lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:359/613)

Rogaliki z marmoladą (na smalcu) 178

rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki. 3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Domowe tortille - ciasto 121

olej i ciepłą wodę. Wymieszaj całość a następnie ugniataj przez 3 minuty.  Ciasto powinno być na tyle miękkie, aby można było je łatwo zwinąć. Przykryć i odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Zrób małe kulki, a następnie rozwałkuj bardzo cienko placki na lekko posypanej mące. Na rozgrzanej patelni piecz pojedynczo tortille. Gdy tortilla zacznie wypełnić się powietrzem

Calzonella.com
Ciasteczka maślane z żurawiną 125

Przepis podsłuchany i lekko zmodyfikowany.     Składniki: -1 szklanka mąki krupczatki -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki cukru pudru -8,5 dkg masła -5 dkg margaryny -solidna garść żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości

Maminek kulinarny
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 125

tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffiny z batatami 123

tartego sera Radamer Sposób przygotowania: Bataty obieramy i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany

Wielki apetyt
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 136

zagnieć ciasto (nie wyrabiaj go z zbyt długo, gdyż wówczas straci swoją kruchość). Ciastem wylep formę, po nakłuwaj widelcem, przełóż papierem do pieczenia i obciąż je kulkami ceramicznymi, grochem lub fasolą. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Nadzienie: Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę podsmaż z posiekanym ząbkiem czosnku. Na upieczony spód wyłóż kaszę

Wielki apetyt
Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym 190

lagotto romagnolo * szykują smycze… My szykujmy podniebienia. Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie przez 30-40 min. Po ostudzeniu, posiekać je na jak najdrobniejsze kawałki i zmieszać z ricottą, parmezanem i żółtkiem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować cieniutko dowolne pierożkowe ciasto, nałożyć farsz i zawijać. Równocześnie przyrządzamy krem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wrzucamy pokrojoną

Bon Ton Italia
Pączki ptysiowe 129

zacząć odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) masy dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z makiem i bezą 146

całości delikatnie wklepując  łyżką.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Upić białka dodać cukier i mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut, aż beza się lekko zarumieni, a w srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić

Gosia gotuje
Sernik nowojorski 345

Dawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które

dom-agi.pl
Owocowy pucharek 138

zebrał całe wiaderko, niestety nie zdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść

dom-agi.pl
Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 143

sama napełni naszą solniczkę. Gdyby sól zatkała nam dziubek lejka należy wówczas lekko potrząsnąć lejkiem lub uciąć np. piłką do metalu kawałek końcówki lejka, aby był szerszy.     Drugim sposobem jest zrobienie lejka z kawałka kwadratowego papieru. Zwijamy papier w tubkę, taką jaką zdobimy nasze ciasta, koniec tuby ucinamy nożyczkami, tak aby powstał dość duży otwór. Teraz węższą stronę

Przepisy i porady kulinarne
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ 98

minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 217

płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste. Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące

IMPRESJA SMAKU
Naleśniki orkiszowe z serem, kokosowa nutą i owocam lata 145

przygotowac pedzel silikonowy.Rozgrzac patelnie posmarowac olejem przy pomocy pedzla,wylewac chochla porcje ciasta i usmazyc 8-10 nalesnikow. Nalesniki przekladac serem ,dodajac porcje owocow z marynaty.Zwijac w rulon lub skladac w koperte,polac sosem malinowym.Zycze smacznego! UWAGI :Dla podbicia kokosowego smaku posypac gotowe nalesniki lekko podprazonymi wiorkami kokosowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!