mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia
Mia Cucina Sofietanazwane na cześć tej sławnej, legendarnej władczyni to nie mogło być lepiej. Jest ona w pełni adekwatna do legend o tej pięknej królowej. Ciasto jest czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i wcale nie ciężkie, jakby się mogło wydawać. Lekkie i wchodzi tak gładko ze nie wiem, kiedy zniknęło. W dodatku robi się je ekspresowo, polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu
Smakołyki Berenikijajka 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Paluszki lekko rozmrażamy, a następnie drobno kroimy. Żółty ser kroimy w małą kostkę. Przygotowujemy ciasto: jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy ser i paluszki. Łyżką nabieramy niewielkie
Pudełko rozmaitościjakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto
Taste Of My Daywędzonym na ciepło. Cała tarta kusi pięknym pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :) Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 20 dag roztopionego masła 1 płaska łyżeczka soli odrobina lekkiej wody Składniki na nadzienie: 150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno) 6 - 7 pomidorów suszonych 1 pęczek szczypiorku
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam. Do tak przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam. Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty
Pyry na Gazpodgrzewamy, tak by było lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy, po czym zostawiamy na około 5 minut, by drożdże się podniosły. Następnie wlewamy je do miski z mąką. Piwo podgrzewamy by także było letnie, a następnie dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy, pierw widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy ściereczką(...)niej płatki i jeszcze chwilę pieczemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygła. Zimną mieszaninę cebuli i płatków dodajemy do wyrośniętego chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by płatki i cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*. Blaszkę keksówkę, średniej wielkości smarujemy
Smakowy RajPomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej(...)Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenieniej żelatynę. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do śmietany. Całość lekko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na banany, formując kopiec. Następnie wierzch dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym ciastem. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło i stężało
Kuchnia w opałachnajwiększego krążka posmarować trochę białkiem i położyć na nim średni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. 4. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron
Mała Cukierenkawytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki: Kruchy spód: 150 g masła lekko solonego 250 g mąki pszennej 150 g maki kukurydzianej 3 jaja 1/3 łyżeczki soli dodatkowo 10 szparagów białych/zielonych/fioletowych Sposób(...)Szparagi obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie koło 2-3 minut. Po wyłowieniu przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościŚliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce. Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać tak by składniki połączyły się. Każdą śliwkę posmarować powstałą glazurą. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi śliwki zyskają nie tylko na wyglądzie
maniapieczeniapiec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach) Po tym czasie odstawić na blaszce do lekkiego ostudzenia, by stwardniały. Następnie ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Placki ciasta można piec za jednym razem lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili
Nastoletnie WypiekanieRoztop w garnuszku masło. Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie elastyczne ciasto i pozostaw je na 1 godzinę (w misce przykryte lnianą ściereczką) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilony