lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:274/613)

Ciasto słonecznik 914

tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao(...)papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Słonecznik: Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut). Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać

Kuchcik gotuje
Tarta cebulowa 137

piórka. Aby zaoszczędzić sobie czasu i łez możemy użyć blendera. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę lekko solimy i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i dusimy aż zmięknie. Dodajemy wino i jeszcze podsmażamy aby alkohol wyparował. Odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy ciasto około 15-20min. Kiedy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tort śmietankowo – truskawkowy 157

teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo – truskawkowy. Jasne biszkopty przełożone są musem truskawkowym i kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Torcik jest zdecydowanie lekki, smaczny i jak najbardziej dedykowany dzieciom. Bardzo polecam. Składniki na biszkopt: 5 jajek 180 g cukru kryształu 135 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek(...)Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu

Made By Mom And Son
Brownie kawowe 134

masa będzie jednolita, dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Jajka miksujemy na najwyższych obrotach, gdy powstanie piana dodajemy ostudzoną masę czekoladową i lekko mieszamy (najlepiej łopatką, albo łyżką).  Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Orzechy miażdżymy na mniejsze kawałki i dorzucamy do masy. Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Jaglane brownie z płatkami owsianymi 184

Dzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane,  a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców!  I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :)  A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto z truskawkami i pianką 432

kroimy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania. 3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką. 4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 218

200g mozarelli 100g cheddara lub innego żółtego sera o intensywnym smaku puszka ananasa w lekkiej zalewie 100g ulubionej szynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy(...)rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą wymieszaną z tartym cheddarem. Układamy kawałki ananasa i szynki, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni na 10-15 min, w zależności od wielkości pizzy i mocy piekarnika. Pizza powinna mieć lekko zarumienione boki i delikatnie przypieczony ser. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kuchnia gruzińska 305

podłużne Właśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do pieca Sery Po pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego(...)serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym

Poezja smaku
"Sernik" kokosowy z musem mango na spodzie orzechowo-daktylowym.Pysznei bardzo zdrowe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia. 197

Przepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się  nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik(...)wyciągnąć z pociągnięciem sreberka to przechodzimy do kolejnego kroku - Ugotowaną kaszę  miksujemy   na gładką masę i układamy z niej kolejną warstwę w kokilce. Lekko dociskamy łyżeczką. Kokilkę wkładamy do lodówki - mango rozgniatamy widelcem i zagotowujemy w małym garnuszku z 1/2* łyżeczki agaru. Gotujemy aż do uzyskania konsystencji konfitury. Po lekkim wystygnięciu musu wylewamy

Pora na pora i pomidora
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 247

opadła ani o centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy(...)mający kształt mniej lub bardziej przypominający kwadrat. Ta mniejsza część to będzie głowa naszego ludzika, a z drugiej, dłuższej wycinamy ręce. Kitkę wycinamy z pozostałej, jednej warstwy dużego biszkoptu. Ciasta powinno wystarczyć w sam raz. Każdy element bardzo delikatnie nasączamy i przekładamy kremem owocowym. Odstawiamy do lodówki. Ja boki wszystkich elementów również pokryłam warstwą tego kremu, żeby całość nieco wyrównać

Ratunku obiad
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 154

Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 301

roku posypkami: orzeszkami pecan, włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku . Składniki: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)    lub 2 szklanki pszennej - 2 łyżki(...)sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto będzie kruche ale nie powinno się ani sypać, ani kleić. Z ciasta uformowałam kulę, podzieliłam na 4 części i każdą osobno rozwałkowywałam. Można użyć stolnicy lub blatu szafy

Smaczne Zdrowe
Szparagi w cieście francuskim. 145

koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z pieczarkami 163

pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając smażyć do odparowania soku Jeśli pieczarki są nadal zbyt(...)rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się około 12 pierogów ) Gotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia

Proste Potrawy
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 166

tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy w cynamonowym raju. Ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i bardzo aromatyczne samo w sobie, dużo masła, odrobina kardamonu - efekt jest wspaniały. Do tego nadzienie z ciemnego muscovado i dużej ilości cynamonu - wychodzi lekko karmelowe, cudownie słodkie. A na wierzch lepka, słodka, delikatnie cytrynowa glazura. Całość jest przepyszna, i naprawdę(...)kształt, niż moje. Na drugi dzień najlepiej skropić je wodą i podgrzać w piekarniku - będą pyszne, najlepsze bowiem są jeszcze cieplutkie... Klasyczne bułeczki cynamonowe Składniki: (na 6 dużych sztuk) ciasto: 215 ml mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka mielonego kardamonu 90 g masła 1 jajko 500 g mąki pszennej nadzienie: 50 g masła 100 g ciemnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze