Teściowa bezzębna czasem Zacina jak szafa z zawiasem... Teściowa ma jeść lekko z rana By w obiad nie paść na kolana.... Teściowa jak piórko ma jeść Do tego podjadać ma teść! Stąd przepis na ciacho dla niej jest taki I ma same leciutkie tu smaki... Sernik królewski Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 użyłam Młyn Kopytowa
Z Kuchni Do Kuchniopakowaniu (ważne żeby się nie rozgotowała, może być nawet lekko twardawa), studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut z włączonym termoobiegiem (góra ciasta musi zastygnąć) w tym czasie kroimy wszystkie dodatki w kostkę na wierzchu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek ). Mleko jest gotowe. Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać do bardzo gorącej kawy – wcześniej trzeba ją lekko przestudzić (ok. 70°C). Post Domowe mleko migdałowe pochodzi
Poezja smakudusić aż odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek ( nie koniecznie). Wypełnić kwiaty cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować
królestwo garówtermoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny stopnia upieczenia ;) Nie radzę przekraczać czasu pieczenia. Ja z racji pionierskiego pieczenia wolałam przetrzymać niż nie dopiec. Biszkopt piekł się 45 minut i miał lekko przepieczoną skórkę Biszkopt najlepiej zostawić do ostygnięcia bez żadnej ingerencji. Warto
Kuchnia po mojemunastępnie zrobiłam rant jajka). Ciasto przełóż na blachę i wsadź ponownie do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia
Słodko-Słony Świat IlonyPotrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia -pół
Z Kuchni Do Kuchniplastyczną masę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski o szerokości ok. 1-2 cm i obojętnej długości (najlepiej jak najdłuższe) Nasze paseczki skręcamy -> jeden koniec w jedną stronę, drugi w drugą :D. Pędzelkiem lekko zwilżyć paluchy wodą i posypać obficie mieszanką ziarenek "Piekło-Niebo". Wstawić
Zdrowie na języku :Pobieramy, a następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być złote). Studzimy w piekarniku. Babeczki lekko opadną pod ciężarem musu, nie przejmujcie się tym. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnastępnie wsypujemy do masy maślanej. Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą. Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy
Słodkie Przyjemnościmojej rodzinie :) Jeżeli więc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam! * biała czekolada- 200 g * masło- 120 g * mąka- 100 g * cukier- 80 g * jajka- 3 szt. * owoce- około 250 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić. Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną
Kraina Miodem Płynącanajsmaczniejsze sa ze swiezymi owocami lata. Te sa wlasnie lekkie,zwiewne idealne na letnie upalne dni .Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Dzielimy na 12-13 kawałków. Każdy rozwałkowujemy. Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół. Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy
Ostra na SłodkoCiasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min. Masa serowa: Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać
Oryginalny smakcukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe Pocałunkiodkładamy 3-4 łyżeczki dla następnego pieczenia chleba. Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej lub wyścielonej papierem do pieczenia formy, u mnie podłużna blacha do pieczenia mięs, może to być także keksówka. I odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem nakrawamy górę ostrym noże, posypujemy lekko mąką i pieczemy w rozgrzanym na maksa piekarniku przez
Kuchnia Łukaszagodzin) zmuszona byłam go włożyć do piekarnika. Przy przenosinach do piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej
Kulinarne przygody Gatityłososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle
Proste Potrawylodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawą sody lekko rosną . Część piernikowych serc posypujemy karmelem z wanilią. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach
kolorowotorcikowoSposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól i jajko - bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione masło w tym celu, aby ciasto
Truskawkowa FiestaDekoracja: po ok 200 g malin i wiśni (użyłam soczystych, lekko kwaskowatych wiśni nadwiślańskich) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i miód. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest
Ze smakiem i z pasjąsmarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewany do formy i na wierzch wykładamy truskawki (większe należy pokroić). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 35 minut. Potem przez pierwsze15 minut studzimy w zamkniętym piecyku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach
Delicious Titbitspaluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 250ml mleka, 50g brązowego cukru, 2 łyżki masła. Przygotowanie Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże. Dodać cukier. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodać wiórki masła. Zagniatać tak długo, aż masło
