lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:298/613)

Racuchy drożdżowe – jak u babci 239

cukru 3 dkg drożdży sól olej do smażenia Przygotowanie Drożdże należy rozkruszyć w dużej misce i posypać cukrem. W międzyczasie lekko podgrzewamy mleko i zalewamy drożdże. Dodajemy dwa jajka i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lejące. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 45 min). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron

Kulinarna Patilogia
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 104

drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut

MamaOskarka
naleśniki czekoladowe 197

chwili połączenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na ok. 60 min. Po tym czasie dolewamy wodę i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy np. z powidłem śliwkowym, bitą śmietaną i roztopioną czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 171

świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest

Gosia gotuje
Babka karbowana z bananami. 142

wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową

Przepisy i porady kulinarne
Fantany z Nowej Anglii 162

Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem.  Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę

Apetyczna babeczka
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 146

wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika   i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się lekko zarumieni. Składniki na masę omletową: 5 jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki oleju

Na słodko lub wytrawnie
CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 71

cukrem, aż powstanie jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym 345

grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki

Ala piecze i gotuje
Rurki z bitą śmietaną 151

widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-) 500g mąki pszennej 250g masła 250g kwaśnej śmietany szczypta soli

Szefowa kuchni
Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli 151

Jedliście kiedyś pestki moreli? Gdy zobaczyłam je w sklepie byłam przekonana, że to migdał - dwa razy tańczy migdał. Ale nie, lekko kwaskowaty, cierpki trochę jak ziarno kakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję

Słodkie Przyjemności
Muffiny z jagodami i kruszonką 140

cukru, 150 g mąki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, oliwę i śmietanę - roztrzepujemy. Dodajemy ekstrakt i ponownie lekko mieszamy. W drugiej misce wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Ciast przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy łyżką umytych i osuszonych jagód Przygotowujemy kruszonkę

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 156

sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut.  Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia.  Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie

Słodkie Przyjemności
Pierogi ze słodką kapustą 241

kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą  i pieprzem. 3. Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. 5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cynamonowe ciasteczka 396

ziemniaczanej czekolada do ozdobienia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na blacie podsypanym lekko mąką rozwałkować  na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Ala piecze i gotuje