lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:334/613)

3 BIT 122

Szukając inspiracji w sieci natrafiłam na blog Małej Cukierenki , który jest bogaty w przeróżne słodkości. Zaintrygował mnie przepis na ciasto 3 Bit no i wpadłam po uszy. O niczym innym nie mogłam myśleć a dochodziła już północ. Jak nigdy chciałam żeby już był ranek :) aby dorwać się do moich kuchennych zabawek i wyczarować to cudo.  No bo przecież(...)budyniową, przykryć ją drugą częścią herbatników, lekko je dociskając.  Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć.  Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną.  Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao) i wstawić

Kuchnia w opałach
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 358

galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

Sama słodycz i szczypta chili
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 199

łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką

Malinowa Kawiarenka
Tarta śliwkowa z toffi 183

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 225 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła 25 g cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka

maniapieczenia
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 199

wędzona szynka) , pokrojonego w drobną kostkę  2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz sól przygotowanie Kapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna być całkiem sucha, posiekać bardzo drobno, umieścić w misce. Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać(...)formowaniu, średnio twarde. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną

Stare Gary
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1134

czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam(...)lodówki,lub na 1 godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 192

Różany tort? czemu nie? Proszę, jaka efektowna, naturalna dekoracja! Płatki róż w ulubionym kolorze nadają jeszcze większej apetyczności temu lekkiemu, smacznemu dziełu... Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa  1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)cytryny. Sypkie produkty wymieszane ze sobą dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy na 3 krążki. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy 1 łyżeczką gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem

kgwjanczewo
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 194

Rewelacyjną pizzę na grubym cieście z dodatkiem twarogu znam od dawna, ponieważ ma ją w zwyczaju robić moja mama. Jednak w tym wydaniu smakuje zupełnie inaczej.. O smakowitości pizzerinek w dużej mierze decyduje również „polewa” jajeczno-mleczna, która po upieczeniu przybrała chrupiącą skórkę, a pod spodem  w towarzystwie fety i goudy utworzyła apetyczną lekką „pierzynkę” śmietanowo-serową rozpływającą

Symfonia Smaków
Ciasteczka pomarańczowe 120

połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort marchewkowy z ananasem 177

serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu pozostawiając 3 czubate łyżki. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Wyjmij tort

codojedzenia
Kruche serduszka z galaretką 112

folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej).   Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka. W połowie ciastek wykroić mniejsze serca. Duże serca wysmarować białkiem i położyć na nie serduszka z dziurką. Lekko przycisnąć, by ciasteczka się skleiły.      Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 121

wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach :) Smacznego! Zapraszam na Instagram i Facebook bloga

Poezja Smaków - blog kulinarny
Najeżone ciasteczka z kaszy manny z nutą cynamonu 122

lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w dłoniach szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, spłaszczamy. Na wierzch każdego ciasteczka układamy płatki migdałów lekko je wbijając/wgniatając w ciastko. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy

Słodkie okruszki
Tarta otrębowa 102

formy, najlepiej silikonowej  ale jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia  ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni placek z wierzchu smarujemy koncentratem  a na sos wykładamy równą warstwę odcedzonego serka grani górę posypujemy lekko ziołami prowansalskich  wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut Po tym czasie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 146

masłem, wkładamy wyrobioną masę, przykrywamy szmatką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku

upichcona