lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:230/613)

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 202

zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut. 2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach mleka. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać. 3. Śliwki podzielić na połówki. 4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta. 5. Całość

Kuchnia domowa Ani
Placek Jojo (Stefanka) 497

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 170

cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 200 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy(...)razu z piekarnika i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto kroimy na kwadraty. Ps. Jeśli masa krówkowa jest bardzo zbita można ją podgrzać, wkładając puszkę do lekko gotującej się wody na około 5 minut

Mania Gotowania
Kopytka ze szpinakiem 145

20/40 cm. Na środku, po długości dodajemy ciasto ze szpinakiem. Przy pomocy foli łączymy dłuższe boki ciasta. Delikatnie przez folię rolujemy ciasto. Ciasto kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Podczas krojenia kształt lekko się spłaszczy, należy go delikatnie poprawić palcami. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, ok. 1 min do momentu wypłynięcia. Czas gotowania zależy od ich grubości. Kopytka(...)się zmieści na dnie garna, im szersze dno tym więcej się zmieści. Jeśli nie macie świeżego szpinaku, można użyć mrożonego, ale najpierw należy go rozmrozić. Po połączeniu z ciastem, masa może być za miękka, wystarczy dodać 1-2 łyżki mąki. Środek ze szpinakiem ma, delikatniejszą konsystencje, a to dlatego, że ciasto delikatnie zmiksowałam.    Smacznego

Moniki Smakołyki
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 238

posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. W wersji rozszerzonej można: - płatki migdałowe lub wiórki kokosowe wrzucić na rozgrzaną patelnie i je lekko zrumienić (pamiętając o mieszaniu), po czym przesypać na talerz, pozostawić do przestygnięcia i zimnymi posypać ciasto. Podpieczone migdały i kokos mają bardziej intensywny smak, - całe migdały można obrać ze skórki, w tym celu należy je wrzucić do garnka

Smakowy Raj
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 163

połączenia składników na jednolitą masę, ale nie za długo aby nie rozrzedzić. Gotowy krem chłodzimy. Zupełnie zimny krem układamy na cieście. /My przygotowałyśmy krem dzień wcześniej. Polewa: Połamaną czekoladę podgrzewamy z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy i miksujemy z masłem i mascarpone. Polewamy budyniowy krem. Fale Dunaju to pewnego rodzaju powrót do przeszłości. Lata temu starsza kucharka zachwycała

Wypisz Wymaluj
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 151

Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą

Mania Gotowania
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 372

czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek cukier do posypania ciasta 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko lekko podgrzać tak, by było letnie - drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 199

stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie  Moje Wypieki składniki (4 makowce) 400 g mąki pszennej 150 g masła 50 g świeżych drożdży  3 łyżki lekko kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii lub skórka otarta z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki cukru(...)złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym  (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej

Stare Gary
Rogaliki z marmoladą 179

konfitura różana) cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają

Poezja smaku
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 158

Smaczny, szybki i łatwy w przygotowaniu deser dla miłośników czekolady z lekką nutą kwaskowatych malin to świetna propozycja na poprawienie nastroju w deszczowy chłodny dzień.To również ciekawy pomysł na zrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania.  składniki na  tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Smakowite Dania
Wielkanocne zajączki 156

szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto przynajmniej 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdego uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy, uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blaszce w dużej odległości od siebie. Temperaturę(...)Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów - ząbki zajączków. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Upieczone zajączki przestudzić na blasze, ułożyć w koszyczku. źródło ,,wielka księga ciast

Apetyczna babeczka
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 161

będzie miękki i zacznie się lekko rozpadać. Rabarbar wyławiamy i odkładamy do ostudzenia. Syrop, który został gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, aż lekko odparuje i zgęstnieje. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia wałkujemy ze schłodzonego ciasta okrąg o średnicy ok. 30-32 cm (nie musi mieć równych brzegów). Przekładamy na blachę. Rozkładamy na środku ciasta rabarbar zostawiając duże, kilku

Poezja smaku
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 137

kilka minut do podrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej lub na suchej. Usmażone na suchej patelni będą jak puszyste pancakes'y. Podawać na ciepło lub na zimno, polane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 163

szklanka cukru Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie do żółtek stopniowo dodajemy podgrzaną(...)ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze  180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem

Bon Appetit Małgorzaty