lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:243/613)

Beztłuszczowe bułeczki z białego sera 141

sobą, dodając cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Stopniowo dosypuję mąkę, starannie mieszając. Pod koniec wyrabiam ciasto dłońmi, sprawdzając przy okazji jego konsystencję. Nie może być zbyt gęsta - ma być taka, aby dało się uformować lekkie bułeczki :-) Tworzę małe bułeczki, wykładam na blaszkę, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego, piekę ok. 30 minut w temp. 180'C (grzałki

Wielopokoleniowo
Ciasto z czereśniami 131

kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Szarlotka z połówkami jabłek 377

Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i pokrywamy jabłka, łącząc ze sobą brzegi ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi. Szarlotka

mojewypiekiinietylko
Pyszne ciasto po krótkiej przerwie i o damskich torebkach słów kilka 116

dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym.  Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki) i aromatyczne. Na zdjęciu wygląda, jakby miało lekki zakalec, ale taki już jego urok.  Na przyszłość - moim zdaniem wspaniale pasowały by tu rodzynki namoczone wcześniej w rumie na przykład

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 192

Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy

Smakowy Raj
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 332

stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi są już fajnie rumiane(...)piekarnika ale powiedzmy, że jest to 15-20 minut. Gotową pizzę polewamy znowu czym chcemy, osobiście uwielbiam połączenie ketchupu z  SOSEM CZOSNKOWYM   własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tarta z marchewką 108

przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchewki i tymianek i smażyć, aż się przyrumienia i lekko zmiękną. Dodać miód i smażyć jeszcze przez chwile aż się skarmelizują, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ciastem francuskim, docisnąć, a boki obciąć i zawinąć do wewnątrz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut

Codzienne Gotowanie
Tarta z krewetkami 178

łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.  Mąkę przesiać do miski(...)warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Przygotować nadzienie: Na oliwie podsmażyć

Stare Gary
Ciabatta czyli biały włoski chleb 187

Kolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie(...)położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień.  składniki poolish 230 g maki chlebowej 75 g maki pszennej razowej 300 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant ciasto 540 g mąki chlebowej 360 g wody (280 g + 80g) 15 g soli 1/2 łyżeczki drożdży instant 25 g oliwy cały poolish przygotowanie poolish Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić

Stare Gary
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 135

innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej. Przyprawa jest bardzo popularna  na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami -  pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się(...)nich rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy. Wykrawać niewielkie ciasteczka (te które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy) Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z creme patissiere i truskawkami 150

Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilkanaście opłukanych, przepołowionych truskawek(...)wolno mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić. Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia, jak ciasto trochę nasiąknie budyniem. Smacznego! Tarta z creme patissiere i truskawkami Tarta z creme patissiere i truskawkami Tarta z creme patissiere i truskawkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

moj przepis na
Potwory i spółka - deser 95

słoiczków, w których będziemy serwować nasz deser. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy na nasze ciasto. Ja użyłam do tego celu rękawa cukierniczego, ale możecie to zrobić za pomocą dużej łyżki. Dekorujemy posypką

Wielki apetyt
Ciasteczka orzechowe 862

mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek - jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury ciasteczek - uformowane ciasteczka piec przez 12-15 minut do lekkiego zrumienienia (na blasze z piekarnika piekłam 12 minut, na dodatkowej blaszce - 15 minut) - upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze

Smakołyki Bereniki
Ciasto kokosowe z białej fasoli | bezglutenowe, bez laktozy | przepis z odżywką białkową (opcjonalnie) 191

Nadrabiam przepisy! Ostatnio lekki zastój, problemy zdrowotne - jadłam co mi dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w weekend CHEAT! Co to będzie co to będzie! :) Dieta, a raczej mój styl odżywiania ani troszkę mnie nie męczy.. choć czasem widząc słodycze w rękach koleżanek nóż otwiera mi się w kieszeni(...)drugi: też bym czasem wszamała batona :/ Ale po chwili wyciągam swój pojemnik i jestem równie zadowolona co One, ale dużo zdrowsza, jest moc! Dziś wrzucam przepis na pyszniutkie ciasto kokosowe z fasoli - mega zdrowe, mega łatwe, mega niskokaloryczne i mega dobre! Składniki: 250g ugotowaniej białej fasoli 25g odżywki białkowej (opjonalnie) - zastępczo 20g mąki i aromat waniliowy 1 banan (opcjonalnie

Czarnawisienka
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 171

smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia  i przyciskamy grochem lub fasolą (suche).  Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę. Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego, a w pozostałej(...)ostrożnie z pieca, układam na jej wierzchu pianki, ponownie wkładam do piekarnika i podpiekam tak długo, aż pianki zyskają piękną, lekko brązową barwę. Najlepiej smakuje na ciepło. Aby ułatwić sobie życie i nie męczyć się z krojeniem całego ciasta (pianki się strasznie ciągną i kleją do noża), lepiej pokroić tartę przed ułożeniem pianek i zapiekać w pojedynczych kawałkach. * Jeśli chcemy

W kuchni Karmel-itki