teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha ! Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę! Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się w ustach! SKŁADNIKI: BISZKOPT JASNY : * jajka – 3 szt * cukier(...)TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ). Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory. Odstawiamy do lodówki na minimum
Ostra na Słodkodań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania to dla Fino i Manzanilla(...)miesięcy (też w lodówce). W trakcie degustacji mieliśmy możliwość spróbowania 6 rodzajów sherry, oraz dopasowanych do nich produktów spożywczych. Na pierwszy ogień bardzo wytrawne, bardzo jasne FINO z lekkim słonym i migdałowym posmakiem. My próbowaliśmy je z zielonymi oliwkami. Równie dobrą parę stworzyłoby z migdałami, szynką lub chipsami. MANZANILLA – kolor blady słomkowy. Aromaty drożdżowe, migdałowe i kwiatowe. Smak wytrawny, świeży
królestwo garówdrugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty czwartek nie musi tłuszczem ociekać(...)nietolerancję (nietolerancji :) ): 1. Mąka z tapioki, inaczej skrobia z manioku - jest zalecana przy celiakii. To bardzo zdrowa, 100% naturalna mąką, która działa identycznie jak gluten - momentalnie poprawia jakość (konsystencję) ciasta, a co za tym idzie i efektu końcowego. Ona ratuje przed rzuceniem tego co gluten free z krzykiem. :)) - Bardziej opisałam ją przy pączkach pieczonych (tych z czekoladą). Tam też jest
Wypisz WymalujŻadnej magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody(...)mleka 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować masłem i posypać kakao. Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być letnie. Lekko podgrzać mleko, ma być letnie. Teraz część właściwa. Żółtka utrzeć z cukrem ,wlać gorącą wodę i mix na puszystą masę. Dodać masło i miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao
Kulinarny karnet Christopheraodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować syrop tzn. roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym (wystarczy cukier połączyć z cynamonem) i układać w wysmarowanej blasze. Uwaga blach musi być dość
Kuchnia w opałachsera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto; 35 dag mąki 1 łyzeczka cukru, 1 łyzeczka soli torebka drożdży instant 50 g masła roztopionego 250 ml. mleka ( nie gorącego) farsz; 1 duzy(...)posmarowania ślimaczków sól i pieprz Przygotowanie; Mleko zagotować - do niego dodac masło oraz cukier. Rozpuscic i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Mąke przesiać, dodac sól, drożdze a na końcu dolać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto wychodzi zbyt luźne należy podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć sciereczką i pozostawić
Radość kipiąca uśmiechem.Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut. Upieczone ząbki wyłuskać
Anioły w kuchnisól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika Przygotowanie: Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski
Ala piecze i gotujełyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy
W kuchni bez szafekuformowac 12 kulek.Kazda kulke rozwalkowac.Na srodku umiescic kopiasta lyzeczke nadzienia serowego i kilka malin.Nastepnie wziac w palce dwa przeciwlegle konce,naciagnac je lekko na zewnatrz i zlozyc do srodka na zakladke przyciskajac palcem do blatu,by sie ciasto skleilo.To samo zrobic z dwoma pozostalymi koncami.Gotowe koperty ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc i odstawic do wyrosniecia. Wyrosniete buleczki posmarowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która ten ostry smak równoważy. Wyjątkowo(...)Ikei, nabyty dawno temu, jeszcze nierozdziewiczony. Ślimaczek wydał mi się taki słodki, że idealnie wpasował się w moją wizję pikantnych ciasteczek. Następnym razem spróbuję dodać trochę pieprzu do ciasta, zobaczymy, co z tego wyjdzie... Kruche cynamonowe ślimaczki Składniki: (na 25 sztuk) 110 g mąki pszennej 20 g cukru 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%) dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na połowę i dodałam dżem. Na górę natomiast dodałam pyszną i zdrową czekoladę
nietadietaalbo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy z nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać(...)dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona
Kulinarne Inspiracjepodgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia. Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli - wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być(...)dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące. Ciasto odstawić pod przykryciem aż wyrośnie. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować lub uformować dłońmi prostokąt o grubości około centymetra. Całość posypać brązowym cukrem - ja użyłam około 5-6 łyżek. Prostokąt od strony szerszego boku zwinąć w rulon. Rulon przekroić wzdłuż zostawiając 3-centymetrowy
Codzienna kuchnia niecodziennaCzekolado-banowe ciasto z fasoli; z gorzką czekoladą i wiśniami Ciasto genialne, wilgotne i obłędnie czekoladowe. Nic dodać nic ująć. Wytańczona. Z lekkim bólem nóg wróciłam sobie nad ranem. Spaś poszłam o tej o której zazwyczaj wstaje w tygodniu, ale za to z wielkim uśmiechem na twarzy. Bo naprawdę dobrze się bawiłam i w takich momentach żałuję(...)mąki żytniej 15-20g kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia jajko cynamon coś do posłodzenia +gorzka czekolada (można dodać do środka, lub posypać nią ciasto już po upieczeniu) Fasolę zmiksować z bananem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Ew. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez
More food, love and dreams