lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:246/613)

Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 120

szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce

Di gotuje
Rogaliki drożdżowe 129

związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki

MyCookBook.pl
Pizza z owocami morza 152

Pizza z owocami morza Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś

Ogrodnik w podróży
Muffinki śliwkowe na szybkiego 123

sody ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 duże śliwki Jak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij

codojedzenia
Kalafiorowa Moussaka MUSAKA- 161

soli przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i  zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem

Tradycyjna Kuchnia
Kajzerki 89

mąkę, sól, cukier i masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 30 minut. Bułki na wierzchu ponacinać w gwiazdę i piec w temperaturze 200 stopni

My simple kitchen
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 324

Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie łososia wędzonego 2 jajka 250 g śmietany 4 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz Przygotowanie: Koperek myjemy i drobno

Kulinarna Patilogia
Ciasto z pianką 97

Szybka, lekka, prosta w przygotowaniu słodka, owocowa przekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe

Milion Smaków
Drożdżówki z serem 140

minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę. Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie.  Drożdżówki można posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec

Kuchenne aromaty
Sernik karmelowy z musem truskawkowym. 237

się całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto w 175 stopniach około 50 minut .Sernik na środku ma pozostać lekko ścięty ,po przestudzeniu będzie idealnie kremowo karmelowy. Udekorować musem z truskawek przed podaniem.Smacznego

Ladylaura.
Naleśniki "Na Bogato" 129

śmietaną z mleka kokosowego. Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej  (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony. Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki,  które są miękkie i elastyczne. Aby uzyskać taki efekt nie czekam aż naleśnik zbrązowieje i brzegi będą twarde i zaczną się

IzaGotuje
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 154

ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki. Jabłka(...)tartej i 3 łyżkami cukru. Po tym czasie wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut

MamaOskarka
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 168

proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczać. Zachować niewielkie odstępu - ciastka mogą nieznacznie rozlać się po blaszce. Piec przez 5 minut w temperaturze 175 stopni. Z blaszki zdejmować po przestudzeniu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka cytrynowa z mocno cytrynowym lukrem 151

waniliowy. Do całości dodajemy sypkie składniki. miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Ciasto przelać do formy do babek. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka. Lukier: Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru. Po pewnym czasie lukier uzyska właściwy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort kokosowy 169

Tort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste do

Poezja smaku