lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:345/613)

Naleśniki razowe 156

jajko od szczęśliwej kurki 1 szklanka mleka  1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej  szczypta soli słoninka do smażenia lub olej  garść borówek dżem (smak jaki chcecie)  kostka białego sera  2 łyżki cukru trzcinowego  cynamon Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe

pieprzny smaczek
Muffiny czekoladowo-kokosowe 1128

wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce - ostudzone muffiny udekorować - czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko

Smakołyki Bereniki
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 167

waniliowy oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone orzechy- włoskie, laskowe i migdały. Ponownie zgniatamy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Następnie odrywamy kawałkami, robimy wałki o grubości około 1 cm i tniemy je na kawałki o długości około 6-7 cm. Lekko zawijamy by przypominały kształtem księżyce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Aga w kuchni
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 186

nadzienia. Z pozostałego ciasta odrywaj nieduże kawałki, formuj z nich kulki, a następnie płaskie krążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej  akcji "Włoskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 287

kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny

My Culinary Art
Chleb na sodzie 125

ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Pamiętnik
Nocne rogale z makiem 191

mleka, 100ml wody,  2 łyżki cukru,  2 łyżki masła,  łyżeczka soli. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować

Z miłości do słodkości
Tarta migdalowa z gruszkami 179

cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej. Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia. W między czasie robimy karmel. Pozostały cukier (50 g) wraz z 3 łyżkami

Przysmaki Karolki
Babka na Białkach 162

przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę

Blondynka Gotuje
Babka 122

jaku i miksujemy aż masa stanie się puszysta. Nie należy się przejmować jeśli masa się lekko zważy to nie mam wpływu na efekt końcowy :) W między czasie mąki i proszek mieszamy  ze sobą i dodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy o wymiarach 35x12 a do pozostałej masy wsypujemy kakao i miksujemy. Wlewamy

Delicious Titbits
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 156

zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie i wycinać krążki (szklanką lub metalową obręczą jak u mnie). Na każdy krążek nałożyć odpowiadające nam nadzienie (u mnie powidła i kilka było(...)piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół. Druga blaszka wędruje na ten czas do lodówki i czeka na swoją kolej. Gdy pierwsza blaszka jest upieczona wyjmuję z lodówki drugą i piekę tak samo jak pierwszą. Po wystudzeniu rogaliki należy polukrować, ciasto jest raczej wytrawne, dodatek lukru dopełnia więc całości. Przygotowanie lukru marcepanowego: Do miseczki

Smaczne Zdrowe
Pavlova w ciemnej wersji 152

duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao.  Nie tak dawno  Ansia  narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować(...)wierzchu, mięciutka i lekko ciągnąca w środku. Dlatego przygotowałam porcję z zaledwie trzech białek - żebyśmy zdążyli zjeść, zanim straci walory. Okazało się, że moje obawy były zupełnie bezpodstawne, C. bowiem pochłonął niemal połowę na jedno posiedzenie i był zachwycony. I choć moja troszkę popękała przy przekładaniu na talerz, nie ujęło jej to uroku.  Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczna i błyskawiczna szarlotka 133

masę do piekarnika na około 5-10 minut (180stopni), żeby się lekko spiekła w tym czasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rozstrzygnięcie konkursu :) 158

Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało(...)serka homogenizowanego , takie jakby lekko budyniowe, mięciutkie. W wykonaniu - dziecinnie proste, moja córcia przygotowała je praktycznie sama. A ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone

Kto ugości moich gości?
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 939

Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół. W międzyczasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić. Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera(...)dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Stale miksując dodawać powoli lekko wystudzoną żelatynę. Ubitą śmietaną posmarować dolną część biszkoptu, przykryć górną i wstawić do lodówki, żeby krem stężał. Truskawki umyć, osuszyć, obrać ze szypułek, poprzekrajać na pół. Galaretki rozrobić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Gdy krem stężeje, na wierzch biszkoptu wyłożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką

Gospodyni Miejska