lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:287/613)

Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 428

garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy żelatynę – mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy masę serowo-makową, ubitą śmietanę i żelatynę i razem mieszamy na wolnych obrotach miksera. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało

e-PrzepisyKulinarne
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 652

ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę.Następnie  posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi

w mojej kuchni
Tarta ze szpinakiem 205

feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE SPINACH

KasiekGotuje
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika 248

margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, obficie posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 221

dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć. Wlać wodę; podgrzewać, aż część wody odparuje i utworzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem 244

Jesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto

kulinarnyJa
Pizza na winie 148

ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką.  Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko  startym serem i dodajemy dodatki. Na koniec ponownie posypujemy serem i wstawiamy na dno piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Sernik z wiśniami 381

Bo kto nie lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny! Składniki : Spód : * 200g

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z powidłami 328

cukier puder Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór

Ala piecze i gotuje
Maczki 154

Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu i ostygnięciu jedno ciasteczko smarujemy powidłami i zlepiamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w akcji

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki pączkowe z marmoladą 195

krótko – tylko do momentu połączenia składników. Foremki ( ja używam silikonowych ) wypełniamy odrobiną! ciasta. Dodajemy łyżeczkę marmolady i przykrywamy resztą ciasta ( tak , by sięgało do 3/4 wysokości foremki ). Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Lekko studzimy po upieczeniu a następnie moczymy w roztopionym maśle i cukrze. Odstawiamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Precelki ziołowe z sezamem i solą 174

posmarowania wierzchu do posypania sól, sezam  Przygotowanie: Smalczyk rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, sól i drożdże i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy precle (jak poniżej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 164

oczkach marchewkę, kminek i resztę mąki, zagnieść ciasto - będzie się lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką. Odstawić na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb cynamonowy 210

cukru odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły - przesiewam mąkę z solą , do miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą - do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę

Basia w kuchni
Ciastka z kaszy manny 196

misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier oraz kaszę mannę. Następnie dodajemy jajko i miękkie masło, przyprawę do deserów. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy je ręką i posypujemy płatkami migdałowymi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Makaron z indykiem i dynią w sosie śmietanowym 249

spokojne morze, które wygląda jakby odpoczywało po lecie. A przede wszystkim uwielbiam dynię, którą mogę się rozkoszować właśnie jesienią. Jej lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki

Zgrabne Gotowanie
Chrust czyli faworki 224

oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia. Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa. Faworki smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym, po czym oprószamy obficie cukrem

Kulinarne przygody Gatity
PIERNICZKI BRUKOWCE 395

potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby

RAROSSA
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 280

wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ 195

kolorową pianką bezową. Wykorzystałam, moją ulubioną ostatnio konfiturę pomarańczową oraz pomarańczową skórkę kandyzowaną. Dzięki niej tarta jest lekko kwaskowa. Polecam miłośnikom serników i pomarańczy :) TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ             TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ Składniki: Ciasto kruche: ·         170 g mąki

Mania Gotowania
Bułki greckie Tiropsomo 282

wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować

Ala piecze i gotuje
Kuleczki serowe ( serowe pączki ) 245

kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać  tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego

kolorowotorcikowo
BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 376

mąki i delikatnie zamieszać (ja mieszam nadal mikserem, na niższych obrotach). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki. Zapach

Smaczne Zdrowe
Piernik staropolski długo dojrzewający 218

300g powideł śliwkowych,  100g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł

Z miłości do słodkości
Ptasie mleczko z wiórkami czekolady 402

 Ptasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki: Masa jasna

Smaki Edyty
Kruche, korzenne ciasteczka : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 193

Przygotowanie : Masło posiekać z mąką, dodać jajko i cukry z przyprawą. Zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki do zawieszenia na choince. Gdyby się kleiło to podsypać lekko mąką.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Polukrować i ozdobić

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 357

wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut  Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie

Smakołyki Bereniki
Biscotti z migdałami i morelą 169

pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce i podpiekać, aż wyschną

Blondynka Gotuje
Mini pączusie 208

posypania   Sposób przyrządzania mini pączków : Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól. Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego

Słodkości i nie tylko
Wiosenne ciasto z rabarbarem, jabłkiem i bezą 182

minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez  godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru. Białka ubijamy

Delicious Titbits
Tarta z burakami, cebulą i fetą 184

misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, przykryć(...)dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem

Gospodyni Miejska
Bułki hamburgerowe II 278

pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka  uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem  blasze do pieczenia, przykryć ściereczką  i  pozostawić(...)instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu  ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu

Stare Gary