małych, następnie na wysokich obrotach, do momentu uzyskania sztywnej piany. Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu ) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy. Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej nam było go zawinąć) i ciasno zawijamy. Następnie ostrym nożem ciasto kroimy na cienkie talarki
Słodkie Przyjemnościciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy jest zimne, wyjmujemy je z tortownicy, przy czym najpierw objeżdżamy boki ciasta nożem (by się nie połamało), a następnie otwieramy tortownicę, odrywamy ciasto z papieru i wkładamy go z powrotem na spód tortownicy, którą zamykamy. Ptasie mleczko: 400ml śmietany kremówki (30%) 1 niebieska galaretka 1 łyżeczka żelatyny + niebieski barwnik Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy(...)uwypuklić :) Następnie ciasto pozostawiamy na około pół godziny w zimnym pomieszczeniu, by ptasie mleczko dobrze się zsiadło. Na wierzch ciasta: 1 niebieska galaretka 1 łyżeczka żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w pół litra wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną lekko twardawą galaretkę mieszamy, po czym wylewamy delikatnie łyżką do środka gwiazdy. Resztę galaretki podgrzewamy na piecu, tak by się rozpuściła
Smakowy Rajmasła 1 żółtko 200 g suszonej żurawiny Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej, dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić
Z butelką mleczka w tlepodzielić je na równe 15 części, Każdą część wałkować na okrąg o grubości 1-2 mm, odcisnąć z góry talerzem i odciąć naddatek ciasta. Piec w tem. 170 C przez ok. 8-10 minut do lekkiego zrumienienia. Placki będą miały pękate pęcherzyki powietrza i wyglądem przypominają suche naleśniki. Kajmak: Składniki: 36 dag cukru kryształu 750 - 800 ml śmietany(...)gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać, jeśli po wystudzeniu zacznie się oddzielać, to wystarczy tylko zamieszać i z powrotem bardzo ładnie się połączy. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka
Apetyczna babeczkapoczątek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie. Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn. Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce. Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka. Babeczki: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy do 4/5 ciastem. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a nastepnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jeśli lubicie „mokre babki” krótko przed podaniem można nasączyć je 1 ½ łyżki ponczu
Mia Cucina Sofietaszpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę. Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego(...)łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem
peanutbuttermonsterwytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne(...)siebie zachodziły bokami. Uważałem też, aby były one ułożone równo względem jednego z dłuższych boków ciasta francuskiego, zaś w stosunku do drugiego boku powinny znajdować się w odległości co najmniej 3 - 4 cm. Na tak ułożoną cukinię dodałem plasterki lekko podsmażonego wcześniej boczku, układając je w taki sam sposób, tyle, że starałem się, aby one nie zachodziły na siebie
Wyprawy kulinarnemąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona połówkę ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy też nie jest trudny, chociaż można łatwo go popsuć, ale i na to jest rada. Jajko ucieramy(...)bardzo ufamy naszej śmietanie) i delikatnie łączymy z kremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać na ciasto, ale już nie będzie spływać. Moja masa krówkowa miała cukrowe kryształki, dlatego w kremie zostały grudki. Jeśli chcemy się tego pozbyć, przecieramy krem przez metalowe sitko (zanim dodamy do niego ubitą
Ratunku obiadcukru i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę, pozostałe mleko, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podwajając swoją objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie
Kuchnia w opałachwięc w końcu zabrałam się za zrobienie świątecznych pierniczków. Jako że w zeszłym roku mój przepis był przekombinowany w tym roku zastosowałam tradycyjne najprostsze z możliwych ciasto. Przepis z przyprawy do pierników prymat. Moje pierniczki na drugi dzień stwardniały ale 4 dnia stały się znowu pyszne. W tygodniu dorabiam drugą partię bo niestety nie doczekają. Składniki (na opakowaniu pisze(...)chciało mi się długo czekać ;p). W oddzielnej misce przygotowujemy mąkę z sodą dolewamy do niej zawartość garnka. Mieszamy i dodajemy jajko (jak masa lekko przestygnie). Wyrabiamy i schładzamy 30 minut w lodówce. Ja ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao na ciemniejsze serca. Ciasto jest gotowe. Rozwałkowujemy, wycinamy kształty i wkładamy do pieca
Lubczyk i Waniliazrobić na Święta, taka ściągawka, żeby nie szukać po blogu, wszystko w jednym poście :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka
kruche babeczkikroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąkę zmieszaną z proszkiem- ucieramy Pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem) Przygotowanie : Biszkopt kroimy na dwie części Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu : 3 serki mascarpone po 250 gram szklanka śmietany tortowej 36 % około(...)cukrem , dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednoltą masę Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą Przykrywamy drugą częścią ciasta ( też należy je nasączyć) i rozsmarowujemy pozostały krem, posypujemy wierzch startą czekoladą. Można prawdziwą kawą. Gotowe
Proste Potrawyciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut
Fabryka pomysłówforemek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę
Marder&Marder Manufacture