niczym nie wykładać). Piec w 180 st.C przez około 20-25 min do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić(...)rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do musu granatowego i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia. Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, za każdym razem miksować, do uzyskania puszystego, ciemnego musu. Pierwszy blat ciasta czekoladowo-orzechowego umieścić na paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z granatu
Nastoletnie Wypiekanieprzekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch. 3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową. 4. Ciasto schłodzić
Kuchnia domowa Anisię w niej zew przygody. Ku jej zdziwieniu w głowie narysował się obraz tego co zamierzała zrobić. Szybkim krokiem podążyła do kuchni, odstawiła kubek aromatycznej kawy i otworzyła górną, lekko zacinającą się szafkę. Wyciągnęła rękę i sięgnęła po najlepszy trzcinowy cukier Królewski. Zwinnymi i szybkimi ruchami wyjęła resztę składników i ustawiła je w równym rzędzie na kuchennym blacie, gdzie wylegiwał(...)ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia i lekko się stopiła z boku, co nie przeszkadzało w jej użytkowaniu. Łączyła w niej wszystkie składniki dodając na przemian sypkie i mokre
Malinowe Pocałunkiokazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku(...)skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki
Czerwień i błękitczystym sumieniem. Powiem Wam, że jest to ciasto, które również można przyrządzić w zwykłym prodiżu, więc nie macie wymówki, że nie zrobicie ciasta, bo nie posiadacie piekarnika ;) 'oldschoolowe ciasto z jabłkami' Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.1 kg jabłek* - 1 szklanka cukru(...)lekko kwaskowate) i cynamon. Podlać 0,5 szklanki wodą. Przesmażyć do miękkości jabłek. Cukier z masłem rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić. Jajka ubić z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka zostawiając 1cm obręcz wokoło ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego
CookYourselfupieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował(...)ostudzić. Serek lekko ubić, zmiksować z kremem karmelowym. Dodać ostudzoną żelatynę, połączyć. Wstawić na 15 minut do lodówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki do czasu użycia. Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamo jak sposobów ich smażenia pieczenia. Ja wykorzystałam swój sprawdzony od lat przepis na...gofry. Tak tak, gofry :) I to był trafny wybór, bo placuszki wyszły delikatne, lekko puszyste i nie za słodkie. Idealna baza pod najróżniejsze dodatki. Składniki: półtorej szklanki mleka , 3 jajka , półtorej szklanki mąki , 2 łyżki cukru , duża szczypta soli , 3 płaskie(...)prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :) Smacznego! p.s. jeśli dodacie trochę więcej mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze, a placuszki upieką się grubsze i bardziej puszyste; jeśli dodacie trochę więcej mleka, wtedy placuszki wyjdą
Codzienna kuchnia niecodziennamleka szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki. Odstawiliamy do wyrosniecia na 2 godziny W miedzyczasie przygotawalismy budyn I do pracy Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na prostokąty, kładziemy budyń, zwijamy. Drożdżówki wykładamy na formę . Odkładamy jeszcze
Smaki Edytyrównież miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję(...)parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto
Mia Cucina Sofietamojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne ciasto i resztę jasnego). Babki pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze około 160 ⁰ C. Po upieczeniu babki pozostawiamy jeszcze na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygły na około 15 minut w foremce, po czym wyjmujemy i pozostawiamy
Smakowy Rajcodzienności. Kiedy zobaczyłam je na blogu Pistachio nie byłam w stanie im się oprzeć. Okazały się delikatne, lekko słodkie, ślicznie się rozwarstwiające przy każdym kęsie. Rogale będące wspomnieniem dzieciństwa i pieczywa kupowanego w wiejskim GS-ie. Rogale z makiem ciasto: 20 g świeżych drożdży 45 g cukru 1 łyżeczka soli 40 g miękkiego masła 220 ml mleka 1 jajko(...)miski posmarowanej olejem, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i chwilę odgazowujemy. Dzielimy na 2 części i i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy nożem na 8 trójkątów. Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Wierzchołek i rogi trójkąta przy zwijaniu lekko wyciągamy. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórykurczaka zalać zimną wodą, dodać vegetę, sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na średnim ogniu ( mięso powinno być lekko twarde). Wyjąć, a gdy przestygnie pokroić na niewielkie kawałki. Jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem, dodać przyprawę [ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany].Kawałki mięsa zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej [ smażyłam
Moje domowe kucharzenieForemkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat
Gosia gotujeblog miał być o ciastach, ale chyba mi wybaczycie jak podzielę się z Wami tematem wytrawnym. Wiosna już zagościła u nas na dobre, a za drzwiami lato… Po zimowym letargu nasz organizm budzi się do życia, mamy wilczą ochotę na nowalijki, chcemy pomyślnie “przejść próbę kostiumu kąpielowego”, postanawiamy zrzucić parę centymetrów, które przybyły tu i tam, zaczynamy ćwiczyć, biegać(...)jeździć na czym się tylko da, zmieniamy sposób odżywiana, przechodzimy na dietę… jednym słowem mamy tysiąc różnych postanowień na minutę) Ja zmiany zaczynam od preferowanie lekkich, wiosennych i pełnych witamin dań. Dziś wybrałam sałatkę z rukoli, koktajlowych pomidorków i rostbefu- lekko I baaardzo smacznie) Rostbef, czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka
Mia Cucina Sofietatrafiłam na skarbiec kulinarny. Jedyne, na czym się wzorowałam z tego bloga, to przepis na piankę. Receptura na kruche ciasto jest moja i jak już wspomniałam nie zamierzam jej zmieniać, pomysł na maliny zrodził się przypadkiem, a jedynym dodatkiem była lekka waniliowa pianka, która świetnie się komponuje z owocami. Nie dałam budyniu malinowego, lecz zastąpiłam go śmietankowym, jakoś lepiej
Fabryka pomysłówmleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny. Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową
Ciasteczkowy Potwór