lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:252/613)

Chleb polski 117

Sól rozpuścić w wodzie. Połączyć wszystkie składniki: cały zaczyn, wodę z solą, mąkę, cukier i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blat posypany lekko mąką i wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć szczelnie czystą ściereczką i folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Zostawić na 1 godzinę. 2. Wyjąć ciasto na obsypany mąką blat, złożyć kilka razy w kopertę i uformować bochenek

UgotujmyTo.pl
Muffinki bananowe z migdałami 308

Kolejne muffinki gotowe! Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów . Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie. A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 1 szkl - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta DODATKOWO: - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko(...)Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane

Ostra na Słodko
Śmietanowo - galaretkowiec 436

wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do całkowitego stężenia . 1 czerwoną ___________________ ;: __________________________ ____________________ 1 litr śmietany ubić , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 509

powstało ciasto podobne „okruchów chleba”. Następnie dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę wysmarować masłem, wylepić jej dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli używamy budyniu niesłodzonego, to opcjonalnie możemy dodać do niego 2 łyżki cukru). Śliwki umyć(...)koniec całość przykryć bezą. Wstawić do piekarnika i piec w 180C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125C i piec przez kolejne 20 minut. Zostawić ciasto jeszcze na ok. 30 minut w wyłączonym piekarniku, by beza dokładnie się wysuszyła. Smacznego! :) To jak? Zabieracie się za kruche ciasto ze śliwkami i bezą ? :) Pamiętajcie, że mile widziane są zdjęcia

Kulinarne Przeboje
Migdałowiec bez pieczenia 289

Łatwe, słodkie ciasto z 3 warstwami - budyniem, krówka i bitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika. 'Migdałowiec bez pieczenia' Składniki ( na formę 22x13cm* ): - 1 duże opakowanie krakersów - 1 puszki masy kajmakowej/krówki - 100g płatków migdałowych * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki UHT - 2 łyżki cukru pudru * masa budyniowa(...)opakowanie budyniu śmietankowego - 2 łyżki cukru - 100g masła Mleko zagotować z masłem i cukrem. Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzić. Formę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć warstwę krakersów, na to budyń i kolejną warstwę krakersów. Ciasto schłodzić.  W między czasie puszkę z masą włożyć do gorącej wody i odczekać 10 minut aż się podgrzeje. Na schłodzone ciasto rozsmarować

CookYourself
Ciasteczka zbożowe 156

minut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć nieregularne kształty. Taki ich urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne palmiery 210

wyjdzie, bo wyszło coś naprawdę pysznego! W smaku dominuje cynamon i cukier, reszta przypraw dodaje lekkie ostrości. Pikantne palmiery z chęcią będą zajadały także dzieci! To rewelacyjna szybka przekąska do kawy, tym bardziej, kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła. Zobacz również(...)pieczenia. Schłodzone w zamrażalniku ciasto wyjmij, wyrównaj brzegi, dociskając je płaską stroną noża i potnij na około 1,5 cm plastry (mi wyszło 12 kawałków). Jeśli została ci jeszcze mieszanka przypraw - każdy plasterek posyp nią jeszcze z obydwu stron. Tak przygotowany każdy z palmierów wkładaj pomiędzy 2 warstwy papieru do pieczenia i lekko rozwałkuj, by się spłaszczyły. Gotowe palmiery przenieś

Moje Qulinaria
Mocno czekoladowa tarta 130

więc dzisiaj przepis szczególnie dla nich,  gdyż tarta jest czekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek,  który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka  30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta soli

Malinowo w kuchni
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 217

Chlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) -  500 g zakwasu z mąki razowej -  20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj(...)gęste dodaj odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość kwaśny i mocny, jeżeli masz młodszy, dodaj 5 g drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb.  Przykryj naczynie pokrywką

Pasje Jolki
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 169

minut. Zaraz po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową. Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami. Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy(...)łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Biszkoptowe z serem i galaretką 185

wylać masę serową, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie na masie położyć biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na połowę . Na biszkopcie ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 476

olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały(...)dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić na chwile do lodówki aby masa lekko stężała. W tym czasie pokroić brzoskwinie w plasterki. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby masy dobrze stężały. Forma na ciasto mogłaby być nieco większa bo ciasta wyszło pełniutko po same brzegi

Monia miesza i gotuje
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 118

słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej gruszki świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha! Co będzie nam potrzebne? 2 korzenie fenkułu 200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby) 1 gruszka łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego Na kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron. Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia

Food Square
Tarta z owocami leśnymi 165

mąki pszennej 250 g jeżyn 150 g jagód 50 g płatków migdałów + 3 łyżki cukru Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąki połączyć z cukrem, owocami i roztopionym masłem. Płatki migdałowe wymieszać z 3 łyżkami cukru, odłożyć. Ciasto rozwinąć z folii, podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto czekoladowe z solonymi migdałami i karmelem 166

zdjęcia poniżej w piekarniku może pojawić się obcy, który przejmie jakąś część ciasta. Uspakajam - po wystudzeniu wszystko wraca do należytego porządku :)            Kiedy nasze ciasto się piecze, możemy się zabrać za przygotowanie karmelu, co wcale nie jest aż tak skomplikowane, jak się wydaje. Cukier wysypujemy równo na dno w miarę wysokiego garnka, włączamy średni ogień(...)drugim. Piekarnik podkręcamy do 200 stopni i wstawiamy orzechy na 20 minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć.      Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie tę piosenkę w każdym możliwym wydaniu

sama złodycz