lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:350/613)

Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 257

szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli

Z miłości do słodkości
Rolada truskawkowa 160

Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek

Kolizje Smaków
Marmolada z mirabelek 157

Najsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki. Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier  Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę

prawdziwe jedzenie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 123

smażenia  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić. Cebulę  pokroić w kostkę i lekko zeszklić  na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić

Moje domowe kucharzenie
Serowe placuszki z cukinii 147

jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach

Emcia Pichci
Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym 166

ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem. Dodać żelatyna. Dobrze

Mania Gotowania
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 204

migdały. Zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto powin no być dość lepkie. Z gotowego ciasta formować placki o średnicy około 5 cm. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 180C przez ok 15 minut w termo-obiegu, aż ciastka się lekko zarumienią

Mania Gotowania
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 148

pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią

Brzuszki Łakomczuszki
Pierogi z jagodami 210

kulę i schować na 20 minut pod misę. Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany, posypanej cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 277

biały pieprz,  50g startego oscypka,  2 łyżki posiekanego szczypioru.  Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.  Następnie piec około

Z miłości do słodkości
M&M's na ciasteczkach 147

kawałki, po czym dodajemy do miski z naszymi składnikami i zagniatamy ciasto.  Formujemy powstałe ciasto w małe kuleczki, przypominające orzech włoski, po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w większych odstępach, gdyż na pewno troszkę urosną. Kuleczki możemy lekko spłaszczyć, by wszystko równo się piekło. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Sajkofanka smaku
SERNIK DYNIOWY. 160

blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca w piecu, ale lekko uchylonym. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO! insertCookd("20c7d0a5ef9a7bcd8999e10cdd7f2261"); Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pulchne pierniczki 258

odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy 377

cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej

Słodkości i nie tylko
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 160

roztopione masło do smarowania ciasta forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm przygotowanie Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować ryż do miękkości, odcedzić na sicie i schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień przed  pieczeniem. Następnego dnia umieścić rodzynki w misce, zalać rumem i lekko podgrzać , najprościej w kuchence mikrofalowej, nie zagotowywać(...)szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać. Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę.  Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę. Po zakończeniu nakładania wlać masę serową

Stare Gary