piekarnika na 15 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Krem: Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam
nietadietapokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek
Smaczne ZdroweTruskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą, wlać mleko, posolić i zagęścić ciasto. Następnie formować na dłoni kule, wkładając do środka cząstki truskawek. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 15 minut. Po ugotowaniu posypać cukrem waniliowym. Można podawać również polane z jogurtem
Tradycyjna Kuchniahomogenizowany i dżem niskosłodzony Sposób przygotowania: Od serka odlewamy śmietankę i wszystkie składniki mieszamy razem rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można bez problemu przewrócić SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieprz) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na placuszki czekamy chwilę, aż otręby spęcznieją, w tym czasie przygotowujemy twarożek rozgrzewamy teflonową patelnię i lekko przecieramy ja ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek smażymy placuszki (około 1 łyżka ciasta na placka) pod przykrywką odwracamy na drugą stronę jak góra placka się zetnie podajemy z twarożkiem lub jak kto lubi ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćserka wiejskiego, odrobinę zmodyfikowane. Składniki: duże jajko 3 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu łyżka mielonego lnu 200g serka wiejskiego lekkiego (użyłam Kauflandzkiego :-) ) jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstudzone delikatnie udekorowałam kremem i świeżymi truskawkami. Zadowolona zrobiłam zdjęcia, a dopiero potem postanowiłam wypróbować... Cóż, babeczki nieco opadły i stały się lekko ,,gumowate". Wydaje mi się, że to za sprawą dużej ilości truskawek, które ciasto zwyczajnie ,,przygniotły" poprzez puszczenie wody, dlatego radzę nie dodawać ich zbyt wiele. Nie zmienia to faktu, że muffinki są dobre, wręcz smaczne
Kuchnia Elliesezonie na świeże warzywa i owoce można zrobić sycącą tartę z nadzieniem z samych warzyw. Lekko twarde warzywa w sosie serowo-śmietanowym świetnie się komponują z kruchym ciastem tarty
Milion Smakówtrochu musu (około łyżeczki, ale to zależy od wielkości kółek) i zlepiamy brzegi. Po zlepieniu możemy skorzystać z widelca aby jeszcze przygnieść ciasto i przy okazji stworzyć ładną falbankę. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej (lekko osolonej, z dodatkiem oleju lub oliwy) wody i od czasu ich wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 3 minut. Świetnie smakują ze słodką
Jedzeniomaniapoprzez uderzenie ręki i jeszcze szybko zagnieść. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła, rozpłaszczyć lekko w dłoni i na środek nałożyć marmoladę. Każde kółko złożyć na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, złączenie zebrać w jedno miejsce tworząc
Plate of JoyUtrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm. Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać
królestwo garówOstatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny . Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka
Salonik smakówłagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą jajeczną. Wsadzamy z powrotem do piekarnika na około
les mirabellessyrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe
les mirabelleskakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy
Luźna Kuchnianatłuszczonej formy "keksówki". Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut, aż chlebek lekko się zrumieni. Wyjąć go z formy i lekko postukać od spodu - upieczony powinien "pusto brzmieć". Wystudzić na metalowej kratce
wyzwania kuchenneułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut w temp
Z miłości do słodkościwymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniepuszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki
Mix smakutrochę do smarowania patelni Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze! Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy
Gotowanie to kochaniezdobyły żadnej nagrody więc będę Was nimi raczyć :) Dzisiaj zapraszam na chałki. Upiekłam je ok 2 tygodni temu. Niebywale wilgotne, złote w środku, lekko słodkie, idealne by rozpocząć sezon dyniowy. Pyszne! Dyniowa chałka z korzenna kruszonka ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórybędzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączenia Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare Garyserem i serkiem topionym . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilisól. Dokładnie wyrobić ciasto, wierzch posmarować olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na części i z każdej z nich formować kule. Każdą porcje lekko rozwałkować w celu uzyskania kształtu pit. Dobrze podsypać mąką i odstawić na kolejne
Słodka Stronabułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem, wlać rozrobiony budyń. Gotować aż zgęstnieje. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na 3 godz. (function
Kuchnia Danusiminut i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia
Delicious Titbitsmisce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy
My Culinary Artmieszamy. Dosypujemy mielone migdały i wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. (Można też formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut) Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy
głodny alergikszpinak. Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli. Tartę zapiekamy w temperaturze
Kulinarne przygody Gatitycukrem i solą. Dodaj mieszaninę mleka, śmietany i mąki oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego ciasta. Zalej nim wiśnie i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwakońcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem. Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą konfitury, następnie tort oblewamy dokładnie polewą. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny
Mania Gotowaniakokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego
Smaczne Zdroweblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. Smacznego
Smaczne ZdroweRewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy
Ala piecze i gotujemieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia
Mia Cucina Sofietanazwane na cześć tej sławnej, legendarnej władczyni to nie mogło być lepiej. Jest ona w pełni adekwatna do legend o tej pięknej królowej. Ciasto jest czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i wcale nie ciężkie, jakby się mogło wydawać. Lekkie i wchodzi tak gładko ze nie wiem, kiedy zniknęło. W dodatku robi się je ekspresowo, polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu
Smakołyki Berenikijajka 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Paluszki lekko rozmrażamy, a następnie drobno kroimy. Żółty ser kroimy w małą kostkę. Przygotowujemy ciasto: jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy ser i paluszki. Łyżką nabieramy niewielkie
Pudełko rozmaitościjakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto
Taste Of My Daywędzonym na ciepło. Cała tarta kusi pięknym pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :) Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 20 dag roztopionego masła 1 płaska łyżeczka soli odrobina lekkiej wody Składniki na nadzienie: 150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno) 6 - 7 pomidorów suszonych 1 pęczek szczypiorku
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam. Do tak przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam. Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty
Pyry na Gaz