Bardzo lubiłam ten deser, był lekki owocowy a co ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:) Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe a to, że ręka boli(...)lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy nią wierzch, można posypać na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziewyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej
coolinarnastrefa.blogspot.comkakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy. Całkowicie studzimy. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni do momentu odchodzenia skórki
Słodka Stronarówne kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 3 gałązki natki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę (formy nie smarować masłem).Piec 15 minut w 200°C W rondlu stopić masło, wrzucić grzyby i smażyć aż się lekko zrumienią i odparuje część wody (przez około 5 minut). Dodać cebule, lekko posolić, i dusić
Pełny talerzsól) (fot.1) , a do drugiej wlać wszystkie "mokre" (jajka, mleko i olej). Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Mieszać do momentu połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i każdą z nich napełnić ciastem (fot.2) . Piec 20-25 minut w temp. 190°C. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego
Świat Ciastacukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. KREM I Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać
Kuchnia Danusizagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 -180 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać
MarciochaKucharzydodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić - do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji - masę(...)nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami - serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek Mini serniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można
Smakołyki BerenikiBabka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej. Składniki: 5 jajek M 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kukurydzianej) 2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g) 180 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu spirytusowego Sposób przygotowania: Całe(...)końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem
Pyry na Gazkruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy np grochem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przyrządzamy wypełnienie tarty. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy(...)cukier podgrzewamy w garnuszku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i odstawiamy na chwile by mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze
Przysmaki KarolkiZupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam(...)szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową. Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe
UgotujmyTo.plPewnie już większość z Was zauważyła, że mam "LEKKIEGO" świra na punkcie truskawek, moja mama dziś spytała : "Gdzie Ci się to mieści?" ja po prostu nie mam blokady!;p truskawki nigdy mi nie zbrzydnom, nigdy nie będę miała ich dość ;) mam zamiar napychać się nimi póki tylko mam okazję ;) dlatego też próbuję różnych kombinacji z ich udziałem, stąd ta tarta(...)mama miała pewne obiekcje;p) Sposób przygotowania: Z twarogu staramy się odcisnąć nadmiar wody wszystkie składniki na spód mieszamy i ostawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały rozsmarowujemy ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba że mamy formę silikonową), wymaga to trochę cierpliwości bo ciasto musi być rozsmarowane cienko, a dość mocno się klei pieczemy ciasto około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDieta ? Jaka dieta ! Czekolada wszak zdrowa jest ! Kawałek pysznego czekoladowego ciasta to recepta na zły humor, na całe zło, na małe i duże nerwy, na smutki i chandrę, na niepogodę, na zniechęcenie, na .... i tak można by wymieniać, wymieniać i wymieniać. Lista była by bardzo długa. Czyli co z tego wynika ? A no to, że z czekolady nie warto(...)masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Na koniec dodać kawałki białej czekolady - delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Piec w 240 stopniach C przez
kolorowotorcikowododatkowo, jak pisałam, przygotowałam zapiekankę na kolację :) na pewno będę ją jeszcze nie raz robić, bo bardzo nam posmakowała, więc może wtedy uda się zrobić lepsze i wymienić :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50 g drożdży 3 ugotowane ziemniaki 6 łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu(...)mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy
Kolorowy Przepisownikprzepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności . Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa(...)przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę. Przełożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - lub natłuszczonej masłem i obsypanej kaszą manna - jak u mnie . Wstawić do nagrzanego
Grunt to przepis!