lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:319/613)

Sernik cytrynowy z rabarbarem 193

  Sezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników

Mała Cukierenka
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 159

Pokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj ! ) przełożony delikatnym

Ostra na Słodko
Drożdżówka ślimaczki z truskawkami 177

Ta drożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami , teraz z truskawkami, smakowała idealnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 124

wtedy można dodać odrobinę mleka. Jeśli zbyt rzadkie - odrobinę mąki. Smażymy (a raczej pieczemy) na średnio rozgrzanej patelni. Nie dodajemy tłuszczu.  Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor. Ciepłe placuszki podałam dziś z kisielem przygotowanym(...)smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej . Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie mi, że smakuje niebiańsko :) Kisiel można przygotować z sezonowych owoców, ja po prostu wykorzystałam to, co mi zalegało w zamrażarce, a nie dało się zjeść w cieście :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 156

jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze się za bardzo. Trzeba chyba myśleć o nowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana(...)kawałków owoców ) 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu ) 1,5 szk śmietany słodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika spożywczego 2 łyżki cukru kolorowa posypka do ciast Biszkopt : 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 5 jajek 1 szczypta soli Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tort "kwiatek" 139

samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą i wkładamy na jakiś czas do schłodzenia. Należy przygotować rękaw cukierniczy i tylke o kształcie małej gwiazdki. Kiedy tort lekko się schłodził zabieramy się(...)masa wyschła. Jeśli lukier w trakcie robiena już lekko podeschnie a zamierzamy go jeszcze uzyc to wtedy można do niego dodac odrobine masła i ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie.   Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty

Radość kipiąca uśmiechem.
Kluski śląskie w kolorze dla estety i niejadka 150

masę. Dodałam całe jajko i wyrobiłam. Następnie dodałam tyle mąki, aby ciasto dało się lepić w kulki. Autorka przepisu określa proporcje mąki jako 1/4 masy ziemniaczano - marchewkowej. Ja musiałam dodać więcej mąki (mogłabym jeszcze więcej, ale nie chciałam ;) ). Pozostało uformować charakterystyczne kulki z dziurką i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Kluski gotowałam przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia

Kuchnia po mojemu
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 162

wyrabiane długo - przynajmniej 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawiń w kulkę i odstaw na 30 minut do odpoczęcia w chłodne miejsce. Farsz ziemniaczany: 700 g ziemniaków 2 łyżki masła 3 łyżki mleka sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Całkowicie je wystudź, a następnie dodaj do nich mleko oraz masło(...)białości, a następnie dodaj posiekane jajka i wszystko wymieszaj. Przypraw solą do smaku i podawaj od razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj (1-2 mm) na kształt elipsy. Na środek połóż łyżkę

Food Square
Racuchy jak pączki, z jabłkami 202

każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje(...)dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

mojewypiekiinietylko
Piernik Benedyktynów 241

samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia, na wolnym ogniu cały czas mieszając, i odstaw, aby lekko przestygły. Przesiej obie mąki do dużej miski, dodaj przestygniętą masę i dokładnie wymieszaj. Może być trudno, więc warto zaprząc mikser do robory, ale na wolnych obrotach. Możesz też już zacząć nagrzewać(...)dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi. Wystygnięty piernik wyjmij z foremek

Grahamka, weka i kajzerka
Kakaowe babeczki z jeżynami 136

minut. To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka(...)proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy 3 łyżki crunchy z czekolada i pomarańczą, masę mieszamy łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości i układamy po ok. 4 szt. jeżyn z syropu. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem około 30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 130

się doczekał… Mowa o moim mężu… Doczekał się serniczka. Tym razem lekkiego, kremowego, na ciasteczkowym spodzie, z borówkami a dokładnie z musem borówkowym - dzięki niemu te piękne esy floresy Sernik zdecydowanie nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Mogę go śmiało dedykować i polecić mojej siostrze, gdyż dla niej sernik to nie lada wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać(...)Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej

Made By Mom And Son
Gwiazda: świeża mięta 147

lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)zaraz, kakao? Nie czekolada...? Ano nie. Nie szkodzi. Sięgam do szafki, wyjmuję opakowanie kakao, jakoś podejrzanie lekkie. Wsypuję do mąki, i co się okazuje...? Że tam raptem szesnaście gram... Szesnaście! A gdzie pozostałe dwieście trzydzieści cztery z opakowania? Gdzie pięćdziesiąt, potrzebne do ciasta...?! Nie ma... Zła okrutnie, odstawiłam wszystko do kąta i poszłam czytać książkę. Pożaliłam się C. na okrutny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stefanka 160

zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2) . Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić(...)będzie już gładka, postać garnek jeszcze na 1-2 minutki na gaz żeby polewa tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą

Świat Ciasta
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 145

progu przyjemny chłód czterech ścian, leń we mnie rośnie . Lekko się tym zaczynam niepokoić, ponieważ leniuch rozprężył się we mnie do tego stopnia, że z niechęcią  myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko(...)Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni.  Kładę placki na gorącą powierzchnię i już po minucie odwracam, póki nie jest brązowy, odwrócony smaruję stopionym masłem, placek lekko "puchnie

I tu będę miała takie te
Tort a`la Kider Pingui 168

smaki które lubi oraz aby co roku był inny. Oczywiście obracam się w klimatach czekoladowych, bo takie lubi najbardziej. W tym roku postawiłam na swoją wersję czegoś w stylu ciasta a`la kinder pingui. To było to! Smakiem zachwycił nie tylko samego jubilata, ale również wszystkich gości. Od urodzin minął już miesiąc, a ja w tym czasie zdążyłam uszczęśliwić takim(...)wyłożyłam pozostały krem śmietanowy, ja zostawiam sobie niedużo kremu na dekoracje końcową. Na krem położyłam drugi blat, lekko docisnęłam.  Następnym krokiem jest wylanie ganache z rondelka na tort. Wylewając od razu staram się obsmarować nim boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu

Blondynka Gotuje
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 140

przez min. 30 minut - dzięki temu zmiękną) cukier puder Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta

Słodka Strona