tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy powoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki na krem muszą być, w przeciwieństwie do składników na ciasto – wprost z lodówki. Wszystkie składniki na krem miksujemy na wolnych obrotach (cukier warto wcześniej przesiać). Z całkowicie ostudzonych biszkoptów odkrawamy czubki. Wydrążamy
Poezja smakumnie 3/4 szklanki ) szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, wodę i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować, zwinąć kilkakrotnie w rulon i kroić w cienkie paseczki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotować do momentu, aż nie wypłynie na wierzch. Smacznego
Gosia gotujedodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu(...)zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące. Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka po wyjęciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min (do zarumienienia). Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. ~ 2. Śmietanę utrzepujemy z jajkami i cukrem do całkowitego połączenia składników. Na ostudzone ciasto wykładamy malinki wedle uznania i polewamy naszą śmietanową masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut - na wierzchu
My Culinary Artpotrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)rozprowadzić ją w cieście. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciastka rozleją się na boki. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki
Na słodko lub wytrawnierobotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam drożdżówki. Ciasto podzieliłam na równe porcje, budyń wyciskałam rękawem cukierniczym w zrobione szklanką „dołki”, albo dawałam do środka drożdżówki. Uformowane, układałam
mojewypiekiinietylkoowoców położonych na klasycznym Crème Pâtissière (to coś w jak nasz budyń ale z większą ilością żółtek). Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli(...)spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut. 2. Przygotować Crème
Mama GotujePamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak – krem lekki, delikatny, gładki, maślany… taki właśnie robiła moja babcia do karpatki. I ta karpatka była najlepsza na świecie…Przepis odnalazła moja ciocia i oto jest… Składniki: Ciasto
Kulinarna Patilogiaminut. (pieczemy „do suchego patyczka). Ja upiekłam ciasto z podwójnych proporcji, na dużą blachę. Po wyjęciu, na gorące ciasto nakładamy pozostawioną polewę, równomiernie rozprowadzając i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Kroimy… kiedy chcemy, choć dajmy mu lekko przestygnąć. Murzynek z ryżem preparowanym zaspokoił wreszcie moją ciekawość. Ja już wiem jak wygląda i oczywiście – jak smakuje. Ale zacznę od początku. Już
mojewypiekiinietylkolodowki zeby mocniej stezalo,gdyż ma konsystencje smietany .wyjmujemy zlodowki,odkładamy z 8 łyżek smietany do posmarowania wierzchu i na bokach ciasta(smarujemy cienko warstwę),do reszty dodajemy pokrojona w kosteczke galaretke,mieszamy delikatnie,mase kladziemy na biszkopt,lekko dociskamy drugim plackiem.wstawiamy na 5 minut do lodówki.Po tym czasie górny biszkopt smarujemy bita śmietaną,mozemy również starkowac na wierzch
Z Majeczką w kuchniBułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /Łosoś: W między czasie podpiekamy w piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg). Studzimy, zdejmujemy skórkę. /Pieczenie: Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(...)przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Szybko, łatwo i przyjemnie powstaje nam przekąska. Sycąca, ale nie zatykająca. Aromatyczna i nietypowa! :) Oczywiście farsz i ciasto można dowolnie modyfikować bazując na podanych proporcjach. Takie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.: 1. TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI . 2. TURECKIE CHLEBKI
Wypisz Wymalujwięc zrobiłam ciasto... Przepis znalazłam na Proste Przepisy Kulinarne . Przygotowałam ciasto w keksówce o wymiarach 22x12. ( A i w keksówce trzeba pilnować, żeby ciasto się upiekło w środku i nie spaliło na zewnątrz :) ) Ciacho jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. C iasto z truskawkami Składniki: 3 jajka; 1/2 szkl. cukru; 1/2 szkl. oleju; 1 1/4 szkl. mąki(...)ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Resztę składników dodajemy w kolejności: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 min. do "suchego patyczka". Smacznego
Miksturownik