lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:236/613)

Domowe Pączki z Budyniem 201

lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy

Słodka Strona
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 533

lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy

Słodka Strona
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 128

mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

6niebo
Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 128

swój napięty grafik" wcisnąć jeszcze ruch. Tym bardziej, że bywałam tak przemęczona, że jedyne o czym marzyłam to łóżko i poduszka, no i ciasto ;) na poprawę nastroju. Ale warto! Na początku dłuższy spacer, może lekki trucht, a potem pływanie... kocham pływać. Uwierzcie mi, że początki są bardzo ciężkie, ale z czasem człowiek czuje się o wiele lepiej i zdrowiej. Głowa

Słodkie okruszki
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 166

grubości).  Owoce myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki.  Każdy plaster  ciasta  spłaszczamy dłonią, na środku układamy śliwkę, ciasto sklejamy i formujemy okrągłą kulę.  Knedle gotujemy porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Knedle podajemy z gulaszem wieprzowym. Fioletowe aranżacje

Bon Appetit Małgorzaty
Swojskie bułeczki 132

wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem

kgwjanczewo
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 229

pozostałymi pierożkami. Pierogi trzeba gotować w kilku turach. Gotujemy je przez 7-10 minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Sos: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki drożdżowe z ciasta kąpanego 96

posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto,  owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut.  Następnie ciasto rozwałkować i kroić w trójkąty.  Przy szerszym brzegu nakładać nadzienie, lekko sklejać i skręcić.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Sernik puszysty 102

Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Milion Smaków
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 194

Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki

kgwjanczewo
kluski śląskie 209

Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować

Stare Gary
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 400

brzegu pozostawić 1 cm przerwy oraz między środkiem a obręczą z farszu). Brzegi ciasta posmarować białkiem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć ciasto z farszem. Brzegi dokładnie skleić.  Na środek położyć kubek i lekko docisnąć. Boki słoneczka ponacinać nożem i końce wywinąć farszem do góry w tą samą stronę. Całość posmarować białkiem. Piec w 180C przez około 35min

Amatorka kuchenna
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 129

powyższych wskazówek. Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą.   Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi.  Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki

Grunt to przepis!
Najlepszy sernik krakowski 1166

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Placki z ciecierzycy 188

łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami, u mnie z masłem orzechowym

Kuchenny Skrawek Nieba