Składniki na ciasto: 5 jajek sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 75 g cukru pudru 2 opakowania Śmietan-Fix 400 g truskawek 50 g wiórków kokosowych Dodatkowo: kilka truskawek w całości kokosowe kulki (np. Rafaello) łyżka cukru(...)truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka. Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2) . Piec około
Świat Ciastakomórek nowotworowych raka piersi." Rewelacja. Bardzo charakterystyczny smak, który musi się spodobać. Mocno wyczuwalne w cieście choć ilość jaka do niego trafiła nie była zawrotna. Kupisz je tu: KLIK . KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu(...)organizmu. " Bardzo smaczne. Ale nie oszukujmy się, czy czarna porzeczka może nie smakować? Kupisz ją tu: KLIK . KANDYZOWANE MANDARYNKI " są świetnym zamiennikiem słodyczy. Równie słodkie co cukierki, kawałki lekko suszonych i kandyzowanych owoców są źródłem witamin A, B i C. W KANDYZOWNYCH MANDARYNKACH znajdziemy również kwas foliowy, potas i fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ
Wypisz Wymalujfiliżanką kawy to dla mnie kwintesencja dyniowego sezonu :) Ciasto kruche: 200 g mąki razowej (ja używam mąki żytniej graham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie: 500 g dyni, ugotowanej, rozgniecionej i schłodzonej 100g śmietany kremówki 2 jajka lekko roztrzepane 100 g brązowego drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu
maniapieczeniaproste , nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza(...)bezy, wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć krem, przykryć bezą, rozsmarować resztę kremu i przycisnąć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami. Smacznego! Egzaminy zaliczone. Dwa z trzech. Na wyniki ostatniego będę czekać około trzech tygodni. Cóż, postaram się po prostu o nim zapomnieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiedziane, porozmawiajmy o tym cieście. Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie napisać "TYM cieście", bo zdecydowanie należą mu się wielkie litery, I wielkie oklaski. I zadowolone, najedzone, uśmiechnięte buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę(...)polski... I tutaj przechodzę do nowinki- od przyszłego tygodnia będę znów mieszkanką Wysp Kanaryjskich i będę pisać dla Was posty ze słonecznej Fuerteventury:) Ktoś chce dołączyć? Wracając do ciasta, myślę, a nawet ośmielę się założyć, że zakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest
Gotowanie to kochanie400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze
Kto ugości moich gości?użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia. Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej (tj. bulgotającej), lekko osolonej wodzie. Ugotowane kluski wymieszać z masą makowo-bakaliową. Spożywać na ciepło(...)ugotowanego i zmielonego) maku. Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi. Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu. Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagotujemy aż uzyskamy gładką, dość lepką masę. Gdy przestygnie dodajemy do niej żółtka i taką ilość mąki by uzyskać elastyczne ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk. Odrywamy ciasto po kawałku, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego okręgi i napełniamy farszem. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. składniki na farsz: 200 g suszonych prawdziwków 300 g pieczarek(...)cebulę.. Smażymy aż cebula zmięknie, a pieczarki ładnie się przyrumienią. Pieczarki i grzyby lekko siekamy lub miksujemy, trzeba jednak uważać by się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli. Gotowym farszem napełniamy pierogi. Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów
Przysmaki Karolkipomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Teraz pora przygotować wierzch pizzy(...)rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać kurczaka i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę banany i ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut
głodny alergikstolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą(...)tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą za szybko się
Ostra na Słodkowierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami biszkoptów - biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną) - całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia pianki - gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia - na górze ułożyć na przemian plasterki banana i truskawek, kroić w plastry - ciasto przechowywać
Smakołyki Bereniki200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę(...)dodajemy do masy śmietanowej, którą następnie wykładamy na masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko nasączamy sokiem. Rozpuszczamy 2 galaretki (w 650ml wrzątku), studzimy. Figi (wystarczy 5 sztuk) kroimy w plasterki i układamy na biszkopcie. Gdy galaretki skrzepną, wykładamy je na figi. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja kroiłam… już po godzinie. Mimo, że budyniowiec śmietanowy z figami
mojewypiekiinietylkocukru 80 g oleju 2 jajka szczypta soli tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i następnie wlewamy do większej misy. Dodajemy olej, sól i cukier, wszystko razem mieszamy, na koniec wlewamy rozbełtane jajka i mąkę. Mieszamy ciasto i napowietrzamy je aż do momentu aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od brzegów naczynia
ciastkarnia na kruchym spodzienagrzanego piekarnika, piec około 6-7 minut do lekkiego zrumienienia (można sprawdzić patyczkiem - upieczony placek zdjąć delikatnie z papieru, ułożyć na kratce, z wierzchu obciążyć (np. tortownicą o średnicy podobnej do średnicy placka) i zostawić do ostygnięcia (dzięki obciążeniu placek podczas stygnięcia nie odkształci się i będzie równy), upieczone skrawki ciasta przełożyć do miseczki - w identyczny sposób piec kolejne placki
Smakołyki BerenikiDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz(...)FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego możecie zastąpić go jakąś inną aromatyczną przyprawą, curry indyjskim lub mieszanką kebab (uważajcie
Nerds Kitchen