szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki
Moje domowe kucharzenieproszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą
Zawsze głodna!dosuszyć w piekarniku. W tym celu układamy je luźno na blaszkach wyścielonych np. papierem do pieczenia ciast lub śniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać
Przepisy i porady kulinarnełyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy
Anioły...POZA KUCHNIĄżółtko , zagnieść ciasto . Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C , aż lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć
Cukier&Puderłyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski o szerokości
Zdrowie na języku :Pjajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy. Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając
Słodkie Przyjemnościduże jajka 13 dkg cukru pudru 10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić] 10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około
Moje domowe kucharzenieposmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie ładnie polistkowane strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła piec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienia lekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następnie nasz zaczyn dodać do mąki w misce i wymieszać, dodawać po trochu resztę wody. Tak, aby ciasto nie było za twarde, a ni za rzadkie. Dodać olej i chwilę ugniatać, aż będzie odchodziło od rąk. Będzie gładkie i jednolite. Wkładać do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia. Ja wierzch nacięłam trzy razy nożem, żeby ładnie wyglądał. Odstawić
Moje pyszne gotowaniegładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód. Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić
Ze smakiem i z pasjąowoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich
Truskawkowa FiestaPodczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ? ROZWIŃ
Smaczna Pyzanajwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią. Smacznego
Smaczne Zdrowewiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowemielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń. masy
Smaczne Zdrowedrożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikMniam! Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki(...)robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny. Warstwy te komponują się ze sobą znakomicie, każdy kęs to czysta rozkosz. A żeby całość nieco ożywić, wierzch udekorowałam pestkami granatu. Słodko-kwaśne i soczyste, wspaniale uzupełniają czekoladowość ciasta. W dodatku ich czerwień świetnie komponuje się z całością wizualnie. Koniecznie musicie spróbować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej
Smakowity Blog Kulinarnyzmielonego sera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej(...)około 25 minut, po czym wyjmujemy i lekko studzimy. Do drugiej miski przekładamy zmielony twaróg i ucieramy go z cukrem oraz jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C
Smakowite Daniawysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady 175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki) 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki 4 jajka 200 g cukru masa: 350 g serka mascarpone(...)połamać na kawałki, roztopić ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszć z mąką. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z masą czekoladową. Przelać masę do tortownicy na wierzch pierwszej warstwy . Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ok. 25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić na 2 godziny do ostygnięcia. Bardzo zimną śmietanę
pieprzny smaczek