zwijamy w rulon i delikatnie ugniatamy, żeby warstwy ciasta się połączyły. Cały czas podsypujemy mąką i nie przejmujemy się, że borówki nam uciekają z ciasta i wypływa nam sok :-). Ciasto kroimy na 10 równych części, z każdej części robimy kolejny rulonik, a następnie zwijamy w ciasny supeł. Bułeczki układamy na blaszce, zostawiając miedzy nimi odstęp, bo jeszcze urosną. W każdej(...)wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż się lekko zrumienią. Pierwszą porcję bułeczek, po lekkim przestudzeniu zjedliśmy popijając zimnym mlekiem. Niebo w gębie ! Natomiast następnym razem ciasto podzielę na więcej części, bułki wyrosły mi ogromne, za duże do zjedzenia na jeden
Kulinarne przygody Gatitymarmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni LubięByły to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia, z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt! Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam! Składniki: 6 jaj szklanka cukru 3/4 szklanki mąki opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)żółtek z mąką dodajemy pozostałą trzykrotnie przesianą mąkę, mieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min (forma o średnicy 26 cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia). Po upieczeniu kilkakrotnie rzucamy ciasto z wysokości
Kuchnia Łukaszamama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać(...)wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo
ciastkarnia na kruchym spodziewyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g). Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć, położyć na niej obtoczoną w mące ziemniaczanej truskawkę i ponownie uformować kulkę, tak, aby owoc znalazł się w środku. Gotowe
Na słodko lub wytrawnieostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na części i z każdej formujemy wałek o grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową
Smakowity Blog Kulinarnymiksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste. Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty. Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam(...)zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia, dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto. Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę. Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta. Wstawiam na 30 minut do lodówki
W kuchni Karmel-itkikuchni" Rachel Khoo. Od razu wiedziałam, ze je upiekę. Było kolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi. Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa 160 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż ostatnie w tym sezonie! ;) ). Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok! Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 22 x 28 cm ) * mąka – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * śmietana gęsta 18% – 1 łyżka * margaryna(...)pokrojone truskawki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min. Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel. Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkopoczątek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu
Lawendowe Nieboprzypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto w smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory
Ze smakiem i z pasjątortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy powoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki na krem muszą być, w przeciwieństwie do składników na ciasto – wprost z lodówki. Wszystkie składniki na krem miksujemy na wolnych obrotach (cukier warto wcześniej przesiać). Z całkowicie ostudzonych biszkoptów odkrawamy czubki. Wydrążamy
Poezja smakumnie 3/4 szklanki ) szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, wodę i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować, zwinąć kilkakrotnie w rulon i kroić w cienkie paseczki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotować do momentu, aż nie wypłynie na wierzch. Smacznego
Gosia gotujedodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu(...)zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące. Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka po wyjęciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię