lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:370/613)

Omlet cesarski, Kaiserschmarrn 107

patelnię rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać połowę masy na omlet. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru na brzegach, przewracamy. Nie przejmujcie się jak omlet, podczas przewracania Wam się połamie :) Tak ma być. Większe kawałki poszarpać na mniejsze. Pod koniec smażenia obsypać cukrem pudrem, aby w trakcie smażenia lekko się skarmelizował. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem pudrem (do smaku). Smacznego

CookYourself
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 169

większość wody. Farsz doprawić solą i pieprzem, odstawić. Gdy ostygnie, drobno posiekać. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm. Na każdy kwadrat nałożyć trochę farszu i mocno zlepić po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Połączyć dwa przeciwległe rogi. Zlepione uszka wrzucić do gorącej lekko osolonej wody,gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej od razu podawać

Pełny talerz
Warkocz drożdżowy 167

Ostrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy

Z Kuchni Do Kuchni
Ślimak, ślimak, wystaw rogi... WEGAŃSKIE ruskie 112

Niepotrzebnie! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wegańską wersję ruskich. Są bardzo delikatne i lekkie, spokojnie można włączyć je do swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka

Powiedz dietom nie
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 294

obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie 153

Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego  więcej potrzeba w pochmurny poranek?  Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki

Na słodko lub wytrawnie
Domowe hamburgery 184

ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam do miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką

mojewypiekiinietylko
Babeczki z truskawkami 171

opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak . Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko zastygniętą polewą Tortenguss (fot.4) . Odstawić do całkowitego zastygnięcia masy. Najpyszniejsze są tego

Świat Ciasta
Torcik orzechowy z masą kawową 156

masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.  Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy. Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną

Anioły w kuchni
Wiejski chleb francuski na zakwasie 188

chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 143

pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. Przygotowanie Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne

Z miłości do słodkości
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 236

pojawi. :-) Dzisiaj tarta truflowo-malinowa z bakaliami. Trufla przełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego!  W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie.  Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny  (lepsze jest prawdziwe masło

kuchnia do kwadratu
Angielskie muffiny 124

godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nastawić do 210 stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze

wyzwania kuchenne
Mini focaccie z oliwkami 155

godziny, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyjąć ciasto z miski, podzielić na 8 części i z każdej uformować placuszek. Palcem zrobić wgłębienia, w które wepchnąć oliwki. Mini focaccie posypać solą morską i oregano. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Podawać skropione oliwą z oliwek

wyzwania kuchenne
Rustykalna tarta morelowa 186

brzegu “naszego okręgu” nałożyć migdały, przykryć je morelami i zawinąć brzegi ciasta do środka. Morele posypać pozostałym w naczyniu cukrem i listkami tymianku. Całość wstawić do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 35 min, po 20 min obniżyć temp. do 180°C. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu, tartę posypać płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone w słupki migdały) i cukrem

Mia Cucina Sofieta