użyłam Kasi) dżem (ja użyłam żurawinowego) cukier puder Przygotowanie: Do przesianej mąki zetrzeć na tarce mocno schłodzoną (w zamrażalniku) margarynę. Wymieszać wszystko ręką. Dodać piwo i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku(...)się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem. Kilka porad: 1. Zamiast dżemu dobrze może się sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo owoców, a niewiele galaretki. 2. Ważne jest, żeby ponakłuwać ciasto, bo pod wpływem piwa ciasteczka rosną
Kulinarne Inspiracjespożycia słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką wariację na temat muffinek. Nie tylko zaspokoją apetyt na słodkie, ale przy okazji dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Składniki (na 10-12 sztuk): 200 gram mąki orkiszowej lub pszennej(...)jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. Wystudzamy pod ściereczką, wtedy babeczki pozostaną cudownie wilgotne na dłużej. Babeczki są aromatyczne, lekko słodkie i sycące do tego. Dostarczą solidną dawkę błonnika, więc
Kuchnia po mojemuDomowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Truskawki kroimy
Słodka Stronablogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami. Biszkopt na dużą blaszkę, składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na końcu lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec(...)Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkapaczki herbatników czekolada do starcia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. W 0,5 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące(...)się do dna rondelka. Lekko przestudzony syrop miętowy wlewamy do budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową. Na niej układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówkroimy na trzy równe blaty. Górny to będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia(...)kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać na nim pożądany wzór. Kartonik ze wzorem trzeba następnie przykryć pergaminem, przez który będzie widać rysunek i przymocować jeden kawałek papieru do drugiego, by nie mogły się przemieścić. Czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną należy przełożyć do szprycy lub woreczka cukierniczego
Ratunku obiadOdstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości). Jeśli zapełnisz ciasto do pełna foremki, wtedy
Calzonella.comKULTURYSTA 85% Whey Protein 20g syropu VITAFIBER około łyżka wody (tak żeby ciasto się ładnie skleiło) Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą suche produkty białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do suchych składników razem z wodą, mieszamy z powstałej masy w lekko zwilżonych dłoniach lepimy ciasteczkach pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 15 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając przecięte części, uzyskałam kształt motyla. Każdy z 4 kawałków obłożyłam kremem z mascarpone
Trzeci talerzoprószonej mąką stolnicy, wycinać krążki nieco większe od średnicy foremek. Foremki wykładać wykrojonym ciastem, dociskając ciasto do dna i ścianek (brzegi nie powinny być zbyt cienkie, by nie nasiąkły). Cisto na dnie ponakłuwać widelcem. Babeczki piec w temp. 180' C przez ok.15 min. (do lekkiego zarumienienia). Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. Jeśli pozostaną
Moje Qulinariaproszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy
Wanilia i Kardamonsię do dłoni, więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy formować ciasta o grubości ok. 1-1,5cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ciasteczka, zachowując pewne odstępy między nimi. Piec w temp. 180st.C przez ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka z wierzchu mogą być lekko miękkię, ponieważ po ostudzeniu stwardnieją. Smacznego! The post
Kulinarne Przebojemiski, robimy dołeczek. Wsypujemy cukier, sól i rozkruszone drożdże. Zalewamy odrobiną ciepłego mleka. Zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut
Made By Mom And Sonwzdłuż, końcówką noża wyskrobać nasionka ze środka. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać serek i wanilię - lekko ubić. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Powinien być średnio gorący. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać na gorący tłuszcz kuleczki z ciasta. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik, żeby dobrze odsączyć
Codzienna kuchnia niecodzienna