lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:235/613)

Tarta serowa z brokułem 234

łyżki startego sera żółtego 4 jajka 2 łyżki śmietany sól pieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.  Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę.  Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki

Lawendowe Niebo
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 200

blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło(...)przeważy. Na szczęście okazało się, że patera jest bardzo stabilna i wykonana z mocnego plastiku, a do tego lekka i naprawdę poręczna. Niestety nie udało mi się użyć w tym przypadku klosza, jednak na pewno wykorzystam go podczas serwowania ciasta. Dzięki niemu ciasto nie wyschnie i będzie nadal świeże i apetyczne, a pozostawione w lodówce nie pochłonie innych zapachów

Z miłości do słodkości
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 151

majonezu i sosów, o której wspominaliśmy we wpisie  śniadaniowym . Robot*** planetarny   Tefal   wykorzystany przez nas do wyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć

Plate of Joy
Makowe grzebienie 109

zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk . Piec w temp 180 sto na złoty kolor . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Rady , Jeśli ciasto będzie wam się kleiło do rak to dodajcie jeszcze troszkę mąki. Wiadomo że mąka mące nie równa

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 227

musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placuszki pieczemy z obu stron na średnio rozgrzanej suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste i po przestudzeniu można je zajadać jak biszkoptowe ciastko :) Podajemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki maślane 1331

Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części

Kulinarne Przeboje
Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową 292

uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać się nabierać łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.  Kluseczki nakładać małą łyżeczką i kłaść na wrzącą i osoloną lekko wodę. Gotować krótko, 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.  Podawać jako samodzielne danie obiadowe(...)słodką kolację, polane lekko zrumienionym na patelni masłem. Twaróg do kluseczek może być najzwyklejszy, ja lubię wyczuwać jego drobinki, dlatego nie miksuję go ani nie mielę.  Rodzynki, jeśli są bardzo suche, można na kilka minut przed dodaniem do ciasta, zaparzyć herbatą. Rodzynki Kresto nie wymagają tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą, podsmażane 144

babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle żeby były przykryte. Zostawić tak na godzinę w zamkniętym naczyniu. Na patelni roztopić masło dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilkę smażyć. Cebula musi się lekko zarumienić, wtedy dodać pokrojone(...)suszonymi grzybami i jeszcze chwilkę podsmażyć. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się

Kuchnia Pokoleń
Korzenne ciasteczka serduszka 189

zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
Świąteczne pierniczki 126

łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę

Wielopokoleniowo
Pudding z drożdżówki (lub chałki) 151

Wracając do puddingu - efekt może przerosnąć wszelkie oczekiwania. Idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Teraz się zastanawiam - czy nie upiec hurtowej ilości ciasta drożdżowego, aby później powstał z niego kolejny, podobny deser! 300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo) 3 łyżki masła 200g śmietanki 30% 1 kubeczek mleka (tego po śmietance) 3 jajka

Di gotuje
Domowe Pączki z Budyniem 202

lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy

Słodka Strona
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 538

lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy

Słodka Strona
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 140

mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

6niebo
Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 146

swój napięty grafik" wcisnąć jeszcze ruch. Tym bardziej, że bywałam tak przemęczona, że jedyne o czym marzyłam to łóżko i poduszka, no i ciasto ;) na poprawę nastroju. Ale warto! Na początku dłuższy spacer, może lekki trucht, a potem pływanie... kocham pływać. Uwierzcie mi, że początki są bardzo ciężkie, ale z czasem człowiek czuje się o wiele lepiej i zdrowiej. Głowa

Słodkie okruszki