lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:274/613)

Babeczki wiosenne pszczółki 219

formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej babeczki dodajemy czekoladę i lekko popychamy, żeby nie wystawała. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy gotowymi ozdobami przyklejając je czekoladą. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tort chałwowy 332

Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki

Słodkości i nie tylko
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 205

pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips, lub w metalowej puszce, bo ciasto ptysiowe szybko chłonie wilgoć i traci wtedy dużo swojego uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie groszek ptysiowy można łatwo odświeżyć podsuszając go w lekko nagrzanym piekarniku - wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie

Grunt to przepis!
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 269

powinna być gładka, błyszcząca i zwarta. Dodajemy mąkę i ocet, ubijamy jeszcze chwilę.      Na podpieczone ciasto wykładamy po sowitej łyżce musu jabłkowego, a na wierzchu dwie łyżki piany, wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 dużych porcji.      Okazuje się, że babeczki

sama złodycz
Bułki otrębowo orkiszowe 406

łyżeczki soli - 3 łyżki oleju słonecznikowego - łyżka miodu - jajko i garść sezamu Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut. Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw(...)przykryciem kolejne 20-30 minut. Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki i spłaszcz je, po czym zrób po środku głęboki przedziałek. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Rozkłóć jajko i włącz piekarnik na 180 ° termoobieg. Gdy ponownie bułki podrosną popraw lekko przedziałek, posmaruj bułki jajkiem i posyp sezamem. Piecz około

Pasje Jolki
Recenzja #.22 - amaze ryżowe (biolada.pl) 145

mówi producent :  Niesamowicie lekki i kremowy deser z brązowego ryżu. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp. Skład : woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż, Aspergillus oryzae), sól morska* *produkt rolnictwa ekologicznego Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO - 3g TŁUSZCZ - 1g WĘGLOWODANY - 32g Moja opinia : Z pewnością wielu z Was nigdy nie słyszała o amazake(...)Asperrgillus oryzae) przez ok. 6-10h. Trudno mi dokładnie sprecyzować smak tego produktu, bo próbując go czułam dużo smaków... :D Najpierw skojarzył mi się z melasą, nastepnie poczułam lekko karmelowy aromat. Nuta fermentacji też jest nieco wyczuwalna, wyczułam też lekką charakterystyczną goryczkę. Jeśli chodzi o zapach jest on przyjemny i słodki. Konsystencja puddingu nie jest bardzo gęsta, przypomina jogurt

breakfast of dreams
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 415

Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z dodatkiem maku , kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką. Takie domowe ptasie mleczko! Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało

Ostra na Słodko
Czas zdmuchnac swieczki - tort 188

swietowania jest wiele juz od pierwszych dni. Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort. Od poczatku to szczegolne ciasto dla Malej Damy pieke sama, a Ona najwyrazniej dumna jest z tego wypieku. Tym razem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac(...)smietany i ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy. Na biszkopt z konfitura nakladamy pierwsza warstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim, gornym krazkiem biszkoptu. Sciagamy obrecz tortownicy i pokrywamy gore

Przysmaki Karolki
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 307

Bardzo lubiłam ten deser, był lekki owocowy a co ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się  umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe  a to, że ręka boli(...)lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy  nią wierzch, można posypać  na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 175

wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi 203

kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy. Całkowicie studzimy. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni do momentu odchodzenia skórki

Słodka Strona
Tarta z grzybami leśnymi 158

równe kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 3 gałązki natki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę (formy nie smarować masłem).Piec 15 minut w 200°C W rondlu stopić masło, wrzucić grzyby i smażyć aż się lekko zrumienią i odparuje część wody (przez około 5 minut). Dodać cebule, lekko posolić, i dusić

Pełny talerz
Muffinki z truskawkami 221

sól) (fot.1) , a do drugiej wlać wszystkie "mokre" (jajka, mleko i olej). Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Mieszać do momentu połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i każdą z nich napełnić ciastem (fot.2) . Piec 20-25 minut w temp. 190°C. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego

Świat Ciasta
Torcik makowo śmietankowy 355

cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut.  KREM I  Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać

Kuchnia Danusi
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 138

zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.  1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach  i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 -180 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania