lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:280/613)

Pączki czwartkowe z kremem jajecznym (portugalskim) 207

nata. Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio przekonywać. SKŁADNIKI na ciasto: 2 x 7 g drożdży instant 75 g cukru 125 ml letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 75 g prawdziwego masła lekko roztopionego i wystudzonego 500 g plail mąki olej do głębokiego smażenia dodatkowo: cukier puder wymieszany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jabłecznik z rozmarynem 153

najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem Podać opcjonalnie z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych oczywiście. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierniczki Witrażyki 126

opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć

Mama Gotuje
Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 152

migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe).  Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.  Najlepsze ciasto na święta i nie tylko

MarciochaKucharzy
Cycki murzynki 192

zbyt optymistycznie, o grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru

Ciasteczkowy Potwór
Magdalenki 154

białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 144

mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 274

zielonej pietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce

Kuchnia z widokiem na ogród
Muffinki czekoladowe z bananem 233

mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło

Grunt to przepis!
Kluski- kopytka. 159

mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych  ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia

Kuchnia Beaty
Chruściki drożdżowe. 124

szczypta soli WYKONANIE: Do miski  wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka, Następnie dodać roztopioną,ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko, Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży, Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto, Pozostawić kilka łyżek mąki do podsypania przy wałkowaniu, Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1godz

Kuchnia Beaty
W czasie deszczu dzieci... 145

ekstraktu z wanilii  1 szklanka mąki  pół łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia

KUCHARNIA
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 252

cynamonu Wykonanie : Jajka zmiksować z serkiem. Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę. W garnku rozgrzać olej.  Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz. Smażyć do zrumienienia Osączyć na ręczniku papierowym . Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 216

miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji  2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy 3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym 4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy

Kuchnia PROzdrowotna
Placki owsiane z bananem 202

jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę. 4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dyniowe biscotti 156

folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 167

orkiszowych - łyżka soli Drożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby, sól i dokładnie wymieszałam dodając po trochę letniej wody. Ciasta nie wyrabiamy długo 8-10 minut. Az zacznie odchodzić od ścianek. Powinno być mokre i lekko klejące, ale elastyczne. Przełożyłam do foremek wyściełanych papierem do pieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia

Pasje Jolki
Sernik wiedeński 146

partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową. Rady Sernik

Sama słodycz i szczypta chili
Knedle rybne z sosem koperkowym 138

masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią

Anioły w kuchni
Syryjskie chlebki cebulowe 148

ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na osiem kawałków i rozwałkować każdy na lekko wklęsły krążek o średnicy 13-15 cm. Nakłuć krążki widelcem i ułożyć w dużych odstępach na blachach, odstawić na 20 minut

Apetyczna babeczka
Kruche różyczki 143

kółka tak, aby zachodziły na siebie do połowy. Przez środek posmarować białkiem, a następnie zwijać w ruloniki zaczynając od kółeczka ciasta, które jest na wierzchu. Każdy rulonik przeciąć   w poprzek na dwie części (powstaną dwie różyczki), lekko ścisnąć przy podstawie, a górę lekko odwinąć na wierzch kształtując płatki róż. Gotowe różyczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Praktyczna pl
Włoskie bułeczki ziołowe 140

przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki..bez jajek.. na gazowanej wodzie 231

mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać

Moje domowe kucharzenie
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 180

mieszając drewnianą łyżką. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy.  Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25   minut w piekarniku nagrzanym

Mania Gotowania
Lebkuchen 257

będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe  oblać lukrem i studzić

Ala piecze i gotuje
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 155

papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok.       Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą(...)grudek i nierówności. Przekładamy do rondelka z dżemem (najlepiej własnej roboty!) i lekko podgrzewamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia; możemy potem zmiksować na gładko jak w przypadku glazury pomarańczowej  lub też zostawić owoce w całości. Gdy sernik będzie też już całkowicie zimny możemy przelać masę na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Łasuchy muszą niestety poczekać

sama złodycz
Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi 133

ciasta. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Płatki karmelizowane: 170g płatków kukurydzianych 100g masła 40g cukru 40g mleka w proszku/śmietanki do kawy 1/2 łyżeczki soli Masa serowa: 500g twarogu (użyłam z wiaderka) 1/2 szklanki śmietany 12/18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodałam syrop waniliowy) Przygotować płatki karmelizowane . Płatki (można lekko pokruszyć(...)stopniach.   (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.   Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka. Pieczone w tradycyjny sposób też wyjdzie.) Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać (lekko wgniatając) resztą płatków

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania