sól oraz żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło
Moje domowe kucharzeniełyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko stężała. Najlepiej co jakiś czas zamieszać żelatynę aby nie powstały grudki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Mania Gotowaniapieprzem, cukrem i posiekaną natką pietruszki. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a oliwki i kurczaka w plasterki. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację lub jako zimną przystawkę. Miłej niedzieli
Ratunku obiadmigdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić
Smaczne Zdrowezalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako krem do przekładania tortów. Wystarczy dobrze wystudzić i ubić ponownie na krem
Magiczne Życie Martykokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni - twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym
Smakołyki Berenikiwrzącą wodą. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz. 2. POR + CZOSNEK (8 min) Por płuczemy pod bieżącą wodą i myjemy go dokładnie(...)pora) rozgrzewamy resztkę masła i na dużym ogniu smażymy rozdrobnionego kurczaka, ok. 4-5 min do lekkiego zarumienienia. Pod koniec solimy i doprawiamy pieprzem. Dorzucamy do miski z porem i czosnek, mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. 4. WAŁKOWANIE I DZIELENIE CIASTA (8 min) Ciasto wałkujemy partiami, dość cienko na ok. 2mm. Dzielimy je na kwadraty, nasze miały
Nerds Kitchenręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem. OWOCE: Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru(...)Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut . Po tym czasie wyjmij je, posyp spód
Słodko-Słony Świat Ilonyksiążce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele(...)jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą, przez godzinę i dziesięć(...)została chrupiąca. Wyszedł pyszny. Miąższ o drobnych oczkach, równomiernie wyrośnięty, pachnący. Chleb w smaku jest delikatnie orzechowy, lekko kwaskowy. Zaraz po upieczeniu jedliśmy ciepły, chrupiący — po testowej kromce z masłem. Na drugi dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g mieszanki na chleb baltonowski z Polskich
Karo in the Kitchenwyjęciu z lodówki było twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu ciasta od razu zabrałam się za wałkowanie i pieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki(...)momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiłam do przestudzenia. Kiedy mieszanka w rondelku była już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie wrzuciłam otartą z pomarańczy skórkę i jajko i miksowałam do momentu aż powstało jednolite ciasto, które powinnam owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny - nie zrobiłam tego
Blondynka Gotujeopakowanie przyprawy do pierników WYKONANIE Miód, masło i przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka
W kuchennym oknie Ewynagrodą za wykonanie zadania jest achievement “There Is No Pancakes”. Na całe szczęście nie musicie się obawiać deficytu naleśników, gdyż poniższy przepis zapewni Wam stały dostęp do przepysznych, lekkich i puszystych pancake’ów. Wasze śniadania od dzisiaj mogą być tak wspaniałe, jak przemiły dzień w amerykańskim sitcomie! Nawet Zinyak nie będzie w stanie Wam tego zabronić UWAGA(...)przypieczone naleśniki, to przewracajcie je dopiero jak większość pęcherzyków pęknie (fota po prawej). Postępujemy analogicznie z resztą ciasta. 6. DODATKI (1 min) Naleśniki można szamać z syropem klonowym, ale my postawiliśmy na miód zmieszany z sokiem z cytryny – pozwala to na lekkie przełamanie słodyczy całości. Jeśli Wasz miód jest zbyt gęsty lub scukrzony, to przełóżcie go do garnuszka, dodajcie soku
Nerds Kitchenpszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i piec ok. 10min w temp. 180st(...)jagód, 400g świeżych jagód, 4 małe bezy. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Posypać jagodami. Na wierzchu rozkruszyć bezy
Z miłości do słodkościłyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich sól, olej, drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto, od czasu do czasu dolewając po trochu resztę mleka. Ciasto powinno ładnie odchodzić
Czerwona Porzeczka