lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:239/613)

Murzynek z gruszkami 223

mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut. Po ostudzeniu posyp wiórkami startej czekolady.   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Obwarzanki wiedeńskie vel gniazdka vel pączki hiszpańskie 175

Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam bo nie zawiodłam

Smaczna Pyza
Pyszna crostata z dżemem i owocami 188

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.  3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.  Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek,  2 łyżki cukru,  słoik powideł(...)oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód.  Posmarować dokładnie powidłami.  Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę.  Piec około 15-20minut w temp. 180st.  Po upieczeniu oprószyć cukrem

Z miłości do słodkości
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 169

cukier – 3 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * mleko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Drożdże kruszyny , dodajemy cukier , mąkę oraz lekko ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka

Ostra na Słodko
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 180

wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatać przez około 10 minut do czasu aż będzie gładkie, aksamitne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić(...)Jeżeli używacie kamienia do pieczenia lub glinianego talerza (jak ja), wstawcie go do piekarnika (zimnego), aby się nagrzał. Jeżeli nie macie takiego naczynia czy kamienia, wystarczy blacha z piekarnika. Ciasto podzielić na mniejsze części i bardzo cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.  Talerz/kamień lub blachę ostrożnie wyjąć z piekarnika i położyć na drewnianej desce, posypać semoliną i ułożyć

Codzienne Gotowanie
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 124

skończyło się na goudzie, na szczęście obecnej w domu. Trochę gorzej przez to się zwijało, powinnam ją zetrzeć, ale kostki też mogą być. Najpierw trzeba zająć się ciastem. Biorę: - 600g mąki pszennej  typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Przesiewam mąkę do naczynia(...)pastę, oprószam odrobiną mąki i w cieple odstawiam na 15 minut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę i zagniatam około 8 minut ciasto do uzyskania jednolitej masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple

I tu będę miała takie te
MALINOWA CHMURKA 237

spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z malinami: - 600g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe(...)schłodzonej w lodówce wrzucamy świeże owoce i jeśli jest już lekko tężejąca delikatnie wykładamy całość na kruchy spód, tak by masa nam nie spłynęła, trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka jest już prawie, prawie gęstawa, wówczas ładnie się rozprowadzi i nic nam nie spłynie pod spód ciasta. Osobiście uważam, że przygotowywanie tego ciasta z malin mrożonych jest zdecydowanie łatwiejsze, trzeba

Smaczne Zdrowe
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 158

zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami.  Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła(...)podjeść przy pracy ;). Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru, szczypta soli, 140 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło

Plate of Joy
Wyjątkowe torty na Święta Bożego Narodzenia! 395

VELVET CAKE przepis klik Tort czekoladowy z kremem! Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) przepis KLIK Czekoladowy tort z brzoskwiniami Czekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-) PRZEPIS KLIK Caramel Brownie Tower

SMYKWKUCHNI
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 162

masło się rozpuści i połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła). Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść(...)lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem do pieczenia blachach

Gospodyni Miejska
Tort Sachera w wersji wege 216

trzeba na nie wydać fortuny.  Tym przepisem biorę udział w konkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia(...)suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż na dwa blaty. Uwaga, ciasto jest dość kruche, dlatego proponuję przenieść górny blat na łopatce.  Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym, jeśli dżem  jest zbity dodajemy troszkę wody. Przykrywamy drugim blatem i lekko smarujemy dżemem. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. W połowie rozpuszczania, dodajemy olej, mieszamy. Proponuję

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka 155

blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia(...)składniki zagniatamy i chowamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzany na 175C i pieczemy około 7min, aż będą złote. Wyjmujemy i studzimy. Z białek które zostały ubijamy delikatnie pianę (tylko nie na sztywno, ma być lekka pianka). Na talerzyk wysypujemy cukier (brązowy lub biały). Bierzemy ciasteczko, maczamy w piance

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi 152

cebulę. Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i maggi. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie , ale lekko mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz. Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta. CIASTO: Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki. Doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto(...)się klei! CAŁOŚC: Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz. Delikatnie zwijamy w roladę ( możemy to zrobic na ściereczce lub folii aluminiowej – będzie nam wygodniej ). Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem. Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 194

musimy mówić… W rondelku rozpuście 2 łyżki miodu i łyżeczkę masła. Kiedy będą gorące wsypcie orzechy i trzymajcie na ogniu, aż lekko ściemnieją i zrobią się kruche. Uważajcie przy próbowaniu, by nie przypalić sobie ust. Ciasto wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie tak, by stworzyło koło. Ułóżcie na nim pokrojone owoce z cukrem i cynamonem, potem orzechy. Zawińcie brzegi ciasta

GRUBY WAŁEK
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 107

wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Sos śmietanowy: 1 biała cebula lub 2-3 szalotki 200 ml śmietany kremówki 30-36% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa świeżo mielony biały pieprz sól do smaku odrobina oleju do smażenia Cebulę (bądź szalotki) drobno siekamy i lekko przysmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie wlewamy śmietanę i powoli gotujemy(...)wystygnięcia. Dodatkowo : 1 niecały pęczek szparagów 150 g sera koziego garstka podprażonych płatków migdałowych garstka świeżego posiekanego tymianku Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente . Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość blaszki, którą pokrywamy uprzednio papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy , zostawiając 1-2 cm wolnego

Food Square