lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:232/613)

Jogurtowiec z galaretką i winogronem 1062

Zapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika

Monia miesza i gotuje
Fit burgery 150

Na takie gorące dni serwujemy bardzo lekki lecz sycący obiad. Zamiast ciężkiej bułki pieczony bakłażan z soczystym kotletem wołowym. Do tego trochę mniej fit zimne piwko

Niezły Młynek
Kolorowe ciasto z kremem 235

próbują pierwszy kęs. Z niecierpliwością czekam na opinie, zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym ciastem z kremem… choć może nie takim zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki biszkopt z bitą śmietaną. Kwintesencja smaku deserów. Ponadto jedno jest pewne: wyglądem zaskoczy absolutnie każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.   Czas

Kolizje Smaków
Pomarańczowiec 170

Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości(...)całości w maszynce do mięsa. Ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Apetyczna babeczka
Kruche pierożki ze szpinakiem 176

dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam. Do ciepłego szpinaku dodałam serek i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto rozwałkowałam cienko na blacie obsypanym mąką i pokroiłam w kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm). Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę

Kulinarny Pamiętnik
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 138

sama nie wiedziałam czego chciałam, czy z kremem czy bez, czy czegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie

Made By Mom And Son
Kruchy placek z serem i czereśniami 295

zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać - czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki

Smakołyki Bereniki
GALARETKOWIEC NA JOGURCIE GRECKIM 1692

    Lekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku

Smaczne Zdrowe
Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 143

Takiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chlebek bananowy 135

Pachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z porem i szpekiem 191

cały posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą(...)boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko złagodziłam delikatną ricottą.  Wśród składników na farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest już sam w sobie dosyć słony. Tarta z porem i szpekiem Ciasto: 250 dag mąki 120 dag masła 2-4 łyżki lodowatej wody 1 jajko sól Schłodzone masło siekamy

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 222

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia.  Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :) Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g cukier(...)miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 134

wody, 7 żółtek, masło do wysmarowania foremek Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu(...)gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 250 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 17 minut. Podawać posypane  cukrem pudrem

Delicious Titbits
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 133

wyszło cudownie. Inspirację zaczerpnęłyśmy z książki "Smak świąt" - Agnieszki Maciąg , która faktycznie sprawia, że robi się jakoś tak magicznie. Zimowe ciasto sprawdziło się u nas na tyle genialnie, że trzy dni pod rząd lądowało w piekarniku (fakt, lekko modyfikowałyśmy ale to już genetycznie uwarunkowane kombinowanie). Przed Wami więc pierwsze podejście do przepisu z przepięknie oprawionej książki, która jest kwintesencją tego

Wypisz Wymaluj
Odchudzona szarlotka 203

pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik " Niebieska laguna " 222

budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sernik drezdeński z masą migdałową 162

Dodatkowo: płatki migdałowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy(...)stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem na krem( ok 10 min), partiami dodajemy mączkę migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i olejek migdałowy. Formę o wymiarach: 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, wykładamy na blachę

Mia Cucina Sofieta
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 425

pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji: Konkurs na najlepszy przepis z wykorzystaniem(...)smaku solą (ok 1/3-1/2 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Formujemy niewielkie kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy dwustronnie na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię).  Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową

Qlinarnie i Qlinarnie