jakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto
Taste Of My Daywędzonym na ciepło. Cała tarta kusi pięknym pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :) Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 20 dag roztopionego masła 1 płaska łyżeczka soli odrobina lekkiej wody Składniki na nadzienie: 150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno) 6 - 7 pomidorów suszonych 1 pęczek szczypiorku
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam. Do tak przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam. Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty
Pyry na Gazpodgrzewamy, tak by było lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy, po czym zostawiamy na około 5 minut, by drożdże się podniosły. Następnie wlewamy je do miski z mąką. Piwo podgrzewamy by także było letnie, a następnie dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy, pierw widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy ściereczką(...)niej płatki i jeszcze chwilę pieczemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygła. Zimną mieszaninę cebuli i płatków dodajemy do wyrośniętego chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by płatki i cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*. Blaszkę keksówkę, średniej wielkości smarujemy
Smakowy RajPomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej(...)Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenieniej żelatynę. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do śmietany. Całość lekko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na banany, formując kopiec. Następnie wierzch dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym ciastem. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło i stężało
Kuchnia w opałachnajwiększego krążka posmarować trochę białkiem i położyć na nim średni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. 4. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron
Mała Cukierenkawytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki: Kruchy spód: 150 g masła lekko solonego 250 g mąki pszennej 150 g maki kukurydzianej 3 jaja 1/3 łyżeczki soli dodatkowo 10 szparagów białych/zielonych/fioletowych Sposób(...)Szparagi obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie koło 2-3 minut. Po wyłowieniu przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościŚliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce. Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać tak by składniki połączyły się. Każdą śliwkę posmarować powstałą glazurą. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi śliwki zyskają nie tylko na wyglądzie
maniapieczeniapiec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach) Po tym czasie odstawić na blaszce do lekkiego ostudzenia, by stwardniały. Następnie ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Placki ciasta można piec za jednym razem lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili
Nastoletnie WypiekanieRoztop w garnuszku masło. Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie elastyczne ciasto i pozostaw je na 1 godzinę (w misce przykryte lnianą ściereczką) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonyszczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około
In my kitchenjajko 1 łyżka rumu 100 g margaryny 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 białko do łączenia ciasta 100 g masy marcepanowej 75 g konfitury z borówek 100 g polewy czekoladowej Ostatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu(...)ponownie układamy na przemiennie paski ciasta. W ten sposób uzyskaliśmy szachownicę 3x3. Ciasto razem z deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce. Z masy
Świat Ciastamąki i wymieszać. Rozczyn odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni(...)patelni. Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz. Cebularze ostawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem) przez kilkanaście minut - do lekkiego zazłocenia się. To jest
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :) Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette(...)Miut. *Najważniejszym elementem tej konfitury są śliwki. To muszą być śliwki kalifornijskie, a nie na przykład suska sechlońska, czy inne lekko podwędzane. To ma być słodka, delikatna konfitura. Śliwka wędzona zmieni jej charakter. Zamiast dodatku do ciasta drożdżowego otrzymalibyśmy dodatek do zimnych mięs, co też nie jest złym pomysłem. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie
królestwo garów