lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:370/613)

WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 298

obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie 159

Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego  więcej potrzeba w pochmurny poranek?  Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki

Na słodko lub wytrawnie
Domowe hamburgery 191

ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam do miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką

mojewypiekiinietylko
Babeczki z truskawkami 176

opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak . Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko zastygniętą polewą Tortenguss (fot.4) . Odstawić do całkowitego zastygnięcia masy. Najpyszniejsze są tego

Świat Ciasta
Torcik orzechowy z masą kawową 159

masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.  Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy. Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną

Anioły w kuchni
Wiejski chleb francuski na zakwasie 191

chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 146

pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. Przygotowanie Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne

Z miłości do słodkości
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 240

pojawi. :-) Dzisiaj tarta truflowo-malinowa z bakaliami. Trufla przełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego!  W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie.  Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny  (lepsze jest prawdziwe masło

kuchnia do kwadratu
Angielskie muffiny 126

godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nastawić do 210 stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze

wyzwania kuchenne
Mini focaccie z oliwkami 157

godziny, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyjąć ciasto z miski, podzielić na 8 części i z każdej uformować placuszek. Palcem zrobić wgłębienia, w które wepchnąć oliwki. Mini focaccie posypać solą morską i oregano. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Podawać skropione oliwą z oliwek

wyzwania kuchenne
Rustykalna tarta morelowa 190

brzegu “naszego okręgu” nałożyć migdały, przykryć je morelami i zawinąć brzegi ciasta do środka. Morele posypać pozostałym w naczyniu cukrem i listkami tymianku. Całość wstawić do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 35 min, po 20 min obniżyć temp. do 180°C. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu, tartę posypać płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone w słupki migdały) i cukrem

Mia Cucina Sofieta
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 168

osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki

vegetanie
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 194

również nacinanie chleba. Ostatecznie kulę dość luźnego ciasta chlebowego umieściłem w natłuszczonej szklanej misie żaroodpornej  (o średnicy 26 cm) do drugiego wyrastania, i w tej misie chleb upiekłem uzyskując duży, całkiem ładny chleb o fajnym kształcie. Chleb bardzo ładnie wyrósł, miał sporo dużych dziur. Był miękki, z dość cienką i miękką, lekko popękaną podczas stygnięcia, skórką, przez(...)dodaj mąkę razową, następnie cały zaczyn, oliwę, oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wodę z solą. Drewnianą kopyścią wymieszaj składniki do ich dokładnego połączenia się i uzyskania dość lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 10 minut rozciągając ciasto i składając je z powrotem na siebie. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie podsypuj zbyt dużo mąką. Uformuj

Grahamka, weka i kajzerka
Wiosenne pierogi z botwiną 199

typowe - farsz powstał z połączenia botwiny, komosy ryżowej (quinoa) i ricotty. Komosę także poczęstowałam koncentratem - dzięki niemu wygląda jeszcze piękniej i zyskała cudowny, rubinowy kolor. :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 żółtko 2 łyżki stołowe oleju  5 łyżek stołowych koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik 1 łyżeczka soli Składniki na farsz(...)włóż do garnuszka, zalej wodą oraz koncentratem, lekko posól, gotuj na małym ogniu przez piętnaście minut. Następnie zamknij szczelnie pokrywkę i odstaw garnek z palnika na kolejne 5 minut. W tym czasie komosa pięknie napęcznieje. Następnie umieść ją na sitku, aby pozbyć się ewentualnej wody. Odstaw do ostygnięcia.  Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, wymieszaj widelcem. Na stolnicy

Garniec Magalie
Pâte fermentée razowe 142

Pâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek. Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest(...)Uformuj kulę, którą umieść w lekko natłuszczonej oliwą misce. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, następnie odstaw do wyrastania. Po 12-16 godzinach w temperaturze pokojowej nadaje się do użycia. Dojrzałość pâte poznasz po powstałej kopułce i delikatnym wklęśnięciu na jej środku. Pâte możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej

Grahamka, weka i kajzerka