lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:261/613)

Quiche z pieczarkami i kurczakiem 158

dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe(...)czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut . Odstawiamy do przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około

Ogrodnik w podróży
Knedle z śliwkami 225

Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka

Ala piecze i gotuje
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 125

wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Po tym czasie nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy kuleczki. Na środek nakładamy łyżeczkę (lub mniej) powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu

Chocolate Muffin Blog
Zalewajka - ciasto z kremem i owocami 178

ciasto pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa;) Mama przygotowywała je na wszelkie uroczystości, ponieważ zawsze cieszyło się ono wielkim wzięciem:)) Jest lekkie, wilgotne, pełne owoców. Pyszne!! Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców... Biszkopt: 4 jajka,  4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem

Z miłości do słodkości
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 186

folię aluminiową. Jeśli pozostanie jakiś kawałek, u nas znika w mgnieniu oka, pysznie smakuje po lekkim zrumienienu w tosterze.    Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła

Mia Cucina Sofieta
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36305

Zapraszam dziś na lekkie i  puszyste kalafiorkowe chmury, które smakują nawet tym, którzy standardowo za kalafiorem nie przepadają (patrz: mój mąż ;). Chmurki bezapelacyjnie uwiodły nas smakiem, zaserowane przez ciocię Halinkę na imieninowej imprezie stały się jej niekwestionowanym liderem, pomimo, że innych pyszności nie brakowało. Ciocia jest taką kulinarną czarodziejką (zresztą, nie tylko kulinarną, z powodzeniem mogła by zastąpić(...)wkładać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować około 15 minut (ma być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na  patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegańska baba wielkanocna 139

Musisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)większe kawałki. Ta baba ma wielowymiarowy charakter, tak więc wymyślne dekoracje nie są konieczne. Delikatne oprószenie cukrem pudrem w zupełności wystarczy. Jeżeli bardziej odpowiadają Ci typowe wielkanocne babki o lekkiej strukturze i delikatnym smaku, ten przepis nie jest dla Ciebie, natomiast jeżeli nie przeszkadza Ci wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam!  Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

Roślinna - blog wegański
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 325

krzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:)  Masa grysikowa:  650ml mleka, 100g kaszy manny(...)rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały. Przed podaniem udekorować truskawkami. Źródło:   Cake Time

Z miłości do słodkości
Faworki 140

Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką. Lekko podsuszone placki pokroić na paski o wym. ok. 15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości

Mix smaku
Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 849

całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki wypadek formę z ciastem ustawić na większej, pełnej blasze, żeby nie zabrudzić piekarnika. Na dno foremki wsypać 1/3 sypkich produktów (cukier+mąka+kasza+proszek), powierzchnię wyrównać potrząsając lekko formą. Na sypie wyłożyć połowę jabłek - wyrównać i lekko docisnąć. Na jabłka wysypujemy kolejną, drugą z trzech

Codzienna kuchnia niecodzienna
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 199

wodę z margaryną i solą. Wsypać mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle  ucierając. Miksować aż masa stanie się szklista. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut

kolorowotorcikowo
Sernik z mango i spodem z sękacza 207

mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie.      3 łyżeczki(...)łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.       Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie kawy o mocy tysiąca skorpionów

sama złodycz
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 143

brzegi. Końcówki wywinąć w jedną stroną i razem skleić, formując tym samym kształt uszka. Układać na lekko oprószonej mąką powierzchni. Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek

Moja Delicja
Świąteczne Muffinki reniferki 166

wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru

Kubki smaku
Rolada jabłkowa 185

pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Nalewka czekoladowa 437

święta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Karnawałowe róże 296

wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić. Gdy lekko przestygną, na środek każdej róży nałożyć wiśnię lub odrobinę marmolady. Całość oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 178

Dodoajemy cukier, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość delikatnie mieszamy, lekko wyrabiamy dłonią i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła

Made By Mom And Son
.1112. 2xczekolada 153

gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Pyzy z mięsem 107

oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą

Camilla w kuchni
Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście 175

Zastanawiam się jak to u Was jest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem? Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko.  Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej

Wanilia i Kardamon
Makaroniki orzechowe 111

pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką

My simple kitchen
Pierniczki świąteczne 187

miodu 120 gram masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika  1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.  Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem

Garniec Magalie
Francuskie rogaliki (mini croissant) 136

kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego jajko dżem lub nutella płatki migdałów Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty. Trójkąty lekko ponacinać pośrodku najkrótszego boku i nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zawinąć każdy, formując rogaliki. Przełożyć je na blaszkę, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać

wyzwania kuchenne
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 118

dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
przepis na Ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną czyli Słodki Czwartek odc.81 140

cukrem. Dodajemy mąkę z sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy odstępy. Pieczemy je ok 12-15 minut w temp 190 st. (180 z termoobiegiem). Im dłużej pieczemy tym robią

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort królewski 128

Tort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry

Milion Smaków
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 116

czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę w dużym rondlu, lekko solimy i dodajemy 2-3 łyżki oleju, kluski wrzucamy do wrzącej wody, kiedy wypłyną wyciągamy je łyżką cedzakową na przygotowany półmisek. Polewamy stopiona

Apetyczna babeczka
Pierniczki na choinkę i nie tylko 151

świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.  Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto

MarciochaKucharzy
Zupa z pora z kluseczkami 116

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy

Apetyczna babeczka
Ogród po powrocie 116

odtrawić. Wciąż jednak potrafi nas zaskoczyć pięknym kwiatem. Róża portlandzka jest piękna nawet w deszczu. Krwawnica i morwa radzą sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego

les mirabelles
Ciasto mirabelkowe 124

Następnie układamy na nim połówki śliwek i zalewamy masą. Pieczemy jeszcze 30 minut aż wierzch tarty będzie złoty.   To kolejne już ciasto, które jemy na zimno, delektując się bogactwem smaków i aromatów. Ciemny cukier i lekko wyczuwalne migdały cudownie podkreślają smak śliwek. Nie ważne czy jecie na porcelanie czy paluchami. Smacznego! Po przycięciu budleja narobiła kwiatów:) Mniej niż

les mirabelles
Ciasto ajerkoniakowe 367

wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki. Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia składników. Odstawić do lodówki

Passions hobbies life
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 135

sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując. Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca). Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel

Chocolate Muffin Blog
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 110

zioła prowansalskie, imbir, kurkuma otręby mąka mleko olej ryżowy Cukinie ścieramy na grubszych oczkach tarki, a marchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn i należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Dodajemy

vegetanie
Naleśnikowa Quesadilla 356

Składniki: 2 jajka 2 kubki mąki 4 kubki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oleju sól pieprz 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 2 średniej wielkości

Luźna Kuchnia
Sałatka Cezar 372

Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty  i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :) Składniki: 8-10 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk) pierś z kurczaka grzanki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto z owocami. 170

Sposób wykonania : Margarynę roztopić. Wszystkie składniki razem zmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) na złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić

Przepisy i porady kulinarne
Sernik królewski (na kruchym, kakaowym spodzie) 216

Pyszny, kremowy sernik z lekko kakaowym spodem Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam

Kraina Tysiąca Smaków
Jogurtowe pierogi z jagodami 107

zeschło. Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które zlepiamy warto posmarować wodą. Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy minutkę po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany posypane cukrem. Zlepione pierogi przed gotowaniem można zamrozić

Słodkie Przyjemności
chleb z prażonym słonecznikiem 159

mąkę, słonecznik i sól. Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę zostaw w lekko naoliwionej misce, przykryj i odczekaj 50 minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz

Pasje Jolki
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 152

Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę 170 stopni. Pieczemy około 45-50 minut. Wyciągamy i studzimy początkowo w formie

