wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią. Ostudzić. Dodatkowo: 100 g wędzonego łososia 150 g kremowego serka o ulubionym smaku dowolna zieleninka do przybrania:) Na krążki ciasta wykładać porcję serka (najlepiej za pomocą ozdobnej tylki ale, że takowa mi się zepsuła musiałam radzić sobie łyżeczką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamasła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli budyń waniliowy (użyłam gotowego z torebki) 200g malin Zacząć od przygotowania budyniu. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie
Smakowity Blog Kulinarnykilka kropel aromatu pomarańczowego Margarynę bardzo dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ocet. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami lekko podgrzane mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 3/4 ciasta wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto połączyć z kakao, wylać na wierzch. Piec około
Praktyczna plprzerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód. CAŁOŚĆ: Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ). Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę. Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem
Ostra na Słodkowbiłam oba jajka i miksowałam chwilę aby cukier się rozpuścił. Potem nie przerywając miksowania wlałam rozpuszczony olej kokosowy i dodawałam na przemian suche składniki z mokrymi kończąc na suchych. Ciasto wlałam do formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jeśli zamierzasz piec w formie o podanych wyżej wymiarach piecz ok 45 minut. Ja piekłam w niezbyt wysokiej formie do babki(...)syrop. Tu wystarczy wlać sok do rondelka, wsypać cukier i na niewielkim gazie podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Upieczoną babkę, lekko przestudzoną jeszcze w formie za pomocą wykałaczki porobiłam kilkanaście dziurek, następnie przy pomocy łyżeczki nasączyłam ciasto syropem. Dzięki tym dziurkom syrop ładnie wsiąkał w ciasto. Na końcu wyłożyłam ciasto na talerz. Lukier. Wszystkie składniki należy wymieszać
Blondynka Gotujepodgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu i podgrzewaj mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Wmieszaj sól, masło, cynamon, imbir i wanilię, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum (jeśli używasz). Podawaj ciasto polane dużą ilością sosu karmelowego. Smacznego! English version Apple and cranberry pie with gingerbread caramel (10 servings) Ingredients
karmelowyLekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni(...)waga wydrylowanych owoców) 2 łyżki wody 1 czubata łyżka cukru (można dodać troszkę więcej, do smaku) 1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wiśnie wkładamy do garnuszka (mrożonych nie rozmrażamy). Zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły puszczać sok. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i zaczynamy podgrzewać owoce cały czas mieszając. Gdy wiśnie będą już miękkie
MyCookBook.plostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie wyrosło, opadło może jedynie o 1cm, a w środku jest bardzo puszyste. Jest też lekko suche, więc najlepiej smakuje z jogurtem/miodem/dżemem lub popite herbatą. A jeśli już o herbacie mowa...Ostatnio od firmy Teekanne dostałam paczkę(...)dietujących" ale i dla osób, które po prostu prowadzą zdrowy tryb życia. Herbaty są dostępne w trzech wariantach. Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta - KLIK , a ja dzisiaj przygotowałam ciasto z użyciem jednej z tych herbat właśnie :) Tak, ciasto na herbacie! Jedliście kiedyś takie? Zachęcam do upieczenia! I do wypróbowania nowych herbat Teekanne! GRYCZANE CIASTO Z JABŁKAMI przepis autorski // tortownica
chili & sugartego przepisu krem: 1kg bananow 1 kostka Kasi 100g masla 3 zoltka 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie na gore ciasta galaretka cytrynowa 1 szklanka wody wykonanie: 1 galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Maslo i Kasie ucieramy z cukrem na pulchna mase, dodajemy zoltka i nadal(...)lodowki. Druga galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Kremowke ubijamy mikserem i dodajemy do niej przestygnieta, lekko sztywniejaca galaretke. Calosc wylewamy na zastygniety krem bananowy. Na gore mozna dac kolejna galaretke cytrynowa. Ciasto przechowujemy w lodowce. Smacznego
Przysmaki Karolkimascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy
Słodka StronaFarsz Szpinak opłukać, włożyć do garnka podgrzewać aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko się zbrązowi. Dodać szpinak i chwilę odparowywać. Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać szpinak, posiekany czosnek, dobrze doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy
Stare Garymasło, bułka tarta, cukier i cynamon Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie drylujemy czereśnie. Gdy ziemniaki lekko przestygną, ale nadal będą jeszcze gorące, rozdrabniamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy jajka oraz mąkę i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki
My simple kitcheninnym alkoholem, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, by wchłonęły %. Najlepiej rodzynki przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty
Smakowy Rajtartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Forma 25* 10 cm. Inspiracja - gazeta
Ala piecze i gotujepiekarnika wstaw puszkę z wodą - ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według(...)gorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu
głodny alergikmasą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki (function
Kuchnia Danusi