Z miłości do słodkościkoniec dodać likier z białej czekolady. Kremem przełożyć blaty ciasta. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając
Z miłości do słodkościCiasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej(...)płaska łyżeczka sody Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy. Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając
Jadło i czytadłoWiecie, bardzo lubię przedświąteczny czas. Wszędzie są choinki, w radio nadają klimatyczne i radosne piosenki, a w domu unosi się zapach różnych pyszności. Zimowe dania nie muszą być lekkie jak piórko, a już świąteczne wypieki moim zdaniem obowiązkowo muszą być piękne i dekoracyjne ;) Strasznie mi się podobał ten tort, z wyglądu też oczywiście, ale najbardziej dlatego, że jak na tort(...)Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml
Czerwona Porzeczkagładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto, a wierzch posypujemy startą na najmniejszych
Emcia Pichcidzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki podgrzewać, w małym rondelku razem z rumem/wodą, na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Jeszcze ciepłe dobrze zmiksować. Przestudzić. 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze zmiksowanymi śliwkami. 4. Do miski włożyć zmiksowane śliwki z czekoladą, serek kremowy, mleko skondensowane, jajka(...)ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową… Smacznego Post Sernik czekoladowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkąpieli wodnej. Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą. Żółtka oddzielić od białek. Do masła z czekoladą, jedno po drugim dodawać żółtka, miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem) o średnicy(...)papierze. Wcześniej musimy sobie wymierzyć jaką wysokość i obwód ma tort. Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia, można umieścić w lodówce na 10 minut. Następnie naszą dekorację przykładamy do boków tortu, lekko dociskając aby przykleiła się do śmietany i zdejmujemy papier. Gotowe. Tort przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiokrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień. Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click) W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy
Mia Cucina Sofietazawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 szkl mąki Wykonanie: Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce. W drugiej misce ubijamy pianę(...)powoli drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym na 180 C piekarniku ok 20-25 min- lub do wyciągnieia suchego patyczka. Po upieczeniu I wystygnięciu kroimy na trzy placki. Możemy lekko nasączyć, Składniki na krem: 500 ml kremówki 1 biała czekolada 150 gr wiórek kokosowych 500 gr mascarpone ok 30 gr migdałow do uprażenia ok 300 gr truskawek Rozpuszczamy
Smaki EdytySkoro już pozostajemy w temacie kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy
Tradycyjna KuchniaDzisiaj zapraszam Was na torcik czekoladowy w wersji dla dorosłych! Tort prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku i pięknie prezentujący się na stole. Lekki i puszysty
Kraina Miodem PłynącaLatem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający
Ala piecze i gotujegładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut. Krem: 3/4 litra mleka , niepełna szklanka cukru , 2 lekko czubate(...)łyżki mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej , 4 łyżki cukru waniliowego >klik!< lub 1 łyżka esencji waniliowej >klik!< , 200 g masła . Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do niego mleko z mąkami i mieszając gotować przez chwilę
Codzienna kuchnia niecodziennaobawy, że ciasto nie wyjdzie, nie będzie smakować i wszystko "pójdzie" do kosza. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Serniczek jest wyborny! Delikatny, kremowy, aksamitny! Po prostu cudowny! Spód ciasta wykonany z migdałów i nasionek chia wpasował się idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona(...)czasu zamieszać. 2. Lekko ostygniętą kaszę należy zblendować/zmiksować dodając do niej kolejne 250 ml mleka. Pod koniec miksowania dodać jagody goji i dosłownie chwilkę zamiksować, tak aby owoce całkowicie się nie rozpadły. 3. Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka) Wszystkie składniki na ciasto połączyć. 4. Przygotować formę/foremki
Zdrowie na języku :Pmusem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki : 200 g masła 200 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni(...)pieczenia - lekko mieszamy. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy. Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki(...)tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną. 2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki, starte na tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane
Wypisz Wymaluj