lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:351/613)

Domowe ciasteczka dla psa 210

smaczne? Są! I w dodatku możecie sami się o tym przekonać, bo ciasteczka nadają się do jedzenia nie tylko dla psiaków ;-) . Tylko nie nadużywajcie zbytnio psiej cierpliwości - moje psy lekko denerwowały się gdy zjadałam ich kosteczkę i energicznie trącały mnie łapką  bym zaprzestała konsumpcji ;-) Jeśli chcecie zobaczyć ich reakcję, zerknijcie na minę Toffika... chwilę potem dostał prawdziwego ślinotoku(...)false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką jeśli klei się przy wałkowaniu. Wykrawać kształt kosteczki lub inny.  Układać ciasteczka na blaszce. Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Wyjąć ciasteczka z piekarnika. Zostawić chwilę na blaszce by lekko przestygły. Ostrożnie przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego

maniapieczenia
Pierniczki 178

zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami-stempelkami(...)może być inny) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 lekko czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki

MyCookBook.pl
Ciasto Straciatella 328

drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę na kawałek? Składniki: 660 ml śmietany 18% 3 żółtka 3 białka ekstrakt waniliowy 150 g cukru(...)papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód. Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy. Mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną mieszamy a następnie dosypujemy do masy. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie

Słodkie Przyjemności
Ekspresowy, wilgotny piernik 454

Pyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły. Kolejną zaletą tego wypieku jest krótki czas przygotowania i składniki które w domu są zazwyczaj pod ręką :) Przepis podpatrzony tutaj Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka sody(...)sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy.  Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm  wykładamy  papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jabłkowy strudel z makaronu 232

Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną. Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego ciasta! Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne! Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę! SKŁADNIKI : * makaron lasagne – 10 płatów * jabłko – 4-5 szt * rodzynki(...)lekkiego osuszenia. Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach po 5 płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat. Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „ Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy

Ostra na Słodko
Najprostsze ciasto drożdżowe dla początkujących bez wyrabiania 227

Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie  dodatkowo owoce (dałam 3 pokrojone w słupki jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko 3. na dno naczynia wlewamy(...)pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia 12 Po upływie 3 godzin mieszamy wszystko dokładnie łyżką do połączenia się składników 12 Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną 13 Przekładamy ciasto do blachy 14 Zostawiamy jeszcze na 15 minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 180

prawda dzisiejsze popołudnie spędzę w pracy, ale prowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś, na późny obiad podam ulubione danie maluchów, w lekko odmienionej wersji. Dziś 'szef kuchni' poleca - Naleśniki pomarańczowe z serkiem waniliowym i owocami. Zapraszam! :)" Składniki: ½ litra mleka 3 jajka łyżka oleju 500 g mąki łyżka cukru waniliowego łyżka zmielonej skórki pomarańczowej(...)olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki. Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J). Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym i składamy w trójkąty, możemy je lekko podsmażyć na maśle. Układamy na talerzu, polewamy

Słodkie Przyjemności
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 133

kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy... Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam zupełnie maleńkie, ale po jednej blasze doszłam do wniosku, że to lekka przesada(...)śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 765

łyżeczkach) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej polewy czekoladowej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chleb bez drożdży i zakwasu 216

też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też(...)wymieszać łyżką lub szybko zmiksować.  Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach w powietrzu? Ja wczoraj odważyłam się wyjść w lekkiej kurtce, którą dzisiaj niestety musiałam zamienić na zimowy płaszcz. Troszkę zbyt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka Makowa 200

okazji również!). Lubicie makowe ciasta? Czasem, jak nie wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec  lub ciasto z białek typu  piegusek , te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie(...)makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy torcik bez pieczenia 413

Dziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie  i delektować się kawałkiem torciku(...)ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy  truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 153

nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty są czaso i pracochłonne. Ręce potem bolą, bo trzeba się(...)bałam się czy mi nie strzeli, ale dał radę. Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania, zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny. Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 134

zazwyczaj dodaję odrobinę mleka). Ostudzony budyń zmiksować dodając stopniowo (łyżka po łyżce) rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie wyłożyć nim wcześniej natłuszczone foremki. Dno nakłuć widelcem, podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, następnie wyjmować delikatnie z foremek, odwracając je do góry nogami. Napełnić je czekoladowym budyniem

Kuchnia Ellie
Perfekcyjny biszkopt 251

opadnięciem biszkoptu) 6. TEST "SUCHEGO PATYCZKA" Jak sprawdzić, czy nasz biszkopt jest upieczony? Wystarczy lekko uchylić piekarnik i wbić w biszkopt np. wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy- biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek będzie mokry i będzie na nim surowe ciasto- należy kontynuować pieczenie. 7. STUDZENIE Upieczony biszkopt należy wyjąć z piekarnika

Nastoletnie Wypiekanie