lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:269/613)

Placek owocowy z marcepanem 196

czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło . (Produkty powinny być w tej samej temperaturze, krem się nie zważy). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy porcjami do masy i wyrabiamy gładkie ciasto. Na tortownicy, lub w formie do tarty, wyłożonej papierem/natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, rozsmarowujemy równo ciasto

Farmażony
Babka puchowa z lukrem różanym 131

piekarnika nagrzanego do 175 ° C na ok. 50 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki na lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy

mojewypiekiinietylko
Murzynek z dżemem i herbatnikami 254

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.  3.   Nastawiamy piekarnik na 175 C i wkładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Stan ciasta sprawdzamy patyczkiem ( jak ciasto

Gotuj Z Muzyką
Strucla z jagodami 180

łyżki maragryny; 3 łyżki cukru pudru; 1/2 szklanki mąki pszennej. Dodatkowo: Jajo do posmarowania wierzchu ciasta; Mąka do oprószenia jagód. Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Mleko lekko podgrzać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą

Gospodyni Miejska
Dokladke poprosze ;) 276

mialam ochote na wiecej. Zanim zabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta tez nie. Moje dzielo wygladalo bardzo zachecajaco, efektowny koszyczek, a w nim piekne, soczyste maliny (swoja(...)takiego? Moze smietana? A moze jeszcze cos innego? Nie trzymalam nikogo w niepewnosci i zdradzilam coz to takiego. A smak? Lekki krem, niby slodki za sprawa czekolady, a jednak bardzo rzezki za sprawa limonki. Jednym slowem cudowny! Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniem skladniki na 6 koszyczkow: 12 platkow ciasta filo o wymiarach 15x15cm 2-3 lyzek stopionego masla

Przysmaki Karolki
Sernik marmurkowy 172

minut w temperaturze 150 stopni C. Gdy minie czas pieczenia należy wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika, sernik powinien tak jeszcze po leżakować w  piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem.  Po tym  czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami

Na słodko lub wytrawnie
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 119

rondla,dodac mrozone maliny,dosypac stewie i dusic,az rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia. Foremki posmarowac maslem ,wylepic rozwalkowynam ciastem.Podziurkowac je widelcem.Nalozyc przestudzona masa owocowa,czesc odlozonego ciasta zetrzec na tarce i posypac mase owocowa. Tartaletki wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C..Piec do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 166

białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części

Z miłości do słodkości
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 143

trakcie nocnych szaleństw moich w kuchni  urodziły się 2 ciasta. Jedno puchate z owocami i ta piękna i jakże smaczna tarta. Nie jest słodka, ożywiająca, z lekką chmurką bitej śmietany. Boska w smaku, pojawiła się na stole i szybko ślad po niej zaginął. Mój osobisty tester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki:   200 g mąki pszennej(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Łączymy z masłem lub margaryną rozcierając ją w palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy

Malinowe Pocałunki
Naleśniki o smaku sernika brzoskwiniowego 125

soczystymi! ) brzoskwiniami. Niebo w gębie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 1,5 szkl * jajko – 2 szt * mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie ) – 1 szkl * woda gazowana – 3/4 szkl * olej – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * soczyste brzoskwinie – 3 szt * ser biały dwukrotnie mielony(...)zależy od naszych upodobań ). Brzoskwinie kroimy w plasterki. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy serem , pokrywamy brzoskwiniami i składamy w koperty. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego! Do przygotowania użyłam napoju sojowego ( lekko słodkiego ) Alpro

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe 116

około 1 godzinę. 2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę, jajka, żółtka i roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej

UgotujmyTo.pl
panini - włoskie bułeczki 171

chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam   tutaj Warto obejrzeć ten  film składniki - 10 bułek 1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać  1 roztrzepane jajko 2 łyżki miękkiego masła 1/4 szklanki białego cukru - dałam zdecydowanie mniej, łyżeczkę(...)łyżeczki suchych drożdży  przygotowanie Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Stare Gary
Kopytka 113

gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ). Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia. Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę. Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku

Ostra na Słodko
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 356

pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masa bakaliowa: 4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek(...)biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu. The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Bułki śniadaniowe 143

bloga Kuchniamaryny. U mnie wyszło 16 bułek i wszystkie zniknęły w jeden dzień z czego się bardzo cieszyłam bo to  oznaczało tylko to, że były smaczne. Do ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki. Składniki: 450 g wody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej(...)cebulki prażonej 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie:   Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną

Ala piecze i gotuje