lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:226/613)

BRZOSKWINIOWE KISIELOWE 329

Ciasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle … Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;) Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe! Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny. Z całą pewnością zrobi furorę

Ostra na Słodko
Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie 263

Ciasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne. Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata. Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą. Cykl wypieków słodzonych stewią Składniki na spód: 150 g marchewki 50 g wiórków kokosowych 50 g płatków owsianych 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g mąki ryżowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki stewii

Czarnawisienka
Naleśniki z Białym Serem 206

jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką.  Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru

Słodka Strona
Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów 155

Stopniowo dodawać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez minimum 5 minut.  Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto na ok 10 części, uformować z nich kule i lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować nim bułeczki i posypać sezamem.  Piec przez ok. 15 minut

Słodka Strona
Pierogi z Truskawkami 199

popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych.  Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku szczypta soli ok. 400 g truskawek cukier cukier waniliowy (opcjonalnie) śmietana

Słodka Strona
Mini Hamburgery 287

Wyrabiamy przez minimum 5 minut. (najlepiej tę czynność wykonać np. w food processor'ze) Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy przez

Słodka Strona
Blondynka w czerwieni 118

rubinowy kolor. I jak tu się w świeżej żurawinie nie zakochać...?  Do tej pory znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie, ale zawsze było nam jakoś nie po drodze... Aż w zeszłym tygodniu weszłam do sklepu i bez zastanowienia - kupiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort - nie tylko na urodziny 386

ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko na urodziny. Letni tort z owocami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt jasny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik królewski 1792

pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce przez

Mia Cucina Sofieta
Placuszki z ciasta pierogowego 179

sposób jest bardzo szybki i smaczny. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szkl wody 3 łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut , do miękkości. Ugotowane rozkładamy na talerz, można lekko posmarować olejem żeby się nie skleiły. Czekamy aż wystygną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Letnie grzybobranie. 245

Summer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis -połowę malin

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 138

babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tarta bolognese 202

mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.  3. W tym czasie nasze ciasto powinno się już zrobić. Wyciągamy je i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. W misce łączymy ze sobą mleko, jajka, większość parmezanu (odrobinę zostawiamy do posypania) i gałkę muszkatołową, dokładnie

My Culinary Art
Pierogi jagodowe 176

jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami. Podajemy od razu

Kolizje Smaków
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 174

bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos

Chilli Czosnek i Oliwa