dalej (czyt. punkt 3). Świetny sposób na wanilię do ciast ma również moja siostra Agnieszka - całą porządnie wysuszoną laskę mieli w młynku do kawy, wystarczy dodać do ciasta odrobinę takiego proszku. Oprócz tego kawa, którą później zmielicie w młynku jest pysznie waniliowa :) Składniki: - 2 laski wanilii - 1 szklanka cukru Przygotowanie: 1. Wanilię przetnij wzdłuż i wybierz(...)dodaję do cukru. Gdy laski porządnie wyschną, a cukier (jest go już z reguły o połowę mniej) zrobi się lekko brązowy, miksuję wszystko w blenderze na cukier puder. Taki "waniliowy puder" jest bardziej "skoncentrowany" i nadaje się do ciast i deserów. Proste i naturalne, a jak pachnie... ;) Wpis edytowany 13.03.2014 na podstawie dalszych doświadczeń
Kraina Tysiąca Smakówwypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż bułeczki posypałam klasyczną kruszonką (w przepisie był(...)rozpuścić w nim masło, ostudzić. W misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, sól, cukier, wymieszaj. Wbij jajko i połącz z resztą składników. Cały czas mieszając, wlewaj przestudzone mleko. Zagniataj ciasto, aż zyska elastyczną konsystencję i przestanie kleić się do rąk. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż
Moje Qulinariaziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i intensywnie mieszać do zagotowania. Gotować minutę. Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie
Smakowity Blog Kulinarnycukru 1,5 szklanki cynamonu 1 jajko Wykonanie: Mleko rozpuszczamy z masłem i do lekko ciepłego dodajemy cukier i drożdże. Gdy drożdże rozpuszczą się w ciepłym mleku dodajemy jajka, sól a na koniec mąkę. Wszystko razem miksujemy ( można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od ścian naczynia. Zajmuje to około 15 minut miksowania na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto zostawiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec
Moje pyszne gotowanieostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) 100 gram miękkiego masła 1/2 szk. cukru(...)kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem
Magiczna kuchnia DariiDodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia(...)momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia/zgęstnienia. 5. W karmelowym sosie maczamy wierzch babeczek, a następnie zanurzamy w misce z popcornem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotowe
My Culinary ArtSernik krakowski to obok wiedeńskiego, jeden z najpopularniejszych serników. Łatwo go poznać po charakterystycznej kratce z ciasta na wierzchu, dużej ilości rodzynek i niezbyt dużej wysokości. Do sernika polecam użyć własnoręcznie mielonego twarogu, gdyż te wiaderkowe są zdecydowanie rzadsze i konsystencja masy serowej po upieczeniu może być mało zadowalająca. Sernik krakowski jest tradycyjnym sernikiem polskim z dodatkiem ubitej piany(...)ostrym nożem. Ja większość serników piekę w formie z papierem do pieczenia, dzięki temu brzegi sernika podczas stygnięcia zapadają się lekko do środka, a sernik z wierzchu jest równy. Sernik upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa serowa
Smakołyki BerenikiCzym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami
Słodkości i nie tylkoblaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 10-15 min. Do lekkiego zezłocenia. Dekorujemy według naszego gustu. Może być to czekolada, lukier, ulubione dodatki. Świetna zabawa z dziećmi. One mają zajęcie, a my czas na kawę ;) Mi z resztek ciasta wyszły nawet 2 zajączki. A koszyczek zrobiłam i upiekłam z ciasta kruchego przy okazji mini mazurków
Malinowe Pocałunkizłoty kolor. Usmażone churros przełożyć na ręcznik kuchenny. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obtoczyć w cukrze pudrze wraz z dodatkiem cynamonu. Churros podawać z sosem czekoladowym*. Przygotowywanie ciasta parzonego Smażenie i obtaczanie w cukrze pudrze wraz z dodatkiem cynamonu *Sos czekoladowy Do rondelka wlać śmietanę oraz wsypać gorzkie kakao. Całość wymieszać. Kakao musi rozpuścić się w śmietanie. Gdy masa(...)sobą wymieszać, tworząc gładki sos. Sos czekoladowy Rady: - sos czekoladowy najlepiej przygotować dzień przed smażeniem, ponieważ lekko zgęstnieje. Taki sos przechowywać w lodówce, - churros najlepiej smakuje w dniu smażenia, - obowiązkowo należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu, - do wyciskania ciasta możecie użyć woreczka bądź szprycy z końcówką gwiazdki
Ugotowaćpierników Kamis 1 łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie: W garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki(...)Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami gwiazdki w środku każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę. Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne
Ala piecze i gotujejakże szarej! I zupełnie niewiosennej) rzeczywistości, która obejmuje pobudkę o szóstej trzydzieści. Uff... Lekko nie było. Na szczęście ten tydzień krótki, tak, żeby się człowiek nie zdążył za bardzo zmęczyć. Chciałabym Wam dzisiaj pokazać mój pierwszy chlebowy koszyczek - dosłownie. Został bowiem zapleciony z ciasta chałkowego, i muszę przyznać, że warto było się z nim pomęczyć. Miny gości - bezcenne! Sprawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startą czekoladą i podajemy
Domowy Smak Jedzeniamną "chodził". Zabrałam się więc pewnego dnia za niego i tak oto wyszła tarta. Muszę przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki(...)st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami. 5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Pasja Smaku