lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:307/613)

Truskawkowe ciasto wg przepisu mojej mamy 234

Moja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków(...)ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą

Z miłości do słodkości
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 222

krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową.  Ciasto podzielić na dwie części,  Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć

Stare Gary
Muffinki cytrusowe 184

Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład(...)kawałki kandyzowanej skórki grejpfruta. Na całość kładziemy niecałą łyżkę ciasta w taki sposób, żeby przykryło dżem, ale żeby papilotka była wypełniona maksymalnie do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy foremkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu muffinki przekładamy na kratkę i po całkowitym wystygnięciu

Trzeci talerz
Tarta z łososiem i szparagami 191

kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą(...)wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi

GRUBY WAŁEK
Mini serniczki z patelni z jogurtem i żurwainą 167

twarożników, czyli serowych placuszków. Dla odmiany postanowiłam nazwać je mini serniczkami. Ciasto jest niesamowicie wdzięczne, ma bezproblemową konsystencję, ładnie trzyma nadany kształt. Smażąc placuszki należy pamiętać o małym ogniu. Zbyt wysoki spowoduje, że placuszki przypalą się i będą surowe w środku. Gotowe twarożniki zaczynają ładnie pachnieć i lekko rosną :) Można podać je z ulubionymi owocami lub bakaliami. Składniki : 4 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z budyniem i rabarbarem 217

miski i zasypać cukrem. Odstawić aż puści sok i lekko zmięknie.  Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC (u mnie 180ºC przy termoobiegu). Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować

Świat Ciasta
Serowe ślimaki z rodzynkami 199

nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.  Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut

Niezły Młynek
Rolada bezowa z malinami 196

zachęcała do wspólnego przygotowania rolady bezowej z borówkami, ja akurat wtedy nie znalazłam na to czasu. Ale nie zapomniałam o tej roladzie, co prawda spóźniona jestem, ale przygotowałam z lekkimi modyfikacjami bezową roladę z malinami. Wbrew pozorom rolada jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy zwijaniu rolady potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone(...)ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla z makiem 206

cukier - 2 łyżki DODATKOWO Posypka cukierkowa kolorowa   PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzać.  Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.  Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.  Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.  Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.  Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe

Kuchnia Danusi
jabłkowe racuchy 135

dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem. Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron aż  lekko zbrązowieją. Usmażone placki przełożyć na talerze, posypać cynamonem i podawać

Miód i pieprz
Róże karnawałowe 158

proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką. Z placków powykrawać kółka w trzech rozmiarach i zostawić aby lekko obeschły. Kółka ponacinać promieniście jak na zdjęciu. Poskładać kółka ze sobą: najpierw największe

Mix smaku
Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką 109

mleka Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.  Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Po tym czasie

Słodka Strona
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 206

Kwiecień przywitał nas piękną, słoneczną pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z

kulinarnyJa
Ciasto z gruszkami do góry nogami 118

dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?" Składniki : 2 jajka 150 g cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)dżem) co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i  odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno tortownicy  ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut. Po tym czasie studzimy

Słodkie Przyjemności
Kontynentalny MIX :) 150

lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy

vegetanie