lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:234/613)

Ciasto czekoladowe z czekoladą :) bez laktozy, bez mąki pszennej 159

Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka.   Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na połowę i dodałam dżem. Na górę natomiast dodałam pyszną i zdrową czekoladę

nietadieta
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 197

albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok.  2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy z nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać(...)dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.   Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona

Kulinarne Inspiracje
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 116

podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia. Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli - wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być(...)dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące. Ciasto odstawić pod przykryciem aż wyrośnie. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować lub uformować dłońmi prostokąt o grubości około centymetra. Całość posypać brązowym cukrem - ja użyłam około 5-6 łyżek. Prostokąt od strony szerszego boku zwinąć w rulon. Rulon przekroić wzdłuż zostawiając 3-centymetrowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
856. Czekoladowe ciasto z fasoli. 155

Czekolado-banowe ciasto z fasoli;  z gorzką czekoladą i wiśniami  Ciasto genialne, wilgotne i obłędnie czekoladowe. Nic dodać nic ująć.  Wytańczona. Z lekkim bólem nóg wróciłam sobie nad ranem. Spaś poszłam o tej o której zazwyczaj wstaje w tygodniu, ale za to z wielkim uśmiechem na twarzy. Bo naprawdę dobrze się bawiłam i w takich momentach żałuję(...)mąki żytniej 15-20g kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia jajko cynamon coś do posłodzenia +gorzka czekolada (można dodać do środka, lub posypać nią ciasto już po upieczeniu) Fasolę zmiksować z bananem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Ew. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez

More food, love and dreams
Bułki z ziarnami 546

Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego. Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)wierzchu wyrośnięte bułki - wierzch bułek posypać wybranymi ziarnami - bułki wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama. Jeżeli bułki posmarujemy mieszanką jajka i mleka (a nie białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały

Smakołyki Bereniki
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 204

deser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb żytni na zakwasie 113

się to i w efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki(...)drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko właśnie lekkiego zamaskowania) tego smaku są słodkie dodatki. Ja dodałem 50 g posiekanych suszonych śliwek i 50 g suszonej żurawiny. A do tego, tak dla wyrazu małą garstkę suszonych płatków czosnku. Smak naprawdę był doskonały.  Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Sernik z malinami 167

Prosty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 125 g malin cukier(...)połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy

Moja Delicja
Tort czekoladowy z cytrusami 132

Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy! Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym(...)czekolady nabiera zupełnie nowego znaczenia - jedna kostka waży 50 g czyli pół zwykłej tabliczki czekolady! Robi wrażenie, prawda? :) Kakao jest ciemne, bardzo esencjonalne i aromatyczne, czuć zdecydowaną różnicę w cieście - jest o wiele bardziej czekoladowe! Czekolady pięknie i łatwo można roztopić i wspaniale sprawdzają się do kremów, polew, ale są też bardzo smaczne jedzone kostka za kostką ;) Świetne produkty, które

Plate of Joy
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 209

ciepłym miejscu na 10 minut, a następnie dodałem go do mąki. Całość wyrobiłem na gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem łyżeczkę czarnuszki i łyżeczkę suszonej cebuli. Wyrobione ciasto pozostawiłem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół(...)łyżeczką suszonego cząbru, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy również dodałem do mięsa. Całość dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie

Wyprawy kulinarne
Ciasto marchewkowe dla gości 143

więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 168

środku, pomiędzy mackami znajduje się otwór gębowy. Przy pomocy noża nacinamy go i wyłuskujemy taki niby „ząb”. Aby mięso było delikatniejsze można lekko zbić całą ośmiornicę tłuczkiem do mięsa lub przewałkować je wałkiem do ciasta. Trzeba to robić delikatnie, aby nie rozerwać macek. Ponownie dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Tak oczyszczona ośmiornica jest gotowa do obróbki cieplnej. Ośmiornicę można gotować(...)gotujemy na średnim ogniu. Każde 500 g ośmiornicy gotujemy około 20-25 minuti. Miekkość sprawdzamy widelcem, ma gładko wchodzić w mięso. Ośmiornica nie może być rozgotowana i powinna byc lekko “al dente”.  Podczas gotowania cedzakiem zdejmujemy ewentualne szumowiny.  Ugotowane mięso pozostawiamy w garnku do ostygnięcia.   Ośmiornicę wyjmujemy z wywaru, osuszamy i przystępujemy do krojenia. Przy pomocy

Mia Cucina Sofieta
TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 313

Bardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe(...)blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko gęstnieć) poukładać na niej połówki truskawek lub innych owoców i nałożyć 1/3 masy piankowej, dokładnie wygładzić. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptowy, który również smarujemy 2 łyżkami konfitury. Na konfiturę wykładamy

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 135

piec każdą porcję ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut. Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę(...)lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować cały czas mieszając, masa powinna zgęstnieć. Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier waniliowy. Układanie ciasta – na płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast położyć drugą warstwę ciasta. Teraz rozłożyć ubitą

Kuchnia Pokoleń
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 225

radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in English Wieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec) Składniki na ciasto: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mleka 3,2 %, lekko podgrzanego 1 duże żółtko (lub jedno małe jajko) 2 łyżki masła, roztopionego i chłodzonego 2 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Składniki

karmelowy