lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:337/613)

TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 317

łyżce wody. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia. CIASTO: Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z kakao , dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą(...)kremu czekoladowego Przykrywamy kolejnym blatem , smarujmy frużeliną , polewamy kremem. Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny. GANACHE: Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę. Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem. Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Pycha! Przepis powstał w ramach

Ostra na Słodko
Brownie KitKat na Halloween 209

się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej(...)stopni na  około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy

Kolizje Smaków
Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky 139

ciasto było strzałem w dziesiątkę. Jeszcze wieczorem M zjadł duuuży kawałek nie mogąc się go nachwalić. A dzisiaj rano została już mniejsza połowa ciasta. Ja też nim nie pogardziłam. Ciasto wyszło puszyste, nieco wilgotne z soczystymi kawałkami owoców i mocną nutą alkoholu w tle. Tak, to zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki(...)nasienne i pokroić w ćwiartki (lub dowolne kształty). Gdy masa będzie tylko lekko ciepła dodać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno i nie używając już miksera wmieszać je w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć gruszki i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec

My simple kitchen
Jagodzianki na twarożku 161

łyżkę cukru wymieszać i lekko podgrzać. Odłożyć do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać serek podgrzać do rozpuszczenia się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące

Ala piecze i gotuje
Sernik z brzoskwiniami 475

mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł.   Sernik z brzoskwiniami – składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
Śniadanie fit z jogurtem, otrębami i jabłkiem 866

Jak wiecie nie jestem maniakiem jedzenia fit, aczkolwiek zdarza mi się również to jadać, jednak staram się wszystko przygotować sama od początku do końca

Niezły Młynek
Scones na śniadanie 168

pieczenia i masło- do momentu aż powstanie coś przypominającego lekką kruszonkę. W drugiej misce widelcem mieszamy jajka z mlekiem. Odsączamy rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto(...)się z clotted cream. To niedostępna u nas, bardzo tłusta śmietana, otrzymywana przez podgrzewanie kremówki a następnie powolne jej studzenie i zbieranie górnej warstwy. Zamiast tego użyliśmy 30% śmietanki, lekko ubitej przez konQbka- jeśli macie dostęp do gęstej kremówki wcale nie trzeba jej ubijać. Wystarczy położyć łyżkę na posmarowanym konfiturą truskawkową sconie i wgryźć się. Tylko jak pisze Jamie

les mirabelles
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 197

przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia. zapraszam)     Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek B elvita 80 g stopionego masła 2 łyż ki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka ryżowe 160

zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia. Składniki: 400 gram płatków ryżowych 3 jajka 1 szklanka cukru 80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksuję. Łyżeczką  do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu.    www.comfortfood.pl

Ciasteczkowy Potwór
Pierogi z kapustą i grzybami 121

odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar(...)pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła

Za drzwiami kuchni
Ciasto ala Kinder Maxi King 21461

przerażajmy się jeśli się lekko przypali. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać ciasto polewą i posypać orzechami

Mania Gotowania
Sernik jogurtowy 148

Lekki i delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Składniki na spód: 3 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany Składniki na masę jogurtową: 3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy), 2 budynie śmietankowe, 7 białek, ¾ szkl. cukru Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie: Spód

Passion of Cooking
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 178

cukru 50 g drożdży masa krówkowa Wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy.  Mleko lekko podgrzewamy z cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły.  Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 163

jest ani trudne, ani czasochłonne, więc... zapraszam do pieczenia :) Składniki: 300 g mąki pszennej , 1/2 szklanki płatków owsianych , 8 łyżek siemienia lnianego - użyłam złotego siemienia lnianego Kresto , 1 lekko czubata łyżeczka soli , 1 szklanka ciepłej wody , 2 łyżeczki cukru , 25 g świeżych drożdży , 3 łyżki oliwy z oliwek . Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę wody i wsypać(...)pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie na tradycyjnej blasze. Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20-30 minut, aż się lekko zrumienią. Świeżo upieczone bułki są chrupkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mikołajowe brownie 311

sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym(...)masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Myjemy truskawki i przekładamy na czystą

Ciastkozercy