Uwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić(...)sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Ostra na Słodkowrzątkiem i zetrzeć skórkę. Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny. Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskasobie osładzać. Czekolady zdecydowanie nigdy nie może u nas zabraknąć! Średnio co 2 dni pachnie u nas świeżutkim ciastem lub małymi ciasteczkami (w myśl zasady, że jak są małe to mniej zjemy - tatadrata, nic bardziej mylnego). Przymusowa dieta bezglutenowa zmieniła lekko nasze podejście do tematu słodkości. Szczerze mówiąc, mało co ze sklepowej półki nadaje się do zjedzenia gdy dotyka(...)coś lepszego niż w wersji "zwykłej" :) Z jakich produktów korzystamy piekąc? - Tutaj! Lista przepisów na nasze bezglutenowe pyszności, którą mamy zamiar aktualizować i zachęcać tym samym, do tworzenia: 1. Ciasto kruche bezglutenowe - baza. (już niebawem) :) (... Przepisowa lista będzie aktualizowana wraz z kolejnymi postami, aż stworzy się nam tutaj mini spis treści z samymi łakociami) :) Czytelniku - prośba do Ciebie, napisz
Wypisz Wymalujbyć, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%. Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować(...)szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać mąki. Odstawić w ciepłe
Fabryka pomysłówkońca zwierzaków nie przypominają, jednakże mała była zachwycona ;-) Ciastka powstały z przepisu na ciasto na kruchym spodzie i.. gdyby jeszcze nie moje „gapowe” to pewnie ciastka by nie były takie dobre. Pomyliłam się i dodałam do wszystkiego bułkę tartą. Efekt? Ciasteczka wyszły lekko chrupiące. Zupełnie przypominały mi ciastka ze skwarkami. Czasami pomyłki wychodzą na dobre. Naprawdę polecam :-) Składniki
Na słodko lub wytrawniepiję kakao i uśmiecham się do siebie. To już czas! W niedzielę pojechaliśmy też z wizytą do rodziców C. Zebrało się nieco szersze grono i w nierównym tempie, lekko fałszując, ale ciesząc się chwilą, śpiewaliśmy (no dobrze; oni śpiewali , a ja jadłam æbleskiver ) świąteczne piosenki. Hyggelig , jak mawiają Duńczycy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zabrała ze sobą(...)świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie, z kwaśnymi nutami jeżyn. Coś wspaniałego! I nawet brat C. wyjadał je z puszki
Pożeraczka, czyli raz adobrze20x30cm. Ciasto piec na osobnych blaszkach w temperaturze 160 o C przez 20 minut. Po upieczeniu oba kawałki przyciąć nożem tak, aby oba placki miały takie same rozmiary. Ciasto zostawić do ostudzenia. Mus czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić np. układając metalowe naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuszcza śmietanę doprowadzić(...)masło się rozpuści i połączy z czekoladą. Dekoracja: Ja miałam całe orzechy, więc na początku uprażyłam je lekko na suchej patelnie, ściągałam skórki a następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor. Na koniec: Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury. Ciasto schłodzić
Mama Gotujełyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy
Anioły w kuchniłyżeczki soli (boczek będzie słony) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo 250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji
W kuchni wieczoremblaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 3. Z 750ml mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy
Kuchnia domowa Aniprzepis, który wykorzystuje drożdże. Pierniczki wyszły doskonałe, tuż po wystygnięciu są lekko twardawe (takie też są pyszne), ale już następnego dnia po nocy w puszce miękną. Jeśli do przepisu wykorzystamy świeże drożdże również nie robimy zaczynu, tylko kruszymy drożdże od razu do ciasta. Pierniczki katarzynki Proporcje na 30 pierniczków Czas przygotowania: 40 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej(...)się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 4 jajka 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
UgotujmyTo.plurośnie, mniej więcej dwukrotnie powiększy objętość. Odwiń ciasto z folii. Większą skrobką odkrawaj w poprzek ciasta paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Następnie delikatnie rozciągaj paski, zaczynając od środka i przesuwając palce do dwóch końców paska. Rozciągnięty pasek obsyp nasionami (lekko dociśnij nasiona, bo będą po upieczeniu odpadać), albo solą i połóż w poprzek na blasze wyłożonej papierem(...)Jeśli chcesz robić stirati , to nie rozciągaj, ale uformuj cienki wałek o długości blachy. Nagrzej piekarnik do 230 °C. Piecz w grissini tej temperaturze około 12 minut. Przykryte folią ciasto już urosło. Pkt 5. Grissini na blasze przed pieczeniem. Grissini upieczone. Grissini en face. Grissini z profilu. inspirował blog VivaLaFocaccia
Grahamka, weka i kajzerkasoli szklanka mleka 300 g domowej masy makowej Wykonanie: Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż
ciastkarnia na kruchym spodzieWiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość
kulinarnyJa