Made By Mom And Son
Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe 595

lodówce przez około godzinę - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy) - z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80) - kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości ciastko - ciasteczka

Smakołyki Bereniki
Grillowane banany z czekoladą i czereśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.52 118

roku zasiedliliśmy na czas jakiś Chatę. Z początku pogoda nie dopisywała ale dzisiaj od rana mamy słońce wspaniale grzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami!!! Popołudniami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 227

Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj. POLEWA

Pasje Jolki
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 129

jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao Masło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie.  Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę.  Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Polewa kakaowa z żelatyną 233

kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy. 4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą 225

rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło". Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny być niezbyt mocno wysmażone, gdyż staną się zbyt sztywne i trudniej będzie je zwijać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 327

zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo

UgotujmyTo.pl
Chinkali – gruzińskie pierożki 195

bardzo cienko na okrąg o średnicy ok.13 cm Dajemy na środek farsz. Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę. Uważajmy , by nie porwać ciasta – takie chinkali nie nadają się do dalszego gotowania. Wrzucamy delikatnie do gotującej się , lekko osolone wody i gotujemy ok.15 minut od wypłynięcia. Pilnujemy , by nie przywarły do dna! Podajemy odrazu posypane odrobiną pieprzu. Smacznego

Ostra na Słodko
Makowiec z bezą 282

ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa makowa: Do maku

Poezja smaku
Październikowe jeżyny 155

Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzić, zdjąć obręcz, obrócić do króy nogami i ułożyć na talerzu. Delikatnie oderwać papier. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Zbieranie jeżyn w lesie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 159

przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche różyczki - ciasteczka z marmoladą 155

ciasto i włożyć je na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać kółka .Krążki ciasta ( u mnie 5 )ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż  kółek nakożyć paseczek marmolady. Zwinąć w rulon, i przekroić na pół - powstaną dwie różyczki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik z batatem. 187

jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek) 215

grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia

głodny alergik
Ciasteczka z białą czekoladą 150

Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
CHICKEN BURGER Z SOSEM BARBECUE 360

przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERŚ Z KURCZAKA (2 min) pierś myjemy, oczyszczamy i oprószamy solą oraz mielonym pieprzem. 2. PŁATKI (1 min) lekko kruszymy je w ręce lub tłuczkiem do ziemniaków i przesypujemy do miski. 3. CIASTO DO PANIERKI (1 min) do miski lub głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody

Nerds Kitchen
Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi 148

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy

sama złodycz
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 171

ciasta - dzięki temu jego powierzchnia będzie się ładnie błyszczeć. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika jeszcze na 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia (ciasto opadnie w tym czasie). Galette des rois można podawać w temperaturze pokojowej lub lekko odgrzane w piekarniku. Francuzi lubią popijać je szampanem lub wytrawnym cydrem

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 112

żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 160

łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz do posmarowania: białko roztrzepane z łyżką wody świeżo zmielony pieprz  Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części. Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć

Moje domowe kucharzenie
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 382

ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto się nie kleiło. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut do lekkiego zarumienienia (termoobieg). Studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z jabłkami z naszego sadu 187

roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym u Flowerka . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tydzień w moim telefonie XV 73

szczęście wszystko co sobie zaplanowałam to udało się zrobić. Dlatego teraz mam chwilę na sprawy blogowe. Jeszcze jutro wrzucę przepisy na ciasta i dania świąteczne. A później w pierwszy i drugi dzień świąt w godzinach lekko wieczornych zapraszam Was na wpisy o Bożonarodzeniowych Jarmarkach. Teraz już przechodzę do zdjęć!  pomysł na bułki mojego S :*  taka pierdółka i jakoś

Magiczne Życie Marty
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 260

Cóż, uważam, że to tylko jakiś stereotyp. Dla każdego to sprawa indywidualna.   Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa

W kuchni Karmel-itki