lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:264/613)

Polewa kakaowa z żelatyną 233

kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy. 4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą 225

rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło". Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny być niezbyt mocno wysmażone, gdyż staną się zbyt sztywne i trudniej będzie je zwijać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 327

zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo

UgotujmyTo.pl
Chinkali – gruzińskie pierożki 195

bardzo cienko na okrąg o średnicy ok.13 cm Dajemy na środek farsz. Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę. Uważajmy , by nie porwać ciasta – takie chinkali nie nadają się do dalszego gotowania. Wrzucamy delikatnie do gotującej się , lekko osolone wody i gotujemy ok.15 minut od wypłynięcia. Pilnujemy , by nie przywarły do dna! Podajemy odrazu posypane odrobiną pieprzu. Smacznego

Ostra na Słodko
Makowiec z bezą 282

ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa makowa: Do maku

Poezja smaku
Październikowe jeżyny 155

Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzić, zdjąć obręcz, obrócić do króy nogami i ułożyć na talerzu. Delikatnie oderwać papier. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Zbieranie jeżyn w lesie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 159

przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche różyczki - ciasteczka z marmoladą 155

ciasto i włożyć je na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać kółka .Krążki ciasta ( u mnie 5 )ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż  kółek nakożyć paseczek marmolady. Zwinąć w rulon, i przekroić na pół - powstaną dwie różyczki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik z batatem. 187

jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek) 215

grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia

głodny alergik
Ciasteczka z białą czekoladą 150

Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
CHICKEN BURGER Z SOSEM BARBECUE 360

przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERŚ Z KURCZAKA (2 min) pierś myjemy, oczyszczamy i oprószamy solą oraz mielonym pieprzem. 2. PŁATKI (1 min) lekko kruszymy je w ręce lub tłuczkiem do ziemniaków i przesypujemy do miski. 3. CIASTO DO PANIERKI (1 min) do miski lub głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody

Nerds Kitchen
Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi 148

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy

sama złodycz
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 171

ciasta - dzięki temu jego powierzchnia będzie się ładnie błyszczeć. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika jeszcze na 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia (ciasto opadnie w tym czasie). Galette des rois można podawać w temperaturze pokojowej lub lekko odgrzane w piekarniku. Francuzi lubią popijać je szampanem lub wytrawnym cydrem

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 112

żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię