najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką). Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta(...)minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem na deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie nam się łączą (fot.3) . Tak wycięte pierniczki (porozkładane na płasko) zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie z cukru pudru i odrobiny wody
Świat CiastaBardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe. Ciasto na formę 24-26 cm - 200 g masła - 200 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru pudru - 4 jaja - 2 cukry wanilinowe -50 g kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli, bułka tarta Włącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym(...)masy z żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie
Pasje Jolkitarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam i zapraszam do eksperymentowania
Bernika - moj kulinarny pamietnikzapomnimy o wszelkich niedogodnościach z trafieniem, a następnym razem nogi same będą nas tam niosły. W Czekoladowym nie ma pączków, ciężkich, tłustych ciast... Są natomiast różnego rodzaje wariacje na temat tart, serników... a wszystko lekkie, smaczne...i z najlepszych produktów. Mus malinowy, przecier porzeczkowy, powidła śliwkowe... wszystko robione na miejscu. A ciastka naprawdę pyszne, ja na ogół
królestwo garówsame migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę
Smakowy Rajsolą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie odrywać małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około 1 cm. Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi(...)dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne
Codzienna kuchnia niecodziennaBierzemy kawałek ciasta w dłonie i formujemy kulki (takie mniej więcej o średnicy 5-7cm), spłaszczamy kulkę na dłoni, palcami formujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie w cieście i spłaszczamy w dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest
upichconadelikatnie biszkopt. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch. GALARETKA: Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Truskawki przekrój na połówki, ułóż na kremie przecięciem do dołu i zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia galaretki, a najlepiej(...)całą noc. Gotowe ciasto udekoruj listkami melisy lub mięty. Gotowe! Smacznego! * jeśli biszkopt urośnie Ci zbyt duży, możesz wyjąć go z formy i lekko ściąć wierzch, a następnie włożyć go ponownie do formy i zapiać obręcz. Podczas smarowania biszkoptu kremem dokładnie rozsmaruj krem po bokach, aby galaretka nie przeciekła do biszkoptu
Słodko-Słony Świat Ilonylepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe, zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu(...)góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej powinno też być w nim sera fety, trochę zginął wśród reszty nadzienia. Ser żółty zdeczko
Grunt to przepis!potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto będzie wyrastac, robimy farsz. Cebule obrac, pokroic na poltalarki, lekko posolic i podsmażyć na masle ok. 5 minut , pozniej zmniejszyc ogien , dodac troszeczke wody i dusic do miękkości (woda musi odparowac) Pod koniec duszenia
PychaDaniawodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z chłodną, ale płynną galaretką. Wylać na warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , mak , maliny , żelatyna
https:KKuchniaMniamłyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut. Wsypać do miski pozostałe składniki, na końcu dodając masło i dokładnie wyrobić ciasto, do momentu, aż przestanie "kleić" się do rąk i nabierze gładkiej konsystencji. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wszystkie składniki na farsz przełożyć do miski i wyrobić(...)gładką masę przy użyciu miksera. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je, podsypując mąką na prostokąt około 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem na około 12-15 kawałków. Każdy kawałek wziąć w dłonie, lekko rozciągnąć i przekręcić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut
Kuchnia w opałachwrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko, 2 łyżki ziół prowansalskich, olej rzepakowy do smażenia, 100g żółtego sera, łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie
Z miłości do słodkościilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba By My Beloved Husband jest delikatniejsza niż ta z jego domu rodzinnego(...)dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą, by nie schło podczas wyrastania. Wyrasta przykryte, w cieple przez około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej
I tu będę miała takie te