lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:343/613)

Beztłuszczowe Serowe placuszki ze szczypiorkiem (light) 201

pyszne. Serowe placuszki ze szczypiorkiem bez tłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać na ręczniku papierowym jak się smaży je tradycyjnie na patelni. Najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia tych serowych placuszków wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania beztłuszczowych potraw(...)sodą, za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy całość za pomocą łyżki. Rozgrzewamy naleśnikarkę, łyżką nakładamy masę, formując placuszki w pewnej odległości, gdyż urosną lekko za sprawą sody oczyszczonej i smażymy placuszki – 4 sztuki. Na każdym placuszku układamy po łyżce gęstego jogurtu, który posypujemy resztą szczypiorku i odrobiną chili. Smacznego, serowe placuszki były pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z kaszą manną i herbatnikami 153

Jaki deser zaproponować dla tych, którzy nie chcą stać przy piekarniku i sprawdzać, czy to już się upiekło czy jeszcze nie? :) Lekki, szybki w wykonaniu i zaskakujący w smaku:) Deser z kaszą manną i herbatnikami   Składniki: 1 litr mleka 200 g masła 1 szklanka błyskawicznej waniliowej kaszy mannej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki jasnego kakao dla dzieci(...)masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę.  Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia!  Wygląda niepozornie, ale smakuje

Lawendowe Niebo
Borówkowy las 153

większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Zetrzyj kakaową kulę na tarce o grubych oczkach na dno blaszki. Lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około(...)całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy jesiennym ognisku. :) Palonym oczywiście całą

Garniec Magalie
Jagodzianki 315

więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska(...)rozpuszczenia się drożdży, wymieszać - dodać 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, wszystko wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić, ostudzić - do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, domowy cukier waniliowy, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn oraz roztrzepane żółtko, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - dodać roztopione masło, wyrabiać przez co najmniej kilka minut (mikserem

Smakołyki Bereniki
Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów 169

nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim, delikatnym ciastem. -masło -gęsty sos do deserów- u mnie mango -mango z wanilią u mnie  Eterno -płatki migdałowe u mnie od  Skworcu -morwa biała suszona Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Roztop łyżkę masla na patelni, dodaj knedle. Lekko je zaromatyzuj pachącym masłem. Do miseczki wsyp płatki migdała(...)niebiańskiego samopoczucia..w samym środku zimy.... Pada cicho gęsty śnieg, a na talerzach tyle słońca, płatki migdałowe skąpane w sosie mango i ciemne, borówkowe nadzienie otoczone delikatną pierzynką ciasta...może się skusisz

Z Kuchni Do Kuchni
Tort z m&m's-ami 390

Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)  2/3 szklanki mąki pszennej  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem(...)wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i ostrożnie upuściłam na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości około 50 cm. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach.  Gdy ciasto wystygło przekroiłam

Kulinarny Pamiętnik
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 205

grochu czy fasoli). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić. Przygotować sos. Do miseczki(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje. Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy

Gospodyni Miejska
Dietetyczne i smaczne ciasto z cukinii. 177

cieście marchewkowym , w którym namiętnie się rozsmakowałam, nie mogłam oprzeć się kolejnej pokusie : ciastu z cukinii. Tym razem dodałam mniej cukru (dla spokoju sumienia, dlatego ma mniej wyraziście słodkawy smak) i użyłam mąki gryczanej. Ale wciąż świetnie nadaje się do herbaty czy na babski podwieczorek przy kawie. Oto przepis : Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 25 minut. Potrzebne nam będą(...)Przepis. Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny i ponownie razem zmiksować całość. Dorzucić mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Na koniec drobno zetrzeć cukinię obraną ze skórki lub nie. Tzn. Jeżeli chcecie przemycić cukinę w cieście, by « incognito » podać ją Waszym pociechom, to polecam

MODA NA BIO
Uszka z barszczem 176

osób (w zależności od nałożonej porcji) Uszka (Ciasto+ farsz): 750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz(...)cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 211

całość oprószymy czekoladą to mamy zestawienie wyśmienite w smaku, a i wygląd niczego sobie. Polecamy szczególnie w te upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35) Składniki: Na ciemny biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany(...)kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując

Kolizje Smaków
Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami 111

pieprz majeranek Naleśniki:  Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmażyłam cienkie naleśniki. Farsz: Soczewicę ugotowałam w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Cebulkę z porem podsmażyłam na patelni. Piersi z kurczaka ugotowałam w lekko

nietadieta
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 156

naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.  Lekko ostudzone lukrujemy i zajadamy :))) Niech smaki lata trwają i trwają

Basia w kuchni
Ciastka owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem 106

miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia studzimy na kratce na kratce SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
pyszne kruche rogaliki z migdałami 177

prawdziwą wanilią wykonanie: Migdały mielimy. Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałeczki, rolujemy i formujemy w kształt rogalików. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min., do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie drożdżówki z makiem 161

blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości. Lekko wgniatamy górę i spłaszczamy formując drożdżówki. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut

greenscarf