lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:267/613)

Ptysie 211

Już dawno powinnam je zamieścić. Robiłam je już nie jeden raz. Wychodzą i z porcji podwójnej i z tej podstawowej. Lekkie jak piórko, chrupiące przy nagryzieniu, a następnie rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto parzone, które użyłam na domowe: Ptysie Ciasto parzone: 80 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500) 4 żółtka

Eat Shrimps
Najłatwiejsze ciasto dyniowe. 270

wyjdzie takie pyszne, a do tego jest mega łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bo muszę Wam się przyznać że dyniowate ciasta nigdy mi nie wychodziły, a to jest rewelacyjne<skromność>. Nie za wilgotne, delikatne z lekką nuta dyniowego aromatu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Czytaj więcej

Farmażony
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 374

tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni. Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 266

polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Zielone pierniczki choinki 277

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 260

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 429

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w  różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 198

gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.   Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie

Z miłości do słodkości
Tort makowy z kremem jajecznym 446

minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy

Poezja smaku
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 166

które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale

Emcia Pichci
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 233

Przepis na murzynka zna chyba każdy.  Trzeba przyznać, że ciacho jest proste, ale bardzo smaczne. Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka. Troszkę "piernikowatą" :) Przepis

Miksturownik
Lekka rolada śliwkowa 247

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 246

czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy dwa rodzaje czekolady

Smaczne Zdrowe
Ekspresowy Deser z Resztek 223

Taki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu  Tortu Straciatella z Malinami . Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo

Blondynka Gotuje
Ciasto słonecznik 982

tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao(...)papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Słonecznik: Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut). Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać

Kuchcik gotuje