lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:332/613)

Nocny chleb owsiany z miodem 257

szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki

Moje domowe kucharzenie
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 130

proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy  do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą

Zawsze głodna!
Jak najlepiej suszyć grzyby. 62

dosuszyć w piekarniku. W tym celu układamy je luźno na blaszkach wyścielonych np. papierem do pieczenia ciast lub śniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać

Przepisy i porady kulinarne
Bułka drozdzowa z zurawina 224

łyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Tarta czekoladowa 175

żółtko , zagnieść ciasto .  Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać  widelcem.  Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C , aż lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć

Cukier&Puder
Żołędziowe paluchy :) 118

łyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski o szerokości

Zdrowie na języku :P
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 172

jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie  suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy. Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając

Słodkie Przyjemności
Kwiatuszki piernikowe z dżemem 154

duże jajka  13 dkg cukru pudru  10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić]  10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  1 łyżeczka sody oczyszczonej  Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około

Moje domowe kucharzenie
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 97

posmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie  ładnie  polistkowane strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła piec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienia lekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni 123

Następnie nasz zaczyn dodać do mąki w misce i wymieszać, dodawać po trochu resztę wody. Tak, aby ciasto nie było za twarde, a ni za rzadkie. Dodać olej i chwilę ugniatać, aż będzie odchodziło od rąk. Będzie gładkie i jednolite. Wkładać do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia. Ja wierzch nacięłam trzy razy nożem, żeby ładnie wyglądał. Odstawić

Moje pyszne gotowanie
Strucla drożdżowa z jabłkami 198

gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krautstrudel - strudel z kapustą 149

Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód. Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić

Ze smakiem i z pasją
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 228

owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich

Truskawkowa Fiesta
Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką. 789

Podczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ? ROZWIŃ

Smaczna Pyza
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 363

najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BARDZO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ 175

wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 212

mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń.  masy

Smaczne Zdrowe
Wieniec czekoladowy z orzechami 149

drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik czekoladowy z granatem 142

Mniam! Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki(...)robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny. Warstwy te komponują się ze sobą znakomicie, każdy kęs to czysta rozkosz. A żeby całość nieco ożywić, wierzch udekorowałam pestkami granatu. Słodko-kwaśne i soczyste, wspaniale uzupełniają czekoladowość ciasta. W dodatku ich czerwień świetnie komponuje się z całością wizualnie. Koniecznie musicie spróbować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 383

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej

Smakowity Blog Kulinarny
Seromakowiec + film 139

zmielonego sera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta  przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej(...)około 25 minut, po czym wyjmujemy i lekko studzimy. Do drugiej miski przekładamy zmielony twaróg i ucieramy go z cukrem oraz jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C

Smakowite Dania
Czekoladowe fondant po polsku 145

wysmarowania tortownicy  50 g gorzkiej czekolady 175 g cukru  szczypta soli  1 jajko (od szczęśliwej kurki) 175 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  ciasto druga warstwa:  200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  50 g mąki 4 jajka  200 g cukru  masa: 350 g serka mascarpone(...)połamać na kawałki, roztopić  ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszć z mąką. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z masą czekoladową. Przelać masę do tortownicy na wierzch pierwszej warstwy . Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ok. 25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić na 2 godziny do ostygnięcia. Bardzo zimną śmietanę

pieprzny smaczek