lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:267/613)

Styropian – sernik bez sera 2191

dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy ciasto w środku przez następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik

Poezja smaku
Knedle ze śliwkami 166

posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące. Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki z serka wiejskiego 410

Lekkie, puszyste placuszki z serka wiejskiego, smażone bez tłuszczu. Są bardzo delikatne, mi troszkę przypominały ciasto biszkoptowe. Jedne ze smaczniejszych placuszków, jakie jadłam. Sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z ich zrobieniem:) SKŁADNIKI: (na ok  10 placuszków) 200g serka wiejskiego (1 op., razem ze śmietanką) 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki

Kto ugości moich gości?
Żytnie ciasteczka z melasą 246

bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę   www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 320

Owoce wyłożyć i docisnąć na wierzchu serowej masy. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Smacznego

Kuchnia Ellie
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 210

Składniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl

Luźna Kuchnia
Drożdżówki z jabłkami 197

czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać

dom-agi.pl
Kluski leniwe z miętą 154

mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i  wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki.  Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu .  Mięta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :) 166

owoce suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 158

miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego.  Ja nakładałam je łyżeczką. Zgnieść palcem, albo widelcem. Piec około 14 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 199

zuzytego plynu zawsze zalezy od rodzaju maki.Kazda maka wchlania inna ilosc plynu.Ciasto nie moze byc za geste,ani za rzadkie.To jest akurat lekko lepiace. Mise przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy. Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej zwazyc ,poniewaz jednakowej wielkosci buleczki rowno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 316

wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz. Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki bananowo – czekoladowe 221

pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego

Ostra na Słodko
Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem 270

Niezwykle lekki torcik z delikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie. Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem -  Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki)  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy

Słodka Strona
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1779

włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę doprawiam solą , świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki . Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło. Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ravioli z grzybami i ricottą 219

również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić każdy fragment z farszem osobno. Pierożki pociąć radełkiem na kwadraty. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Wystudzić w zimnej wodzie lub podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 152

masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami, tak aby się nie posklejały. Gnocchi podajemy prosto

Food Square
Knedle ze śliwkami 361

śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie, bo stanie się zbyt rzadkie. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą rumienimy na pozostałym rozgrzanym maśle. Przed podaniem

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki cynamonowe 196

wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 4 mm. Na cieście rozsmarowujemy cienko przygotowane nadzienie cynamonowe. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 364

pięknie odchodzi od blachy. Pizza wyszła wspaniale, szczególnie dlatego, że ani smaki, ani konsystencja nie są jednolite. Zacznijmy od konsystencji - na kruchutkim cieście zachwyca nas płynny dip czosnkowy zestawiony ze świeżym szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część pizzy, która stopniowo przechodzi do górnej skorupki

Wypisz Wymaluj
Bułki na hamburgery, pszenne 224

około 80 g każdy. Jeśli chcesz mieć większe bułki, możesz podzielić na 8 kawałków po około 100 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułkę, którą ułóż na posypanej mąką blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) lekko spłaszczając dłonią. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami, gdyż znacznie urosną, zarówno w trakcie drugiego wyrastania, jak i w trakcie pieczenia. Odstaw bułki

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 210

kilka oryginalnych skonów z St.Andrews, Edynburga i Arbroath : Zwykle przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej

Grahamka, weka i kajzerka
Ptysie 215

Już dawno powinnam je zamieścić. Robiłam je już nie jeden raz. Wychodzą i z porcji podwójnej i z tej podstawowej. Lekkie jak piórko, chrupiące przy nagryzieniu, a następnie rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto parzone, które użyłam na domowe: Ptysie Ciasto parzone: 80 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500) 4 żółtka

Eat Shrimps
Najłatwiejsze ciasto dyniowe. 276

wyjdzie takie pyszne, a do tego jest mega łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bo muszę Wam się przyznać że dyniowate ciasta nigdy mi nie wychodziły, a to jest rewelacyjne<skromność>. Nie za wilgotne, delikatne z lekką nuta dyniowego aromatu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Czytaj więcej

Farmażony
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 376

tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni. Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 270

polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Zielone pierniczki choinki 281

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 265

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 434

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w  różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 205

gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.   Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie

Z miłości do słodkości
Tort makowy z kremem jajecznym 454

minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy

Poezja smaku
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 174

które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale

Emcia Pichci
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 236

Przepis na murzynka zna chyba każdy.  Trzeba przyznać, że ciacho jest proste, ale bardzo smaczne. Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka. Troszkę "piernikowatą" :) Przepis

Miksturownik
Lekka rolada śliwkowa 252

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 253

czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy dwa rodzaje czekolady

Smaczne Zdrowe
Ekspresowy Deser z Resztek 226

Taki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu  Tortu Straciatella z Malinami . Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo

Blondynka Gotuje
Ciasto słonecznik 987

tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao(...)papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Słonecznik: Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut). Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać

Kuchcik gotuje