lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:216/613)

TRUSKAWKOWE SZASZŁYKI 209

Wszyscy kochamy truskawki! Lubimy truskawkowe ciasta i desery ...  Dziś pomysł na szybką, smaczną i lekką truskawkową przekąskę, która wspaniale się sprawdza na spotkaniach towarzyskich.  Zapewniam, że truskawkowe szaszłyki zawładną sercami  wszystkich! A potrzebujemy do niej : ładne truskawki 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki dodatkowo: patyczki do szaszłyków Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem

Walijskie Pichcenie
TARTA Z KURCZAKIEM 472

naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam  zakalec :)  Po wyjęciu lekko studzimy. Na farsz: 2 małe filety z kurczaka przyprawa Gyros mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka natka pietruszki lub szczypiorek olej 200ml

Walijskie Pichcenie
DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE 149

piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h.  Jajka  rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Chleb żytni. 178

dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 6 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.  Po tym z ciasta formujemy bochenek i układamy na posmarowanej masłem blasze, lekko nadkrawamy z góry i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.  Chleb pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu jeszcze

Kuchnia Łukasza
Mazurek orzechowy na białkach 232

Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w  Owocowym Raju  .  Składniki: 10-12 białek 25

Apetyczna babeczka
Muffinki z kremem jeżynowym 254

Chyba większość z Was je lubi bo my bardzo. Muffinki z kremem tym razem z jeżynowym. Krem jest aromatyczny i lekko kwaśny co się fajnie skomponowało smakowo z słodkim ciastem. Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem.   Składniki

Ala piecze i gotuje
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 156

wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części (109 g), formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed

Moje domowe kucharzenie
Lekka przekąska 164

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 15 plastrów salami 5 plastrów sera Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek

Emcia Pichci
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 246

używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany

Ratunku obiad
Placuszki twarogowo-bananowe 253

łyżki mąki. Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać. Na drugiej

kolorowotorcikowo
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 746

proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Warstwowy torcik na zimno 5875

wypuściła na rynek nowe smaki galaretek.O smaku Pina Colada , Mojito , Pink Margarita oraz Blue Curacao .Piękne kolory i ciekawe smaki.Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek.Ja zrobiłam delikatny,puszysty i lekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita

Ala piecze i gotuje
Kakaowo truskawkowe rożki 205

Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek. Składniki na ciasto naleśnikowe : 150 dag mąki  pszennej  1,5 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao  oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag  serka mascarpone 0,5 szklanki

Mechanik w kuchni
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 486

przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu oka!  * Jak się okazało, smarowanie blachy byłoby zupełnie zbędne. Placek nie przykleił się

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące pałeczki z kurczaka 588

zewnątrz. Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia  maczamy w cieście naleśnikowym,  wkładamy do bułki tartej,  obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście można wykorzystać zwykły rondel) i smażymy do zarumienienia się panierki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała