przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 13 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce
Basia w kuchnirazem zmiksować - dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką - układać na blaszce z sporych odstępach. - piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 15 minut) - chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy (będą miękkie ), potem studzić
Basia w kuchnizapewne nie ostatni, bo zrobiły prawdziwą furorę. Mają bardzo ciekawą i przyjemną konsystencję- z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. Dorzucając do tego słodycz banana i aromat migdałów można się wprost rozpłynąć. Co się tyczy przygotowania- początkowo miałam spore obawy odnośnie ciasta, że będzie za rzadkie, że się nie upiecze- słowem, że to będzie jedna wielka klapa
peanutbuttermonstersól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej, po chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą
Kulinarny karnet Christopheradrożdże,posypać je cukrem. Wymieszać mleko z wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby drożdże ruszyły. Wlać pozostałą część płynu, wbić jajko, zarobić, a następnie dodać olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Ser zetrzeć na grubej
Praktyczna plWykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem. Są smaczne ciepłe i na zimno
Kulinarny karnet Christopherasiemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. krem: Z mleka kokosowego odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim skrobię kukurydzianą (zamiast
głodny alergikdodatkowo 2 figi Przygotowanie Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej
Symfonia Smakówszkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli
Z miłości do słodkościPyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek
Kolizje SmakówNajsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki. Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę
prawdziwe jedzeniesmażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić
Moje domowe kucharzeniejogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach
Emcia Pichciciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem. Dodać żelatyna. Dobrze
Mania Gotowaniamigdały. Zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto powin no być dość lepkie. Z gotowego ciasta formować placki o średnicy około 5 cm. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 180C przez ok 15 minut w termo-obiegu, aż ciastka się lekko zarumienią
Mania Gotowania