lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:367/613)

Ekspresowy piernik z polewą czekoladową 302

godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto.   Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy  pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia  i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik.  Pyszny i łatwy piernik

Moje Kuchenne Rewelacje
580. Jabłkowa, z masłem orzechowym. 134

wygląda...  Składniki: 55g mąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto  przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy ok 30min

More food, love and dreams
Fantazyjna strucla makowa 186

żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej

Anioły w kuchni
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4915

połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 124

mąką i dodajemy sól. Ciasto nie powinno się lepić. Z gotowego ciasta formujemy babeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy

Malinowe Pocałunki
Fantazyjna strucla makowa 146

żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej

Anioły w kuchni
Popękane czekoladowe ciasteczka 150

dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach

Aga w kuchni
Przydaś, czy Gadżet? 199

pierwszej kolejności na szybko zrobiłam w nim kawę z mlekiem. Lekko się rozczarowałam, bo spodziewałam się sztywnej piany. Cóż, Blondynka :) Przecież ten pojemnik, nie ma sitka jak typowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie

Blondynka Gotuje
Meksykańskie tacos con carne 243

folię plastikową i odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem

Wyprawy kulinarne
Pączki z jabłkami 129

wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabł ka, mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaroniki z kremem Raffaello 174

ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec ich trochę,by uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Ja jestem ich wielką fanką, na pewno upiekę je jeszcze

Mania Gotowania
Kruche babeczki z masą serowo borówkową 227

Mocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru

Ala piecze i gotuje
Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami 632

papier/folię do pieczenia i dopiec jeszcze przez 20-25 minut - aż ciasto się zrumieni. Kruche spody pozostawić do całkowitego wystygnięcia. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 150 g białej czekolady 170 ml śmietanki 30% dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać

kolorowotorcikowo
Pieprz do smaku 136

Trzeba uwazac by mikstura sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz gotowa i lekko przestudzona dodajemy ja do maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie. W ksiazce napisano by ciasto podzielic

Przysmaki Karolki
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 160

Mało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer, ale ciii(...)wrzucamy do słoja. Połowę goździków i połowę anyżu i ziele lekko tłuczemy w moździerzu – nie na pył, po prostu drobniej, razem z resztą przypraw dorzucamy. Laski cynamonu łamiemy wzdłuż, a później w poprzek. Dorzucamy. Wlewamy do słoja ekstrakt waniliowy lub dodajemy pastę – nie nada się żaden olejek do ciasta, chyba że chcecie mieć efekt rosołu z pływającymi na powierzchni okami

Karo in the Kitchen