lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:257/613)

Piernik staropolski 156

piec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach) Po tym czasie odstawić na blaszce do lekkiego ostudzenia, by stwardniały. Następnie ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Placki ciasta można piec za jednym razem lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili

Nastoletnie Wypiekanie
MAKOWIEC GWIAZDA 584

Roztop w garnuszku masło.  Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie elastyczne ciasto i pozostaw  je na 1 godzinę (w misce przykryte lnianą ściereczką) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Fantazyjna rolada owocowa 179

szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około

In my kitchen
Marcepanowe szachownice 178

jajko 1 łyżka rumu 100 g margaryny 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 białko do łączenia ciasta 100 g masy marcepanowej 75 g konfitury z borówek 100 g polewy czekoladowej Ostatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu(...)ponownie układamy na przemiennie paski ciasta. W ten sposób uzyskaliśmy szachownicę 3x3. Ciasto razem z deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce. Z masy

Świat Ciasta
Cebularze - lubelski przysmak 217

mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól.  Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni(...)patelni. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem.  Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz. Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem) przez kilkanaście minut - do lekkiego zazłocenia się.   To jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Konfitura ze śliwek kalifornijskich 136

łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :)  Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette(...)Miut. *Najważniejszym elementem tej konfitury są śliwki. To muszą być śliwki kalifornijskie, a nie na przykład suska sechlońska, czy inne lekko podwędzane. To ma być słodka, delikatna konfitura. Śliwka wędzona zmieni jej charakter. Zamiast dodatku do ciasta drożdżowego otrzymalibyśmy dodatek do zimnych mięs, co też nie jest złym pomysłem. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie

królestwo garów
Babka makowa z polewą czekoladową 266

białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić

Marta Gotuje
Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 206

wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią.  Ostudzić. Dodatkowo: 100 g wędzonego łososia 150 g kremowego serka  o ulubionym smaku dowolna zieleninka do przybrania:) Na krążki ciasta wykładać porcję serka (najlepiej za pomocą ozdobnej tylki ale, że takowa mi się zepsuła musiałam radzić sobie łyżeczką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżówka z malinami i budyniem 192

masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli budyń waniliowy (użyłam gotowego z torebki) 200g malin Zacząć od przygotowania budyniu. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie

Smakowity Blog Kulinarny
Łaciate ciasto 159

kilka kropel aromatu  pomarańczowego Margarynę bardzo dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ocet. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami lekko podgrzane mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 3/4 ciasta wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto połączyć z kakao, wylać na wierzch. Piec około

Praktyczna pl
SERNIK OREO 352

przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód. CAŁOŚĆ: Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ). Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę. Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem

Ostra na Słodko
Babka Grejpfrutowa 146

wbiłam oba jajka i miksowałam chwilę aby cukier się rozpuścił. Potem nie przerywając miksowania wlałam rozpuszczony olej kokosowy i dodawałam na przemian suche składniki z mokrymi kończąc na suchych. Ciasto wlałam do formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.  Jeśli zamierzasz piec w formie o podanych wyżej wymiarach piecz ok 45 minut. Ja piekłam w niezbyt wysokiej formie do babki(...)syrop. Tu wystarczy wlać sok do rondelka, wsypać cukier i na niewielkim gazie podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Upieczoną babkę, lekko przestudzoną jeszcze w formie  za pomocą wykałaczki porobiłam kilkanaście dziurek, następnie przy pomocy łyżeczki nasączyłam ciasto syropem. Dzięki tym dziurkom syrop ładnie wsiąkał w ciasto. Na końcu wyłożyłam ciasto na talerz. Lukier.  Wszystkie składniki należy wymieszać

Blondynka Gotuje
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 117

podgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu i podgrzewaj mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Wmieszaj sól, masło, cynamon, imbir i wanilię, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum (jeśli używasz). Podawaj ciasto polane dużą ilością sosu karmelowego. Smacznego! English version Apple and cranberry pie with gingerbread caramel (10 servings) Ingredients

karmelowy
Sos wiśniowy 192

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni(...)waga wydrylowanych owoców) 2 łyżki wody 1 czubata łyżka cukru (można dodać troszkę więcej, do smaku) 1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wiśnie wkładamy do garnuszka (mrożonych nie rozmrażamy). Zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły puszczać sok. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i zaczynamy podgrzewać owoce cały czas mieszając. Gdy wiśnie będą już miękkie

MyCookBook.pl
dietetyczne ciasto z jabłkami, bez glutenu i tłuszczu 254

ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie wyrosło, opadło może jedynie o 1cm, a w środku jest bardzo puszyste. Jest też lekko suche, więc najlepiej smakuje z jogurtem/miodem/dżemem lub popite herbatą. A jeśli już o herbacie mowa...Ostatnio od firmy Teekanne dostałam paczkę(...)dietujących" ale i dla osób, które po prostu prowadzą zdrowy tryb życia. Herbaty są dostępne w trzech wariantach. Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta - KLIK , a ja dzisiaj przygotowałam ciasto z użyciem jednej z tych herbat właśnie :) Tak, ciasto na herbacie! Jedliście kiedyś takie? Zachęcam do upieczenia! I do wypróbowania nowych herbat Teekanne! GRYCZANE CIASTO Z JABŁKAMI przepis autorski // tortownica

chili & sugar
Ciasto bananowe na zimno 282

tego przepisu krem: 1kg bananow 1 kostka Kasi 100g masla 3 zoltka 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie na gore ciasta galaretka cytrynowa 1 szklanka wody wykonanie: 1 galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Maslo i Kasie ucieramy z cukrem na pulchna mase, dodajemy zoltka i nadal(...)lodowki. Druga galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Kremowke ubijamy mikserem i dodajemy do niej przestygnieta, lekko sztywniejaca galaretke. Calosc wylewamy na zastygniety krem bananowy. Na gore mozna dac kolejna galaretke cytrynowa. Ciasto przechowujemy w lodowce. Smacznego

Przysmaki Karolki
Babeczki - Różyczki z Aksamitnym, Delikatnym Kremem z Mascarpone 185

mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy

Słodka Strona