lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:278/613)

BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 400

gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 250 g masła 3 pełne łyżki kakao 120 g cukru pudru 200 ml rumu (ja dodałam zamiast tego tylko 4 łyżki brandy) WYKONANIE: CIASTO BISZKOPTOWE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Największą blachę z wyposażenia piekarnika - u mnie wymiary 32 x 40 cm wysmaruj olejem. Żółtka utrzyj w misce z 1 łyżką cukru(...)cukier w 3-ch turach, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji. Ubite białka dodaj do żółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z żółtkami. Przesiej mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry. Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!) , aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 134

placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki

CookYourself
Sernik z ricotty i mascarpone 235

twarogu, serka mascarpone, ricotty, czy nawet z jogurtów greckich. Ile przyrządzających tyle sposobów i pomysłów na to tradycyjne ciasto. Tym razem odchodzę od polskiej tradycji i bazuje na dwóch włoskich serkach. W roli głównej ricotta i mascarpone - sernik lekki, kremowy, dla mnie pyszna odskocznia od twarogowego nadzienia. A towarzystwo ulubionych owoców tworzy wręcz duet idealny :) SKŁADNIKI serek ricotta 250 gram(...)łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki.    Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam okrągłej formy

Mój Smak na Życie
Chlebek do Souvlak-ów z bazylią 158

pszennej 40 gram drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru kubek ciepłej wody około 250 ml. 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, do momentu az przestanie sie kleić do rąk...odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.   Formujemy na małe porcję i znowu odkładamy do wyrośnięcia(...)bardzo dokładnie tłuszczem..chlebek posypujemy bazylią...wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7-10 min. ...wyjmujemy z piekarnika gdy góra lekko z  ciemnieje... Wyciągamy blachę przykrywamy folią aluminiową na kilka chwil...pod folia placki powinny dojść w środku Jeśli kulki ciasta rozwałkujemy bardziej to wyjdzie nam idealny chlebek pita do kebabów

NaKońcuJęzyka
Naleśniki mojej babci. 296

Miękkie wewnątrz, ale lekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki suche, wszystko dokładnie miksujemy, aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany

Kuchnia Łukasza
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 199

gruczołu krokowego. Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. A dziś proponuje taką oto bezglutenową wersję ciasta z kaszy jaglanej: Składniki: ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.)  szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego(...)podczas gotowania dolewamy wody... Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu.  Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy

NaKońcuJęzyka
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 234

mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek(...)doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej, zamieszać. Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z olejem i masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza tym mąka orkiszowa nie lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy mąki pszennej

Smaczne Zdrowe
Najlepsze Ciasto Świata 70626

powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mus: W kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone masło, połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego

Słodka Strona
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 176

koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały  się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych): 1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze) pęczek młodego, świeżego szpinaku

Obiad za dychę
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 117

może być za słaby - nie ma jeszcze takiej mocy, aby unieść ciężkie ciasto. Przez dwa kolejne dni zakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana do zakwasu musi być lekko ciepła - zakwas robimy w wysokim naczyniu - przykrywamy np. ściereczką, lub ręcznikiem papierowym - stawiamy(...)odstawić na 12 h. Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas.  Czas odgrywa ważną rolę, fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę od początku do końca to klucz sukcesu. ZACZYN

SMYKWKUCHNI
Flapjacks po raz pierwszy 158

nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy. Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)pieczenia. Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą. Ostudzić. Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole mnóstwo zadań wiąże się z siedzeniem przed monitorem; na szczęście skończyliśmy projekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paradoks czyli odchudzona oponka. 202

burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje(...)jakieś 2h i wsadzi się je potem takie całe do pieca, to wychodzą cudownie lekkie bułeczki deserowe. Może to wszystko brzmi dziwnie, ale jest fajne i inne. I warto czasem spróbować. Jeśli komuś wersja pieczona nie odpowiada, to zawsze może je usmażyć : ) to jest takie ciasto jak na tradycyjne oponki. Tylko inne. Już kiedyś napisałam, że brzydkie dzieci też należy

ladykitchen
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 117

piękne Polskie Babie Lato. Nadal świeci słońce i jest ciepło. Chociaż, powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać wyjęcia moich jesienno-zimowych butów, kupienia sobie nowych dodatków, i tego lekkiego luzu, który zacznie się na uczelni, wreszcie będę mogła zwolnić, trochę oderwać się od rzeczywistości i znaleźć czas na odkurzenie mojej pułki z książkami. I jeszcze czeka mnie kurs(...)krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem.  Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy lekko posypać pokruszonym batonikiem ). Po wyjęciu z piekarnika, babeczki posypujemy batonikiem, jeżeli niektóre babeczki zbytnio wyrosły, możemy je lekko przygnieść, wkładając

Słodkie Przyjemności
Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 168

thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Lekko przestudzić. Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy. Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma

Kuchnia Pokoleń
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 138

pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania