ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym . P ołączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól. Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać(...)piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut. Krem bezowy: Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski
SzczyptaSmaQzebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju -2 dkg drożdży -2 łyżki wody -1/4 łyżeczki cukru(...)uzyskania zdecydowanego smaku. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony. Studzimy. Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu). Teraz ciasto. Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy 3 szklanki
Maminek kulinarnyPyszne, mocno czekoladowe babeczki, można by rzec-lekko dietetyczne, gdyż praktycznie pozbawione dodatku tłuszczu. Bardzo mięciutkie, długo utrzymują świeżość. Nadzienie z malin idealnie przełamuje słodycz czekolady. Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym Składniki (około 12 cupcake'ów): 3/4 szklanki mąki 6 łyżek kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru(...)przestygły. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Upieczone babeczki studzimy. W wystudzonych babeczkach za pomocą wykrawacza lub np. zakrętki robimy otwór na nadzienie. Napełniamy otwory malinami. Wydrążoną wcześniej częścią ciasta zakrywamy dziurki. Za pomocą szprycy dekorujemy muffinki kremem
Mania Gotowaniażeby zasłużyć na życzenia w pracy, trzeba przynieść coś słodkiego... A ponieważ moje koleżanki lubią serniki, pomyślałam, że to idealna okazja, żeby jakiś przygotować. Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby każdy zjadł z apetytem, a jednocześnie choć trochę oryginalne, nie nudne. W końcu udało mi się znaleźć ideał w gazetce Pieczenie jest proste(...)sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny. Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić. Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko machając nad ciastem, rozciągać złote niteczki. Zostawić do zastygnięcia na kilka minut, podawać. Smacznego! Uwielbiam sprawiać przyjemność pieczeniem. Kiedy innym smakuje to, co przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGorąco. Gdyby nie lekki wietrzyk, spacerowicze padliby jak kawkipod wpływem tak wysokiej temperatury. Aż dziw, że nie zachodzi jeszczeproces denaturacji białka! Długaśnie kolejki ciągną się wężykiem
W kuchni Karmel-itkiciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek. Blachę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką, przełożyć chleb, przykryć go ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)lekko wodą i posypać ziarnami (jeżeli nie chcecie chleba posypać ziarnami, to nie trzeba go zwilżać), po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 40-45 minut (u mnie 45 minut). Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można
Passions hobbies lifezimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama jednak zawsze twierdziła, że kiedy blaszka jest wysmarowana smalcem, to ciasto jest smaczniejsze
Cakes By Kejtopadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2 Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem. Krok 3 1 szkl wody gotujemy razem z 0,5 szkl soku z cytryny i cukrem. W pozostałej 0,5 szkl wody rozprowadzamy(...)miksujemy z miękkim masłem. Smarujemy masą nasączony biszkopt. Krok 4 Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje
CoolinarniePLrozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy spód do piekarnika na 15 minut. W tym czasie powinien się lekko przyrumienić i stracić resztę wody. Jeśli jednak nie wycisnęliśmy dostatecznie kalafiora wcześniej potrzebne będzie dodatkowe parę minut na dopieczenie go. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy sos i dodatki, posypujemy mozarellą lub serem żółtym.. Ponownie wkładamy do piekarnika
Pełna LodówkaCIASTO: * mąka pszenna – 350 g * jajko – 2 szt * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka * cukier – 0,5 szkl * margaryna do pieczenia – 125 g * śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki KREM : * mleko ( ja zastąpiłam napojem sojowym ALPRO lekko słodkim ) – 1 l * masło – 50 g * żółtko – 2 szt * cukier – 0,5 szkl * cukier
Ostra na SłodkoSzpinak rozmrozić. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w poprzeczne paski. Mozzarellę zmiksować. Czosnek drobno posiekać. Lekko podsmażyć szpinak na oliwie, dodać pomidory, czosnek. Przełożyć do miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.) Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi
królestwo garówgodzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam(...)minut, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową. Najlepiej smakuje następnego dnia
nietadietainny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam się do niego zbyt mocno. Ale ciasto na weekend zawsze musi być. Składniki ciasto francuskie XXL (375 g ) 1 jajko 3 łyżki cukru Krem 180 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kremówki 36% skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy wyciśnięty sok z jednej pomarańczy(...)wyciśnięty sok z pomarańczy. Wszystko zmiksować. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją lekko w mikrofalówce lub na kuchence, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wlewać pomalutku przestudzoną do kremu stale miksując. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem i pokroić na kwadraty o boku około 7x7 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć
O kuchni z uczuciemmoże upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła 2 saszetki drożdży instant nadzienie: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 650 ml mleka 2 łyżki(...)Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować z ciasta
Ze smakiem i z pasjąbrzegów. Przykryć drugim i ponownie posmarować nutelką.Przykryć trzecim i ponownie posmarować. Przykryć czwartym płatem i lekko docisnąć. Przy pomocy talerza lub innego naczynia o śr. około 28 cm odkroic nożem lub rolką do pizzy nadmiar ciasta. Na środku ciasta szklanką odcisnąć okrąg. Wyciąć osiem części nie przecinając małego kółka na środku. Następnie podzielić na 16 części
zielonacukinka