lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:251/613)

Ciasto śnieżka 493

przez 30 minut. 5. Zrobić śnieżki: każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką. 6. Przełożyć ciasto (od dołu): jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. 7. Na wierzch wyłożyć polewę

Kuchnia domowa Ani
Jesienne ciasto gruszkowe 152

owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku. Inspiracja  Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 173

oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.   UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 197

łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę

Mania Gotowania
Sernik przekładany 206

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate(...)dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego

Praktyczna pl
Quiche z cukinią 132

Ostatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny quiche. Tarta wyszła delikatna i bardzo lekka, ponieważ tym razem zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym. Podaję składniki na małą porcję. Moja blaszka miała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje

Ania i Marcin gotują
Ciasto Rwane 330

wylewamy pianę. Na pianę kładziemy połówki brzoskwiń (sok zostawiamy) a na to dajemy 3 część ciasta jasnego, również skubiąc a nie rozwałkowując. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie. Piana: 10 białek 360 g cukru 150 ml oleju 2 kisiele cytrynowe(...)wszystko wlewamy na gotującą się wodę z sokiem z brzoskwiń. Mieszamy, uzyskując konsystencje budyniu. Odstawiamy do ostudzenia. 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i tężejącą galaretką. Ucieramy na puszysty krem. Krem wykładamy na ostudzony placek. Galaretka jabłkowa: 1 kg jabłek szare renety

Made By Mom And Son
Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 382

jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi(...)galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem

Kulinarne Inspiracje
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 184

szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu  Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka(...)ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w  200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić zawiniątko ze szparagami.  Podajemy chrupiące i lekko przestudzone. Uwaga szparagi

Mia Cucina Sofieta
Tort na zakończenie roku 209

cukier.  Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy.  Jeśli damy gorący miód itd. to się nam to będzie okropnie lepiło. Jeśli się lepi to dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C. Masa: 3 szklanki mleka 4 łyżki kopiaste kaszy manny  Skworcu 100 g masła 1.5 łyżki(...)uniknąć powstania grudek. Można użyć blendera ręcznego, masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech .  Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem. Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu  oraz  podwójnym batonem czekoladowym Daimo  pokrojonym drobniutko

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki piwne na Tłusty Czwartek 164

mąki, mieszamy drewnianą łyżką Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie

Proste Potrawy
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 250

spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli

głodny alergik
Świeżutki i smakowity pleśniak na dalszą rozłąkę. Przerywnik na słodko 134

dlaczego mnie nie ma? O tym jak mój Syncio pięknie się rozwija podczas wołomińskiej wyprawy? O tym, że tęsknię za Tatą-Mężem podczas rozłąki i nie jest lekko delikatnie mówiąc. Czy o tym, że święta za pasem, bałagan w domu moim i w domu Mamy, którym się chwilowo opiekuję... huk pracy i gotowania w nadchodzącym tygodniu...? Zaraz, zaraz ... złapię oddech(...)mnie śliwkowy) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno wraz z cukrem. Żółtka zagniatam na ciasto z miękką margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia. Dzielę na trzy średnio-równe ;) części. Największą ścieram na tarce do wyłożonej papierem kwadratowej formy. Lekko ugniatam palcami. Smaruję równomiernie i dość grubo ulubionym dżemem (dobrze komponują się powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy). Średnią

Kuchnia po mojemu
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 94

takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb zawijany jest idealny(...)mąki pszennej chlebowej (typ 750); - płaska łyżeczka soli; - 7 g suszonych drożdży; - 300 ml ciepłej wody; - 2 łyżki oleju; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Ugniatać ciasto 10 minut, zrobić z niego wałek i skręcić

dom-agi.pl
Salceson - rolada waflowa 286

rodzinę.  Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole.   Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g  masła ok 300 g ulubionych bakalii 1-2  paczki herbatników np szkolnych 2 lekko kwaśne jabłka 1 - galaretka cytrynowa Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy(...)posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki,  pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki